Βαρύς Χειμώνας για τη Γερμανική οικονομία | Οι οικονομολόγοι λένε ότι η εικόνα είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα

Βαρύς Χειμώνας για τη Γερμανική οικονομία | Οι οικονομολόγοι λένε ότι η εικόνα είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα

Η παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Από την Hanna Ziady/CNN Business

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,1%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis).

Η πτώση των καταναλωτικών δαπανών ήταν εκείνη που συνέβαλε περισσότερο σε αυτή τη μείωση. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις των εταιρειών σε μηχανήματα και εξοπλισμό συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ, ανέφερε η Destatis.

Γενικότερα, τα δεδομένα δείχνουν προβληματικά για ολόκληρη την περιοχή που χρησιμοποιεί το ευρώ, επειδή η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη από τις 20 οικονομίες της.

«Η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα μιας τεχνικής ύφεσης», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics. Ως τεχνική ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα φθίνουσας παραγωγής.

Η γερμανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 πριν μείνει στάσιμο το πρώτο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Destatis (μια αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας είχε δείξει δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης της παραγωγής).

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η εικόνα είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο τεράστιος μεταποιητικός τομέας της χώρας αντιμετωπίζει την αδύναμη κινεζική ζήτηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων. Οι εταιρείες του κλάδου χάνουν θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώνονται και η εμπιστοσύνη παραμένει «βαθιά αρνητική», σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για τον Οκτώβριο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η οικονομία της Γερμανίας είναι τώρα σταθερά κολλημένη στη λάσπη», είπε ο Vistesen, σημειώνοντας ότι είναι αμφίβολο αν η οικονομία της χώρας ανακάμψει το τέταρτο τρίμηνο. «Οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω για την αρχή του 2024», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπήρξαν καλύτερα νέα όσον αφορά τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε η Destatis Δευτέρα. Αυτό σηματοδότησε απότομη επιβράδυνση από το ποσοστό 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Ενώ ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει περαιτέρω τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να σταθεροποιηθεί γύρω στο 3% το αργότερο μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Ralph Solveen.

«Αναμένουμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα παραμείνει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι θα ήθελε η ΕΚΤ το επόμενο έτος», δήλωσε ο ίδιος.

Μια πτώση στις τιμές της ενέργειας το περασμένο έτος -από τα πολύ υψηλά επίπεδα το περασμένο φθινόπωρο- περιόρισε το δείκτη του πληθωρισμού αυτού του μήνα, ανέφερε η Destatis.

Ο υψηλότερος από τις προβλέψεις πληθωρισμός θεωρείται ένας από τους κύριους κινδύνους από τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς θα μπορούσε να παρατείνει την εκστρατεία σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,2% τον Οκτώβριο από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ύφεση ή στασιμότητα;

Ενώ η οικονομία της Γερμανίας μπορεί ήδη να πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ ήταν επίσης αδύναμη και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια περίοδος στασιμότητας ή ακόμα και μια ήπια ύφεση πλησιάζει για την περιοχή.

Μια πρόσφατη έρευνα εταιρειών στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της ευρωζώνης έδειξε μια απότομη πτώση της παραγωγής τον Οκτώβριο. Οι προοπτικές για τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες επιδεινώθηκαν επίσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα -σπάζοντας ένα ξόρκι 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων- μετά την απότομη πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και εξαιτίας των περισσότερων μηνυμάτων οικονομικής αδυναμίας. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «παραμένουν προς τα κάτω» και είπε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas σημαίνει μια «λιγότερο προβλέψιμη» προοπτική για τις τιμές της ενέργειας.

Ωστόσο, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου στη ζώνη του ευρώ είναι «μεικτά μέχρι στιγμής», σύμφωνα με τον Bert Colijn, ανώτερο οικονομολόγο της ευρωζώνης στην ολλανδική τράπεζα ING. Τόνισε ότι, ενώ της Γερμανίας και της Αυστρία συρρικνώθηκαν, του Βελγίου και της Ισπανίας ενισχύθηκανέντονα. «Αυτό καθιστά πιθανό ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης να μην συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο –αλλά μια μικρή πτώση το τέταρτο τρίμηνο είναι μια ρεαλιστική προοπτική», αναφέρονταν σε σημείωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *