Πολλοί επενδυτές έχουν ένα αρκετά μεγάλο κέρδος φέτος –ο S&P 500 είναι περίπου 14% υψηλότερα το 2023.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe![responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]
Όμως οι απώλειες της αγοράς συσσωρεύθηκαν τον περασμένο μήνα, ιδιαίτερα λόγω των αυξανόμενων φόβων μετάδοσης από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα. Ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αδυναμία στις αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης τρομάξει τη Wall Street.
Από τη Nicole Goodkind/CNN Business
Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 7,7% τον Αύγουστο και ο S&P 500 σχεδόν 5% αυτόν τον μήνα. Την Πέμπτη, ο Dow έκλεισε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, ένα βασικό όριο που οι επενδυτές συχνά ερμηνεύουν ως πτωτική ένδειξη. Ο δείκτης υποχώρησε 3% αυτόν τον μήνα.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Φόβου & Απληστίας του CNN, ο οποίος εξετάζει επτά δείκτες του κλίματος της αγοράς, έδειξε σημάδια ανησυχίας την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από μόλις πριν από έναν μήνα, όταν ο δείκτης βρισκόταν σε περιοχή «ακραίας απληστίας».
Λοιπόν, τι συμβαίνει;
Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται σε δύσκολη θέση
Η επιδεινούμενη οικονομία της Κίνας αποτελεί άσχημο νέο για τις αμερικανικές μετοχές. Οι κινεζικές καταναλωτικές δαπάνες, η παραγωγή εργοστασίων και οι επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία (όπως ακίνητα, μηχανήματα ή άλλα αγαθά) επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας.
Η ανεργία των νέων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει σημειώσει επανειλημμένα υψηλά ρεκόρ. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο αποφάσισε να αναστείλει εντελώς τη δημοσιοποίηση αυτών των μηνιαίων δεδομένων. Και μια συνεχιζόμενη κρίση στους τομείς της ακίνητης περιουσίας και του χρέους κάνει ορισμένους επενδυτές να φοβούνται τηn πιθανότητα μίας νέας «Lehman» για την Κίνα.
Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, εν τω μεταξύ, έχουν αυξηθεί καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται για ζητήματα που κυμαίνονται από την εμπορική πολιτική και την τεχνολογία μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Για το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ήταν ο βασικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας», δηλώνει ο Alex Etra, αναλυτής στρατηγικής στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Exante. Αυτό σημαίνει ότι εάν η οικονομία της Κίνας επιβραδύνει, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
«Όταν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, αυτό τείνει να επιδρά αρνητικά στις μετοχές στις ΗΠΑ. Και κάποια από τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την άμεση έκθεση των πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, με την ίδια να είναι σημαντικός καταναλωτής εμπορευμάτων».
Οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα πρόκειται να χάσουν πολλά εάν η οικονομία εκεί συνεχίσει σε πτωτική τροχιά. Εταιρείες όπως η Apple (AAPL), η Intel (INTC), η Ford (F) και η Tesla (TSLA) έχουν όλες μεγάλους κατασκευαστικούς δεσμούς με τη χώρα. Άλλα, όπως τα Starbucks (SBUX) και η Nike (NKE), βασίζονται επίσης σε Κινέζους καταναλωτές.
Ρίξτε την ευθύνθη στη Fed
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Wall Street φαινόταν σχεδόν βέβαιη ότι η Federal Reserve είχε σχεδόν τελειώσει με αυτό το καθεστώς αύξησης επιτοκίων -το οποίο πολλοί οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε ύφεση.
Αλλά μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αμφισβήτησε αυτές τις εκτιμήσεις.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι ανθεκτική: Η Fed της Ατλάντα έχει υπολογίσει έναν τεράστιο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στο 5,8%, η ανεργία παραμένει χαμηλή και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές.
Οι αξιωματούχοι της Fed ανησυχούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Στη συνάντησή τους τον Ιούλιο, είπαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν σύντομα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό το κλίμα αμφιβολίας. Την Πέμπτη, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και το 10ετές σημείωσε την καλύτερη απόδοση του από τον Οκτώβριο του 2022. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν.
Γεωπολιτική αναταραχή
Ο παγκόσμιος πληθωρισμός μπορεί τελικά να μειώνεται, αλλά οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί φόβους για την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και την αβεβαιότητα γύρω από την ασφάλεια.
Ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase (JPM), έχει αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, τον συνεχιζόμενο πόλεμο ως τη μεγαλύτερη ανησυχία του. Πιο πρόσφατα, είπε στο CNBC πριν από δύο εβδομάδες, ότι ο κόσμος βλέπει «σοβαρά» επίπεδα «πυρηνικής διάδοσης και πυρηνικού εκβιασμού». Αυτό το επίπεδο γεωπολιτικού χάους, είπε, δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ο κόσμος δεν είναι τόσο ασφαλής».
Οι τράπεζες εξακολουθούν να κινδυνεύουν
Φόβοι μετάδοσης εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από την περιφερειακή τραπεζική κρίση του Μαρτίου: Επενδυτικό ταμείο που ελέγχεται από τον επενδυτή Michael Burry πούλησε 150.000 μετοχές της First Republic Bank (FRC) καθώς και συμμετοχές στην Huntington Bank, PacWest (PACW) και Western Alliance (WAL) ως μέρος μιας σημαντικής αναδιάταξης στο χαρτοφυλάκιό του που περιελάμβανε στοίχημα 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι του ευρύτερου χρηματιστηρίου.
Οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα: Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά από αναφορές ότι η Fitch Ratings προειδοποίησε για πρόσθετη υποβάθμιση του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αξιολογήσεις πολλών μεγάλων αμερικανικών δανειστών.
Η αυγουστιάτικη νηνεμία
Ένας άλλος λόγος για την πρόσφατη αναταραχή: Λίγοι επενδυτές δίνουν προσοχή.
Το γνωστό ρητό της Wall Street λέει «πώλησε τον Μάιο και φύγε», επειδή το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα ο Αύγουστος, σηματοδοτεί μια ιστορικά ασταθή περίοδο για το χρηματιστήριο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλοί επενδυτές κάνουν διακοπές και υπάρχουν μειωμένοι όγκοι συναλλαγών. Αυτή η μειωμένη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια.
Κατά μέσο όρο, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις για τις μετοχές από το 1986, σύμφωνα με τη Morningstar.
Ωστόσο, αυτός ο Αύγουστος ήταν γεμάτος οικονομικά δεδομένα και μεγάλες εταιρικές εκθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο μειούμενος αριθμός των επενδυτών που παραμένουν προσπαθούν να διατηρήσουν την αγορά στη ζωή σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον.
+ There are no comments
Add yours