O ESM προτείνει “ευέλικτη” μείωση του χρέους | Τι σημαίνει για την Ελλάδα

O ESM προτείνει "ευέλικτη" μείωση του χρέους | Τι σημαίνει για την Ελλάδα
O ESM προτείνει “ευέλικτη” μείωση του χρέους | Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Αύξηση του κριτηρίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ, διατήρηση του κανόνα της προσαρμογής του χρέους που προβλέπει ετήσια μείωση κατά το 1/20 της διαφοράς του χρέους κάθε χώρας από το μέγιστο αποδεκτό όριο και πρωτογενή πλεονάσματα για τις “υπερχρεωμένες” χώρες, μόνο όμως αν οι χώρες αυτές είναι σε ανάπτυξη και δεν έχουν επενδυτικό κενό, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. 

Του Τάσου Δασόπουλου

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι αλλαγές που προτείνει ο ESM, συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό και με τις θέσεις της Ελλάδας για τον κανόνα του χρέους, αφού αυξάνουν την οροφή στο 100% του ΑΕΠ και ενώ διατηρούν – για νομικούς κυρίως λόγους – την ετήσια μείωση στο 1/20 θέτουν ως παράμετρο για την εφαρμογή σε “υπερχρεωμένες” χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να βρίσκονται σε ανάπτυξη και να μην παρουσιάζουν επενδυτικό κενό, όπως η χώρα μας.

Σε ένα κείμενο 42 σελίδων ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητες αναλύει το παρελθόν του δημοσιονομικού συμφώνου και την σκοπιμότητα των κριτηρίων του ανώτατου ελλείμματος στο 3% και του χρέους στο 60% της κάθε χώρας μέλους. Σε ό,τι αφορά το όριο του ελλείμματος, προτείνει να διατηρηθεί ως έχει στο 3% του ΑΕΠ, σημείο που είναι σύμφωνο και με τις ελληνικές θέσεις.

Θεωρεί ωστόσο ότι μετά την πανδημία του κορονοϊού και την αύξησή του χρέους σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη στο 100%, η διατήρηση του κριτηρίου του χρέους στο 60% σε συνδυασμό με την μείωση κατά 1/20 της διαφοράς του χρέους το χρόνο, ώστε να προσεγγίσει σε 20 χρόνια το 60%, θα οδηγούσε ένα κράτος μέλος με χρέος πάνω από 100% σε περιοριστικές πολιτικές, οδηγώντας την οικονομία του, στην καλύτερη περίπτωση, σε στασιμότητα ή σε ύφεση, επιβραδύνοντας έτσι και την ίδια την μείωση του χρέους.

Ο ESM προτείνει την αύξηση του κριτηρίου από το 60% στο 100%, θεωρώντας ότι οι αγορές που παραμένουν “πεινασμένες” για κρατικό χρέος θα το αποδεχθούν χωρίς απότομες διακυμάνσεις. Υποστηρίζει και την διατήρηση του κανόνα της μείωσης κατά 1/20 με την αιτιολογία ότι έχει περάσει εκτός από το Σύμφωνο Σταθερότητας και σε πολλά άλλα κανονιστικά κείμενα της Ε.Ε. και η αλλαγή του θα απαιτούσε νομικές διεργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

O ESM προτείνει “ευέλικτη” μείωση του χρέους | Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Προσαρμογή στον οικονομικό κύκλο

Προτείνει επίσης μια πιο ευέλικτη διαδικασία για την επίτευξη του κανόνα του χρέους. Ειδικότερα, προτείνει, εκτός από την ισχύ του κανόνα για έλλειμμα μέχρι 3%, να ισχύει και ένας μεσοπρόθεσμος κανόνας οροφής αύξησης δαπανών ίσος με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους. Θα υποβάλλουν δηλαδή τριετή πλάνα πρωτογενών δαπανών από τις οποίες θα εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις.

Οι “υπερχρεωμένες” χώρες (όπως π.χ. η Ελλάδα) θα πρέπει να παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν το όριο του 100% σε μια 20ετια. Ωστόσο οι χώρες αυτές θα πρέπει να μπορούν να έχουν δημόσιες επενδύσεις (από τις οποίες θα αφαιρούνται οι πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνεια της ΕΙΒ) με ποσοστό  αύξησης, μεγαλύτερο από το ρυθμό ανάπτυξης τους.

Τονίζεται όμως ότι αν μια χώρα έχει ύφεση ή επενδυτικό κενό τότε ο κανόνας της ετήσιας μείωσης για το χρέος θα αναστέλλεται για δύο χρόνια, μέχρι η χώρα να ανακτήσει αναπτυξιακή δυναμική, οπότε η μείωση του ελλείμματος θα συνεχίζεται ομαλά μέχρι και το όριο του 100%. 

Οι μη υπερχρεωμένες χώρες (δηλαδή αυτές που δεν έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ) θα εφαρμόζουν μόνο τον κανόνα της οροφής δαπανών. 

O ESM προτείνει “ευέλικτη” μείωση του χρέους | Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *