Ενεργειακά έργα στην Ελλάδα. Τα επηρεάζει η κρίση με την Τουρκία;Τι έγινε 3 Μαρτίου;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ενεργειακά

Με τη μεταναστευτική κρίση να έχει χτυπήσει κόκκινο και την Τουρκία, να μη δείχνει διάθεση αποκλιμάκωσης της κατάστασης, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται για τα ενεργειακά της Ελλάδας, κατά πόσον δηλαδή επηρεάζονται.

Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε ισχυριστεί ότι το μεγάλο έργο το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν από κοινού Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς της συμβολή της. Φυσικά, τότε, η απάντηση ήταν άμεση από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι χωρίς αυτούς ο EastMed δεν γίνεται είναι πέρα από την εποχή, πέρα από το διεθνές δίκαιο». Δεν ξεχνάμε πως ο East Med είναι η κορωνίδα για τα ενεργειακά της χώρας.

Για το συγκεκριμένο έργο έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων χωρών και της Ιταλίας ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα εκφράσει τη στήριξή τους. Άλλωστε, στις 3 Μαρτίου ξεκίνησε από την ελληνική κυβέρνηση ο αδειοδοτικός κύκλος του έργου με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το 2024. Ουσιαστικά μέσα στο επόμενο διάστημα, ο φορέας υλοποίησης του έργου, η IGI Poseidon (η κοινή εταιρεία της ΔΕΠΑ και της Edison) αναμένεται να υποβάλει τον πλήρη φάκελο των αιτήσεων για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται για το έργο.

Το έργο EastMed αναγνωρίζεται, από το 2013, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βάσει του κανονισμού της ΕΕ 347/2013 και στον πλέον πρόσφατο κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου 2019 συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα έργων με τον υποθαλάσσιο αγωγό Poseidon.  Η αναγνώριση των έργων του Αγωγού EastMed και Ποσειδών ως PCI είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς παρέχει πρόσβαση σε προγράμματα συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή μελετών αλλά και μελλοντικά για έργα κατασκευής.

Το κόστος του αγωγού EastMed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 10 ΔΚΜ ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, γεγονός το οποίο θα αλλάξει άρδην την οικονομική δυναμική του έργου.

Φίλης για τα ενεργειακά: Τον τελικό λόγο για τον EastMed τον έχει η αγορά και όχι η Τουρκία

Ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, δρ Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο Insider.gr, διευκρινίζει ότι η Τουρκία, εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, δεν μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση ενεργειακών έργων όπως είναι ο αγωγός EastMed. Κληθείς να απαντήσει στο αν η στάση της Τουρκίας μπορεί να επηρεάσει τις ενεργειακές εξελίξεις και τα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα όπως είναι ο αγωγός EastMed, σημειώνει ότι: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια άμεση ή έμμεση διασύνδεση μεταξύ των τεκταινομένων στον Έβρο ή γενικότερα στα προσφυγο-μεταναστευτικά με τον EastMed .

O αγωγός αυτός έχει κάποιες αντικειμενικές τεχνικές δυσκολίες, υπάρχουν οικονομικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν.  Η Τουρκία δεν είναι ο καθοριστικό παράγοντας για την υλοποίηση του EastMed. Καθοριστικός παράγοντας είναι το τι επιθυμεί η αγορά και αν ο EastMed μπορεί να δώσει στην αγορά αυτό το οποίο θέλει και αν είναι οικονομικά ανταγωνιστικός. Σημαντικό ρόλο φυσικά διαδραματίζει και η συμφωνία που έγινε πρόσφατα μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) ενώ  άλλη μία παράμετρος είναι και το αν θα εμπλακούν εταιρείες κύρους  οι οποίες θα πρέπει «να σηκώσουν» το έργο. Αυτά όμως είναι ζητήματα που θα καθοριστούν τα επόμενα χρόνια και οπωσδήποτε όχι τους επόμενους μήνες».

Τέλος θυμίζουμε την πρόσφατη τοποθέτηση του Ισραηλινού Πρέσβη Αμράνι για τον EastMed και τα ενεργειακά εν συνόλω.

Μιλώντας περισσότερο σαν ελεύθερος στοχαστής παρά σαν εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας, ο κ. Γιόσι Αμράνι έθεσε 9 προϋποθέσεις σταθεροποίησης της περιοχής:

την εσωτερική σταθερότητα των χωρών, η οποία συνεπάγεται την αποφυγή ανάμιξης τρίτων, τον διαμοιρασμό του πλούτου με γείτονες στο πλαίσιο της διαφάνειας που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, τον περιορισμό της θρησκείας εκτός της λήψης πολιτικών αποφάσεων, την ισορροπία στα διεθνή φόρα (παραπονούμενος για την αντιμετώπιση της χώρας του από την Ε.Ε.), την εξασφάλιση ισχυρότερης αμερικανικής παρουσίας στον κόσμο, καθώς οι ΗΠΑ δεν νοείται να “ηγούνται από το πίσω κάθισμα”, την περιφερειακή συνεργασία (φέρνοντας ως παράδειγμα και τις καλές σχέσεις του εβραϊκού κράτους με αραβικές χώρες με τις οποίες δεν έχει διπλωματική αναγνώριση και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει περιφερειακά, χωρίς αυτό να καταλήγει εις βάρος του Ισραήλ ή των Αράβων),

τον σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες, καθώς η έννοια του πλουραλισμού κυριαρχεί στην κοινωνία αλλά στις διεθνείς σχέσεις δίνει τη θέση τις στις έξωθεν υπαγορεύσεις, την αξιοποίηση των διδαγμάτων της Ιστορίας, που θα έπρεπε να προσγειώνει χώρες με ηγεμονικές βλέψεις ή πρώην αποικιακές δυνάμεις και τέλος την επίλυση συγκρούσεων με πρωτοβουλία των εμπλεκομένων, όπως συνέβη με τη συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας, πριν την ενστερνιστεί η Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η περιοχή έχει πολλές συγκρούσεις και το Ισραήλ δεν είναι η πηγή όλων αυτών.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours