Τι είναι φασισμός; Τι είναι ναζισμός; Τι σημαίνει ακροδεξιός;

Τι είναι φασισμός; Τι είναι ναζισμός; Τι σημαίνει ακροδεξιός;

Με αφορμή τη δίκη – καταδίκη της Χρυσής Αυγής παρατηρήσαμε πως πολλοί πολίτες είτε αγνοούν είτε συγχέουν τις έννοιες του Φασισμού, του Ναζισμού και του ακροδεξιού.

Θεωρούμε πως η σωστή κατανόηση των εννοιών είναι βασική παράμετρος αντιμετώπισης αυτών των απεχθών ιδεολογιών.

Τι είναι φασισμός

Ο φασισμός πρεσβεύει έναν απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, από έναν συγκεκριμένο Αρχηγό, που θα συνενώσει όλες τις τάξεις σε ένα Έθνος, που μάλιστα είναι το ανώτερο έθνος και έχει προορισμό να κυριαρχήσει στα άλλα, «κατώτερα» έθνη και φυλές. Υιοθετεί ένα μιλιταριστικό πρότυπο διακυβέρνησης, εχθρότητα προς την δημοκρατία ρατσιστικές ιδέες για ανώτερες και κατώτερες φυλές και θεωρεί ότι το άτομο είναι μέλος μιας ενότητας αίματος (βιολογικής και πολιτιστικής) με κοινό πεπρωμένο, για την εκπλήρωση του οποίου κάποιος οφείλει να θυσιαστεί.

images fascio

Ο «φασισμός» ως όρος έχει ταυτιστεί με τον ιταλικό ριζοσπαστικό εθνικισμό και με τον Μουσολίνι μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Προέρχεται από την λέξη fascio, που ήταν ένα ρωμαϊκό σύμβολο ισχύος: Πολλά ραβδιά δεμένα και μαζί ένα τσεκούρι. Ο συμβολισμός προφανής: Η δύναμη της ενότητας, καθώς ένα ραβδί μόνο του σπάει εύκολα, ενώ πολλά ραβδιά ενωμένα όχι. Οι πρώτες ομάδες φασιστών που σχηματίστηκαν στην Ιταλία ονομάστηκαν «fascio di combattimento», δηλαδή ομάδες-δέσμες μάχης. Από εκεί βγήκε ο όρος «φασισμός» ως το ακροδεξιό κίνημα της Ιταλίας και του Μουσολίνι.

Εν ολίγοις

Φασισμός είναι μία πολιτική ιδεολογία που επιβάλλει αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, για την ενδυνάμωση της κυβέρνησης και τη στέρηση δικαιωμάτων των πολιτών. Συνήθως διοικείται από έναν δικτάτορα που επιβάλλει πράγματα στους πολίτες παρά τη θέλησή τους και, μέσω πράξεων βίας και αυστηρής νομοθεσίας, καταστέλλει τυχόν ενάντιες κινητοποιήσεις.

Σε γενικές γραμμές είναι η ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.


Σήμερα προσδιορίζεται -λανθασμένα- ως «φασισμός» γενικά κάθε άδικη, αντιδημοκρατική και βίαιη πράξη, ιδεολογία, συναίσθημα, συνήθεια στο χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικογένειας, και των σχέσεων. Η υπερβολική χρήση αυτού του δεύτερου ορισμού έχει εν μέρει υποκαταστήσει τον αρχικό ορισμό (ότι φασισμός είναι μόνο η ονομασία του κινήματος του Μουσολίνι).

1200px Flag of Italian Fascism.svg

Τι είναι ο ναζισμός (εθνικοσοσιαλισμός)

Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η ιδεολογία που αναπτύχθηκε και εξέφραζε το ναζιστικό κόμμα και τη ναζιστική Γερμανία. Αν και οι ρίζες του, ιδεολογικά, βρίσκονται πίσω στον 19ο αιώνα, εξελίχθηκε μετά το 1920, ενώ εφαρμόστηκε από το 1933 με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Οι ναζί θεωρούσαν πως η πρόοδος της ανθρωπότητας ήταν άρρηκτα εξαρτημένη από την Άρια φυλή και πίστευαν ότι αυτή θα κρατούσε την κυριαρχία, μόνο εάν διατηρούσε τη καθαρότητα της.
-Υποστήριζαν πως η μεγαλύτερη απειλή για την Άρια φυλή ήταν οι Εβραίοι, μια «παρασιτική φυλή» που όπως υποστήριζαν είχε συνδεθεί με τον διαφωτισμό, την εκβιομηχάνιση, τον καπιταλισμό, τον φιλελευθερισμό, τον μαρξισμό, τη δημοκρατία και τον συνδικαλισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
-Εκτός από τους Εβραίους, την καθαρότητα της φυλής απειλούσαν οι Ρομά, οι σωματικά ή διανοητικά ανάπηροι, οι ομοφυλόφιλοι, οι μαύροι και γενικά οποιαδήποτε μειονότητα.

Ποιες οι διαφορές φασισμού και ναζισμού

Μπορεί και στις δυο ιδεολογίες να υπάρχει ως κοινή βάση ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός και η βία ως προνόμιο των ισχυρών. Όμως  η έμφαση στην Άρια φυλή και τον ρατσισμός ήταν γνωρίσματα μόνο του ναζισμού.

Στην Ιταλία, δεν υπήρξαν στρατόπεδα θανάτου, ούτε εμμονή με τους Εβραίους, αντίθετα με τους ναζί που δίδασκαν το αντισημιτισμό ακόμη και στα δημοτικά σχολεία.


Η έννοια του φασισμού έχει συνδεθεί περισσότερο με την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά και κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Ο ναζισμός όμως προχώρησε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά και των τσιγγάνων και των ομοφυλόφιλων με στόχο τον απόλυτο αφανισμό τους.
Αυτές ήταν οι διαφορές σε ιδεολογικό επίπεδο καθώς σε πρακτικό ήταν περισσότερες και είχαν να κάνουν με τη διαφορετική οργάνωση της γερμανικής και ιταλικής κοινωνίας.

Τι είναι ακροδεξιός;

Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, με τον όρο ακροδεξιά καλείται το σύνολο των ριζοσπαστικών πολιτικών ιδεολογιών που βρίσκονται στην άκρα δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος αριστεράς-δεξιάς. Αυτές οι ιδεολογίες είναι οι σωβινιστικές, ακραία εθνικιστικές δηλαδή, ολοκληρωτικές και αντιδραστικές. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει ιδεολογίες όπως ο Φασισμός και οι διάφορες μορφές του, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικοσοσιαλισμού, της Τρίτης Θέσης, καθώς και άλλα κινήματα όπως ο Λευκός Εθνικισμός και η Εναλλακτική δεξιά. Είναι άμεσα σχετιζόμενη με τον ρατσισμό, τον ακραίο εθνικισμό και τον ακραίο συντηρητισμό


7 thoughts on “Τι είναι φασισμός; Τι είναι ναζισμός; Τι σημαίνει ακροδεξιός;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.