Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα απασχόλησε το χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρουσίασαν το σχέδιο που έχουν καταρτίσει σε πρώτη φάση για τον Προϋπολογισμό του 2022, ενώ έγινε αναφορά και στην πορεία των ελλειμμάτων που παρουσιάζουν την τρέχουσα χρονιά.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο επανήλθαν οι ακραίες φωνές του Βορρά, που ασκούν πιέσεις για καινούργια Μνημόνια στις χώρες που θα μπουν ξανά σε lockdown και θα χρειαστούν νέο δανεισμό για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Φινλανδία, που θεωρείται ένας από τους δορυφόρους της Γερμανίας, ζήτησαν κάθε χώρα ξεχωριστά να προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, για να λάβει την οικονομική στήριξη που απαιτείται.
Σημειώνεται πως τα δάνεια από τον ESM έχουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο συνοδεύονται από σκληρούς όρους, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα Mνημόνια της Ελλάδας.
Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022
Το Eurogroup πιστοποίησε την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής ευελιξίας και το ερχόμενο έτος, καθώς εκτιμά πως καμία χώρα δεν θα έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τη δύση του 2022.
Αυτή η απόφαση συμφέρει και τη χώρα μας, η οποία, εφόσον επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά για φέτος και το 2022, θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων 16 μηνών.
Ωστόσο, σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία τεθεί ξανά σε καθεστώς lockdown, θα θεωρηθεί μονόδρομος η προσφυγή στον ESM, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ αποτελούν χρήματα τα οποία έχουν δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και διογκώνουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.
Πολιτική έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στο σημερινό Ecofin αναμένεται να δοθεί και πολιτικά το πράσινο φως για τα σχέδια των κρατών-μελών αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα βρεθεί και αυτός στις Βρυξέλλες, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις σκληρές… απορίες ορισμένων κρατών-μελών, όπως η Γερμανία, για τον τρόπο που θα διοχετευτούν τα κονδύλια στην ελληνική αγορά.