Τουρκία | Βήμα πίσω από τη Σύμβαση του Μοντρέ για να πάρει τα F-16 από ΗΠΑ;
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η Άγκυρα φαίνεται ότι κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να πετύχει την προμήθεια των F-16, γράφει η Μαρία Ζαχαράκη ανταποκρίτρια στην Τουρκία.
Η Άγκυρα φαίνεται ότι κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να πετύχει την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ και κάνει πίσω ακόμη και στη σύμβαση του Μοντρέ, με στόχο να πάρει ως αντάλλαγμα τα «πολυπόθητα» αμερικανικά μαχητικά.
Την Πέμπτη θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη ένα Μνημόνιο για την απο-ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας.
Με αυτό το μνημόνιο, η Τουρκία θα επιτρέψει ειδικά σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ και πιο συγκεκριμένα στα πλοία της Αμερικής και της Αγγλίας, να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα για διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκαθάρισης ναρκών, παρόλο που το είχε αρνηθεί πρόσφατα σχετικό αίτημα στην Αγγλία, φέρνοντας τότε ως δικαιολογία τη σύμβαση του Μοντρέ.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επικαλεστεί τη σύμβαση αυτή για να απαγορεύσει πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη θάλασσα, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τώρα αλλάζει τη στρατηγική της
Η Τουρκία, όμως, φαίνεται ότι αποφάσισε να αλλάξει τώρα τη στρατηγική της και επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά σε πλοία που ανήκουν σε αυτές τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ για να στείλει άλλο ένα μήνυμα κατευνασμού στην Ουάσιγκτον.
Βέβαια, το βασικό που πρέπει να κάνει -και δεν το κάνει ακόμη- είναι να επικυρώσει το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας. Αυτός άλλωστε είναι ο απόλυτος όρος των ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16.
Παρόλα αυτά, η Άγκυρα φαίνεται ότι το …προσπαθεί και με άλλους τρόπους για να κάνει τον Τζο Μπάιντεν να προβεί σε κίνηση προς το Κογκρέσο.
Βήμα πίσω από τη Σύμβαση του Μοντρέ για να πάρει τα F-16 από ΗΠΑ;
Το Newsweek Romania με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα» υποστηρίζει ότι η Τουρκία, η οποία είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ στις σχετικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, άλλαξε τη θέση της και επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά άλλων μελών του ΝΑΤΟ εκτός της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
«Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις και ο λόγος για την αλλαγή στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε τη θέση της να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων “εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16”, ένας στόχος που οι Αμερικανοί ανέβαλαν επί μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Τουρκία είχε πρόσφατα απορρίψει το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να χρησιμοποιήσουν τα Στενά 2 ναρκαλιευτικά πλοία της στην Ουκρανία με το επιχείρημα της Σύμβασης του Μοντρέ.
Μετά την απόφαση της Τουρκίας, ο Αμερικανός ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Τζωρτζ Σταυρίδης, πρώην Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, υποστήριξε ότι πρόκειται για «κατάχρηση της Σύμβασης του Μοντρέ» και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την απόφασή της. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών πλοίων για την άδεια διέλευσης από τα Στενά σε καιρό πολέμου.
Μιλώντας στην τελετή για την 133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στις 28 Νοεμβρίου 2023, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, είχε δηλώσει ότι δεν θέλουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
«Ως Τουρκία, διασφαλίζουμε την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Δεν πρέπει να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή», είχε πει, καλώντας τις χώρες να συμμορφωθούν με τη Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ.