Γιατί εξεγέρθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη | Οι ανησυχίες και τα προβλήματα σε 8 χώρες της Ε.Ε.

Γιατί εξεγέρθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη | Οι ανησυχίες και τα προβλήματα σε 8 χώρες της Ε.Ε.

Γιατί εξεγέρθηκαν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη | Οι ανησυχίες και τα προβλήματα σε 8 χώρες της Ε.Ε.

Αιφνιδιασμένοι δείχνουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες εξαπλώνονται από χώρα σε χώρα, ενώ έχουν φτάσει ακόμα και στο κατώφλι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ωστόσο, «αρκούσε μόνο μία σπίθα προκειμένου η αναταραχή να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά», σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico, επιχειρώντας να «ακτινογραφήσει» τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες της Ευρώπης έχουν εξεγερθεί.

agrotes_sinthima_f8637.jpg

Ειδικότερα, οι αγρότες βαρύνονται από χρέη, συμπιέζονται από ισχυρούς λιανεμπόρους και εταιρείες αγροχημικών προϊόντων, πλήττονται από ακραίες καιρικές συνθήκες και υπονομεύονται από φθηνές ξένες εισαγωγές, εδώ και χρόνια, ενώ βασίζονται σε ένα σύστημα επιδοτήσεων που ευνοεί τους ισχυρούς «παίκτες».

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια. Και η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει ανατρέψει τις εμπορικές ροές, προκαλώντας πλεόνασμα στην προσφορά.

Οι πολωνοί αγρότες ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν τις συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του περασμένου έτους. Αλλά οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία — όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα του Politico. Από μια διήμερη δράση διαμαρτυρίας σε όλη την Πολωνία μέχρι μια πολυήμερη «πολιορκία» του Παρισιού, οι οργισμένοι αγρότες έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την ΕΕ από την αρχή του έτους.

agrotes_europi_33dd1.jpg

Οι ανησυχίες και τα προβλήματα των αγροτών ανά χώρα

Οι βασικές ανησυχίες των αγροτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, από τις διαμαρτυρίες στη Γερμανία κατά των κυβερνητικών περικοπών στις επιδοτήσεις για το ντίζελ έως τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και των περιβαλλοντικών κανονισμών που -όπως λένε- τους καταστρέφουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και κοινές ανησυχίες, όπως οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για πολλά από τα προϊόντα τους.

ΠολωνίαΡουμανίαΓερμανίαΓαλλίαΒέλγιοΙταλίαΛιθουανίαΕλλάδα
Φθηνές εισαγωγές******
Υψηλά κόστη******
Χαμηλά έσοδα***
Πληρωμές ΚΑΠ****
Κανονισμοί της ΕΕ***
Φορολόγηση οχημάτων*
Ρύθμιση για εκπομπές αζώτου*

Η ανάλυση του Politico δείχνει πώς τα περιθώρια κέρδους των αγροτών έχουν πληγεί από την έκρηξη και την κατάρρευση όχι μόνο των τιμών των προϊόντων τους – αλλά και του κόστους παραγωγής.

Σε 11 χώρες της ΕΕ, οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10% από το 2022 έως το 2023. Μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος είδαν μια αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα από τις πωλήσεις των αγροτών τους, υποβοηθούμενη από την αύξηση της ζήτησης για ελαιόλαδο.

Οι τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες για τα γεωργικά τους προϊόντα άρχισαν να αυξάνονται το 2022, αλλά μετά άρχισαν να μειώνονται.

Μειώθηκαν κατά σχεδόν 9% κατά μέσο όρο μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και της ίδιας περιόδου του 2023, σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat. Αλλά και τα κόστη μειώθηκαν επίσης.

Ποσοστιαία μεταβολή* στις τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες για τα γεωργικά τους προϊόντα και τα κόστη εισαγωγής για αγαθά και υπηρεσίες σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους:

agrotes_politico_1b945.jpg

Ωστόσο, τα εισοδήματα των αγροτών έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις ανά τις χώρες της ΕΕ.

Ποσοστιαία μεταβολή* στις αγροτικές τιμές του τρίτου τριμήνου του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022:

agrotes_politico2_1_b5cdf.jpg

Πολλά εξαρτώνται από τον τομέα ενός αγρότη: Ένα δείκτης τιμών παραγωγής αγροτικών προϊόντων της Eurostat δείχνει ότι η μέση τιμή προϊόντων όπως τα δημητριακά και το γάλα μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2023, ενώ οι τιμές του ελαιόλαδου και της πατάτας αυξήθηκαν.

Δείκτης τιμών παραγωγής αγροτικών προϊόντων με βάση το έτος 2015:

agrotes_politico3_1_dc32a.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *