Τελικά πού βρίσκεται η «πρωταγωνίστρια» του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate, Εύα Καϊλή, η οποία εδώ και μέρες «απειλεί» να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο για να καθαρίσει το όνομά τους, αναρωτιέται το Politico.
Έξι μήνες, αφότου η βελγική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται το Μαρόκο και το Κατάρ με δίκτυο νομοθετών της ΕΕ, η Εύα Καϊλή ετοιμάζεται για την πολιτική της επιστροφή, στην οποία θα προτάσσει πως έπεσε θύμα συνωμοσίας κατασκόπων.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στα Μέσα που παραχώρησε συνεντεύξεις η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για εξωφρενικές – όπως σχολιάζει το δημοσίευμα – θεωρίες κατασκοπείας που οδήγησαν στη σύλληψή της, επαινώντας ταυτόχρονα όσους την επισκέφθηκαν στη φυλακή.
Ταυτόχρονα, έχει μπλοκάρει δημοσιογράφους και Μέσα στο Twitter, αρνούμενη να τους δώσει συνέντευξη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι δικηγόροι της Καϊλή ανέφεραν πως δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή της, η Ευρωβουλευτής θα επέστεφε στο Στρασβούργο για τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς έλαβε ειδική άδεια.
Ωστόσο, δεν εμφανίστηκε.
Ο λόγος για τη νέα αναβολή, είναι ο ίδιος που δόθηκε και την περασμένη φορά που δεν εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Ευρωβουλής. «Προσωπικό εμπόδιο, το οποίο δεν μπορούμε να δημοσιεύουμε», είχαν πει τότε οι δικηγόροι της.
Την ίδια ώρα οι Ευρωβουλευτές και οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου αναμένουν με αγωνία και νευρικότητα την επιστροφή της στα έδρανα.
Το Politico αναφέρει πως η επιστροφή στο Κοινοβούλιο δίνει στην Καϊλή μία ευκαιρία να ενισχύσει το αφήγημά της για τη σύλληψή της, την ώρα που οι θεσμοί του εργάζονται σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να διώξουν την σκιά του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.
Αρκετοί Ευρωβουλευτές, ωστόσο, διαμαρτύρονται για την εκ νέου κάθοδό της στα έδρανα, με τη Γερμανία ακροδεξιά Ευρωβουλευτή, Virginie Joron να γκρινιάζει το βράδυ της Δευτέρας. «Οι πολίτες που έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση δεν μπορούν να καταλάβουν πώς εξακολουθεί να κάθεται εδώ ως ευρωβουλευτής», έλεγε.
Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε στην Ευρωβουλή πως η Καϊλή έχει ζητήσει επίσημα «υπεράσπιση της ασυλίας» – ουσιαστικά ζητά από τους συναδέλφους της να καθορίσουν εάν η νομική της ασυλία, την οποία απολαμβάνουν όλοι οι ευρωβουλευτές, παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας Quatagate.
Ακόμη και αν οι ευρωβουλευτές συμφωνούσαν, το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό, σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ.
Τέλος το Politico, σχολιάζει πως η επανεμφάνιση της Καϊλή έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για το θεσμικό όργανο, καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει μια σειρά από 14 γρήγορες μεταρρυθμίσεις δεοντολογίας και διαφάνειας μέχρι το καλοκαίρι – οι οποίες διαμορφώθηκαν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate.