4 χρόνια συμπληρώνονται από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το βράδυ της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η απόπειρα των Γκιουλενικών κύκλων με την υποστήριξη ορισμένων στρατιωτικών (όπως του πρώην αρχηγού Αεροπορίας πτεράρχου Ακίν Οζτούρκ) να ανατρέψουν τον Ερντογάν απέτυχε, με τις επιπτώσεις να τις βιώνει ακόμα η Τουρκία και οι πολίτες της.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά γεγονότα δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο σίγουρα έχουμε πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα από ότι πριν από 4 χρόνια.
Ουδείς γνωρίζει για παράδειγμα τον πραγματικό ρόλο των ΗΠΑ, πόσο οργανωμένοι (ή ανοργάνωτοι) ήταν οι πραξικοπηματίες, άργησαν ή όχι οι κομάντος να δολοφονήσουν τον Ερντογάν (όπως λέγεται), το ρόλο της Ρωσίας, των Κεμαλιστών και αν υπήρξε κίνδυνος για τα πυρηνικά στο Ιντσιρλίκ.
Το δεδομένο φυσικά είναι πως οι πραξικοπηματίες έκαναν λάθη, γι αυτό άλλωστε κι απέτυχαν. Ας εξετάσουμε ορισμένα από τα λάθη που έγιναν.
Ποια λάθη έκαναν οι πραξικοπηματίες
- Οι αρχηγοί των επιτελείων δεν ήταν με τους πραξικοπηματίες. Οι στρατηγοί Ακάρ, Τσολάκ και Γκιουρέλ, ο ναύαρχος Μποστάνογλου, ο πτέραρχος Ουνάλ δεν υποστήριζαν το πραξικόπημα. Χωρίς τις κεφαλές των Ε.Δ δύσκολα γίνεται πετυχημένη ανατροπή της εκάστοτε εξουσίας.
- Η 1η Στρατιά της Κωνσταντινούπολης και ειδικά ο τότε διοικητής στρατηγός Ουμίτ Ντουμτάρ τάχθηκε υπέρ του Ερντογάν
- Η ΜΙΤ κατάλαβε έγκαιρα το τι συμβαίνει (με ή χωρίς ενημέρωση από τη Ρωσία – άγνωστο αυτό). Η εμπλοκή της ΜΙΤ ανάγκασε τους πραξικοπηματίες να βιαστούν και εν τέλει να αποτύχουν. (ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ποια είναι η ΜΙΤ)
- Τα ΜΜΕ παρέμειναν ενεργά (και τα social media) με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να τα χρησιμοποιεί για να έχει το λαό σύμμαχο. Χωρίς λαϊκή υποστήριξη το πραξικόπημα δύσκολα θα πετύχαινε.
- Ο Ερντογάν ενεργοποίησε τα πολύ ισχυρά αντανακλαστικά του κυβερνώντος κόμματος AKP, τους Γκρίζους Λύκους του συμμάχου Μπαχτσελί , την ιδιωτική μισθοφορική εταιρία SADAΤ, τη Στρατοχωροφυλακή καθώς και τους θρησκευτικούς παράγοντες ανά τη χώρα του αρμόδιου τομέα των θρησκευτικών υποθέσεων (Diyanet) συνολικά.
Ουσιαστικά δηλαδή οι πραξικοπηματίες ήταν ποιοτικώς και ποσοτικώς ανεπαρκείς.
Έκτοτε μιλάμε για μία διαφορετική Τουρκία.
Οι ελευθερίες των πολιτών περιορίζονται καθημερινά, με τον Ερντογάν να θυμίζει περισσότερο απολυταρχικό δικτάτορα ή αν θέλετε χαλίφη.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κινείται πολύ πιο έντονα εκτός αμερικανικής επιρροής (βλ. S-400) ωστόσο έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ.
Παρεμβαίνει στρατιωτικά σε Συρία και Λιβύη, στρέφεται ανοικτά κατά του Ισραήλ και της Αιγύπτου (η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση), εκβιάζει με το μεταναστευτικό την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποκτά και στελεχώνει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορες περιοχές όπως στο πλούσιο Εμιράτο του Κατάρ και στην αδύναμη Σομαλία. Εμφανίζεται από την Κριμαία μέχρι τη Μιανμάρ ως υποστηρικτής των κατατρεγμένων μουσουλμάνων (Τατάροι-Ροχίνγκιας κ.ά.), μετατρέπει την Τουρκία σε ένα νέο –χαλιφάτο, ‘σκοτώνοντας’ τον Κεμαλισμό.
Το πώς θα καταλήξει η πολιτική αυτή του Ερντογάν είναι κάτι άγνωστο, σαφώς όμως και η Ελλάδα οφείλει να είναι προετοιμασμένη καθώς η γειτονική μας χώρα κάθε μέρα αναβαθμίζει την επιθετικότητά της απέναντί μας.
Τα γεγονότα του 2016
Η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία συνέβη κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016, και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η απόπειρα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα , το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Οι αντιδράσεις στην απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.
Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Αποκάλεσε την απόπειρα για πραξικόπημα μια «μαύρη κηλίδα στην τουρκική δημοκρατία». Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση.
Μετά την καταστολή της απόπειρας, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως επρόκειτο για προδοσία η οποία θα πληρωθεί πολύ ακριβά και πως με την βοήθεια του Θεού θα ξεκαθαριστούν οι ένοπλες δυνάμεις από τα στοιχεία αυτά. Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Τουρκία.
Η αντίδραση της κυβέρνησης συνεχίστηκε, απαγορεύοντας την θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών, απαγορεύοντας την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που θεώρησε πως πρόσκεινται στους υπαίτιους του πραξικοπήματος, και παράλληλα απολύοντας και 15.000 υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας, ανάμεσα τους και 1.577 πρυτάνεις πανεπιστημίων, και επιπλέον ακυρώνοντας τις άδειες 21.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε διαιτητές του ποδοσφαίρου
Επικαιρο αρθρο αλλα ακομη αγνωστα τα πιο πολλα στοιχεια της αποτυχιας του πραξικοπηματος
Η ΜΙΤ ποια ή τι ειναι που αναφερεται στο αρθρο;