Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:53 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Το Τεχνοκρατικό σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση των τριών κλάδων
Από τα Rafale στα F-35…
Τα 18 Rafale είναι το μεγάλο στοίχημα του 2021, όπως και η αύξηση της διαθεσιμότητας των Mirage 2000-5. Παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα της μετατροπής των F-16 στο επίπεδο VIPER.
Όμως, στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη «Νέα Δομή Δυνάμεων από το 2020 έως το 2034» του αύριο δηλαδή, η σημερινή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τώρα σπεύδει να εξηγήσει σύμφωνα με πληροφορίες, τους λόγους που η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να μείνει μόνο στην «4,5» γενιά μαχητικών, αλλά να πατήσει πολύ γερά στην 5η γενιά…
- Πηγές από την ΠΑ, λακωνικά έλεγαν στο Επιτελείο «Στο βάθος ξεπροβάλλει η σκιά του F-35»
Ανώτατες πηγές μάλιστα σημείωναν με νόημα ότι «ο μελλοντικός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2035, θα έχει στην φαρέτρα του ένα ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο που θα του επιτρέπει πολύ ανώτερες κινήσεις απ’ όσες έχουν γίνει κατά την τελευταία Ελληνοτουρκική κρίση».
Άλλωστε οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την Εθνική Άμυνα σ’ ένα πολυσύνθετο πλέγμα προκλήσεων, το οποίο ουσιαστικά επιβάλλει την πρόσκτηση μέσων που θα κάνουν την «ποιοτική» διαφορά και υπεροχή, όπως επίσης και θα δώσουν υψηλή επιχειρησιακή αξία.
Το βλέμμα της ΠΑ στο μέλλον, όχι μόνο στα Rafale
Τα τελευταία τρία χρόνια (σ.σ. για να μην υπενθυμίσουμε το «τραίνο» που έχασε η Ελλάδα από το 2000 και μετά για τα F-35) η Ελλάδα είχε ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρία μελέτη- ανάλυση πως μια πολεμική μοίρα μαχητικών 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Μάλιστα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35, με τους δυο αυτούς τύπους να είναι διαλειτουργικά.
Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς.
Σίγουρα μέσα από αυτά τα δεδομένα γεννώνται πληθώρα ερωτηματικών, με δυο τα πιο κύρια, το «πόθεν έσχες» αλλά και την μετέπειτα υποστήριξη κυρίως δυο πανάκριβων τύπων μαχητικών, του F-35 στο μέλλον αλλά και του Rafale το οποίο σε λίγο καιρό θ’ αποτελεί μια πραγματικότητα για την Πολεμική Αεροπορία.
- Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα πρότερο παράδειγμα χρήστη- χώρας που έχει στις τάξεις της Rafale και F-35 για να συνεργάζονται μαζί. Επίσης σε Νατοϊκές ή διασυμμαχικές ασκήσεις (TLP, Ηνίοχος, Blue Flag κ.ο.κ. ) τα μαχητικά 5ης γενιάς είχαν «παίξει» μόνα τους. Για λόγους που δεν έχουν προσδιοριστεί τα F-35 έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής σε μεμονωμένο πλαίσιο ή έχουν συνεργαστεί κυρίως με μαχητικά F-16.
Βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο η ύπαρξη του Link 16 καθιστά τα μαχητικά αυτά (F-35 & Rafale) να λειτουργήσουν σ’ ένα κοινό πλέγμα αεροπορικών επιχειρήσεων.
Η ρεαλιστική προσέγγιση του ΓΕΕΘΑ για τη διαχρονική απειλή
Όλα αυτά βέβαια μπορεί να συμβούν, αν η πολιτεία κατανοήσει και στο μέλλον -όπως τώρα- την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε πάντοτε να υπάρχει ισχυρό μακρύ δόρυ της διπλωματίας για να κρατήσει μακριά και σε απόσταση ασφαλείας την τουρκική προκλητικότητα, διότι μόνο από εκεί προέρχεται ο πιο ουσιαστικός κίνδυνος για την Ελλάδα.
Πάντως η παρουσίαση που έγινε από το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στους βουλευτές, μέλη της επιτροπής άμυνας της βουλής, όπως σημειώνουν πηγές μας ήταν άκρως «τεχνοκρατική».
- Ο τεχνοκρατικός τρόπος του ΓΕΕΘΑ, κατέδειξε την αναγκαιότητα για εξοπλιστικές δαπάνες από σήμερα μέχρι και τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια σε σχέση με την μείωση του ρίσκου, στα σενάρια τα οποία θεωρεί το Επιτελείο ότι μπορεί να συμβούν με την Τουρκία, με ένα από αυτά να είναι ακόμη και η γενικευμένη σύρραξη.
Και από την στιγμή όπου ο κίνδυνος είναι πολύ συγκεκριμένος και μέσα στο 2021 αυξάνει- παρά τη δημοσιονομική κρίση που φαίνεται ότι περνά- κατά 16% τις αμυντικές δαπάνες, τις οποίες είχε εκτοξεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια που η Ελλάδα διαβιούσε την δική της οικονομική κρίση, δεν μπορεί το Επιτελείο να μην το προσμετρά. Γι’ αυτό χτυπά καμπανάκι συναγερμού και για τα επόμενα χρόνια ώστε να ληφθούν μέτρα από το κράτος απέναντι σε μια ενεργή απειλή όπως είναι η Τουρκία, αλλά και για να μην επαναληφθούν ξανά λάθη του παρελθόντος που άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τα απαιτούμενα σύγχρονα μέσα για να αντιμετωπιστεί η απειλή.
Ανώτατες πηγές σημείωναν πως «οι όποιες αλλαγές προκύψουν, αυτό γίνεται ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που προκύπτουν για το κράτος κι αυτό είναι η πλήρη κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων όπως τις έχει παρουσιάσει η Στρατιωτική ηγεσία.»