Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συναίνεση ή εκλογές- Τι σημαίνει αυτό για την ΑΟΖ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:59 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εκλογές
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συναίνεση ή εκλογές.

Φαίνεται πως ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για να καταλήξει σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Όπως γίνεται αντιληπτό, μία τέτοια πίεση δεν είναι προς όφελος της χώρας μας, καθώς καλούμαστε να υποχωρήσουμε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συναίνεση ή εκλογές.

Οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες που η Κυβέρνηση θέτει προ των ευθυνών τους τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως την Αξιωματική. Φαίνεται πως παρουσιάζεται ένα δίλημμα στην αντιπολίτευση. Ή συναίνεση ή εκλογές.

Να σημειώσουμε εδώ πως η εικόνα των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν αποκαρδιωτική, λόγω των απαιτήσεων που εγείρονται από το Κάιρο, του οποίου η διαπραγματευτική ομάδα πρόσκειται σε φράξια των Αδελφών Μουσουλμάνων, που συνεχίζει να δρα εντός της κυβέρνησης. Μάλιστα αξίζει να τονιστεί πως τα ΜΜΕ παρουσιάζουν μία αφωνία για τα όσα έγιναν στο Κάιρο, ενδεικτικό του πόσο άσχημα πήγε. Πιστεύουμε πως αρκετοί πολίτες αγνοούν ότι έλαβε χώρα αυτή η συνάντηση.

Τις τελευταίες ώρες,  εμφανίζονται νέες πληροφορίες, που αναφέρονται στο σενάριο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών (ενδεικτικό το άρθρο του  Βασίλη Σκουρή στο ieidisis.gr)

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να ρίξει γέφυρες συνεννόησης προς την αντιπολίτευση καθώς βλέπει πως αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης μόνη της. Άλλωστε όλοι θυμούνται πόσο διχάστηκε ο λαός με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή εκλογές για να συμφωνήσει με την Αίγυπτο

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει συμφωνία με την Αίγυπτο φαίνεται πως καταλήγουμε στα εξής σενάρια.

Συμφωνία κι οριοθέτηση όπου συμφωνούμε με την Αίγυπτο κι όπου υπάρχει διαφωνία προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο. Θυμίζουμε πως αμφότερες χώρες έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας που ανοίγει το δρόμο για Διεθνή Διαιτησία.

Ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως τα Διεθνή Δικαστήρια αποφασίζουν και με γνώμονα την αρχή της ευθυδικίας που μπορεί να σημάνει κάτι αρνητικό για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θέλει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης ώστε να μη σηκώσει μόνη της αυτό το βάρος.

Από την άλλη υπάρχει το σενάριο της «εδώ και τώρα» συμφωνίας με την Αίγυπτο ώστε να πληγεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αποφασιστεί να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο.

Η  Αίγυπτος ζητά μειωμένη επήρεια για την Κρήτη και θέτει θέμα για τον 28ο Μεσημβρινό, που συνεπάγεται πρόβλημα και για τη Ρόδο.

Φαίνεται πως παρά την ησυχία που εμφανίζεται στα ΜΜΕ οι εξελίξεις στο παρασκήνιο (εντός κι εκτός Ελλάδος) είναι ραγδαίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *