Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:43 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο. Ουσιαστικά μιλούν για εκλογές με πρωτοβουλία του Κ.Μητσοτάκη με σκοπό την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια.
Ας δούμε πως έχουν οι σκέψεις για κάλπες που γίνονται στο Μαξίμου και την Πειραιώς.
Είναι σαφής η απόλυτη κυριαρχία του Πρωθυπουργού τη στιγμή που μιλάμε. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρίσκεται σε δεινή δημοσκοπική θέση. Σαφώς και σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, ο κόσμος στηρίζεται στον πολιτικό που παίρνει τις αποφάσεις, εν προκειμένω τον Μητσοτάκη. Σαφώς επίσης κι ο Αλέξης Τσίπρας, με μία πολιτική ωριμότητα σπάνια για την ελληνική πολιτική σκηνή, δεν ασκεί αντιπολίτευση αλλά αντίθετα στηρίζει την κυβέρνηση. Κανείς (πλην ελαχίστων) στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει πως μπορεί η Ελλάδα να διαβεί τον Ρουβίκωνα χωρίς αλληλοστήριξη.
Ωστόσο η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι τεράστια. Ακόμα κι αν κάποιος πει πως δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως ο Μητσοτάκης ελέγχει το πολιτικό παιγνίδι και μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες χωρίς να φοβάται την αντιπολίτευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν άμεσα «το κέρδος από την διαχείριση» της πανδημίας. Τόσο απλό.
Η τρίτη ηλικία, που παραδοσιακά είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι, έχουν στραφεί στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν εξ ολοκλήρου. Οι νεώτεροι που έχουν μία τάση προς τα αριστερά, σε συζητήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο εκφράζουν ικανοποίηση γενικώς από τους χειρισμούς Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, μάλλον θα ψήφιζε Μητσοτάκη αν είχαμε εκλογές την άλλη Κυριακή.
Σιγά σιγά κι αν όλα πάνε καλά θα αρχίσουν να αίρονται οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί. Η οικονομία από τις αρχές καλοκαιριού θα μπει σε μία τροχιά επανεκκίνησης. Εδώ όμως έρχεται το δύσκολο κομμάτι.
Ποιος θα πληρώσει το οικονομικό ‘μάρμαρο’; τα 800 ευρώ και η παράταση στις πληρωμές φόρων δεν είναι δωρεάν. Έχουν ένα οικονομικό κόστος το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί. Από το φθινόπωρο και μετά θα έρθει ο λογαριασμός και τα πράγματα θα είναι δύσκολα.
Είτε οι αυξημένοι φόροι, είτε η (αναμενόμενη) αύξηση της ανεργίας, είτε η (πολύ πιθανή) μείωση των μισθών σε ιδιωτικό (ίσως) και δημόσιο καταλαβαίνει κανείς πως τότε θα υπάρξει δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Τότε επίσης και θα μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ασκήσει… αντιπολίτευση. Το αν θα πείσει ή όχι είναι θέμα που δεν αφορά την παρούσα ανάλυση, είναι για το μέλλον.
Σεπτέμβρη – Οκτώβρη τα μέτρα που θα είναι σκληρά δεν θα έχουν εφαρμοστεί και η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό κεφάλαιο για να αξιοποιήσει στις κάλπες. Θα προκρίνει τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν για να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές και θα προβάλλει την καλή διαχείριση της κρίσης του COVID-19.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συμπεριφορά της κυβέρνησης στον Έβρο. Θα προβάλλει την προστασία των συνόρων και την προάσπιση των Εθνικών Εδαφών απέναντι στο σχέδιο της Τουρκίας.
Κρατάμε την Τουρκία, καθώς κανείς δεν πιστεύει πως όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση δεν θα επανέλθει η πίεση προς την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε το τουρκολιβικό μνημόνιο για τις θαλλάσιες ζώνες κι ό,τι άλλο προκύψει στο διπλωματικό παρασκήνιο που αγνοούμε αυτή τη στιγμή.
Με τις πρόωρες εκλογές επίσης ‘καίει’ την απλή αναλογική που κανένα κόμμα δεν επιθυμεί.
Τέλος στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των μεταναστών-προσφύγων που ήδη που βρίσκονται στην Ελλάδα οι τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενήσουν-φιλοξενούν δομές θα αντιδράσουν (συν τω χρόνω) καθώς θα αρχίσει η δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών να εκφράζεται πολιτικά-κομματικά.
Εν κατακλείδι αν η κυβέρνηση σκεφτεί με γνώμονα το κομματικό συμφέρον τότε (με τα τωρινά δεδομένα) θα στήσει κάλπες Σεπτέβριο – Οκτώβριο. Όσο δηλαδη είναι «καβάλα στο (πολιτικό) άλογο» και πριν μπει η Ελλάδα σε καθεστώς νεο-μνημονιακής πολιτικής για να πληρωθεί η κρίση του COVID-19.