F-35 : Την αγορά 18-24 αμερικανικών μαχητικών F-35 ζητά η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
F-35

Φαίνεται πως είναι οριστικό. Μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά των περίφημων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα.

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος. «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος».

Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον» υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.

Με την δρομολογούμενη άμεση απόκτηση μιας μοίρας από 18-24 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, μαζί με την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιστάθμιση της ισορροπίας δυνάμεως με την Τουρκία. Καθώς το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που προμηθεύτηκαν οι Τούρκοι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η Αθήνα κινείται με ταχύτατα βήματα για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 τύπου Stealth, ώστε συνδυαστικά με την αγορά των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale να αποκτήσει υπεροπλία στο Αιγαίο.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στοιχεία για το F-35

Το F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Το F-35 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με την πρώτη πτήση να έχει λάβει χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.

Το F-35 προέκυψε από την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν έναν αριθμό διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις.

  • Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
  • Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
  • Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η παραγωγή ενός αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου με χαμηλό κόστος πτήσης και συντήρησης, ικανού να αναλαμβάνει αποστολές αναχαίτισης, κρούσης και υποστήριξης και να τις φέρνει εις πέρας αποτελεσματικά και με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *