Μετά τη χθεσινοβραδινή αναφορά του πρωθυπουργού για το μήνα των εκλογών, προκρίνονται η 21η Μαίου και η 28η Μαίου ως Κυριακές για στήσιμο κάλπης. Αντίστοιχα σχηματίζονται ημερομηνίες κλειδιά μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση οι οποίες έχουν ως εξής:
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΒΟΥΛΗ: Όλα δείχνουν πως εφόσον επιλεγεί για το στήσιμο της κάλπης η 21η Μαΐου, με αίτημα της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει τη Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη.
ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Εφόσον οι εκλογές οριστούν στις 21 Μαΐου, έως τις 2 του μηνός αυτού θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του.
Στις 5 Μαΐου, της Αγίας Ειρήνης, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», πραγματικός αρχηγός του οποίου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Δεν υπάρχει περιορισμός, θα αποφασιστούν στην Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.
ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα όμως που θεωρείται -και είναι- αδύνατον να συμβεί.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.
Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»: Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!
ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 2 Ιουλίου. Με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν που ψήφισαν οι Μητσοτάκης-Βελόπουλος.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ; Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ.
Εκλογές με λίστα | Πότε γίνονται εκλογές με λίστα | Τι είναι οι εκλογές με λίστα | Ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης
Πότε γίνονται εκλογές με λίστα
Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως είναι η σωστή ονομασία, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.
Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2012 οι οποίες έγιναν με λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Αυτό διότι είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).
Αντιστοίχως και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αφού είχαν περάσει 6 μήνες μόνο από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).
Το όφελος από τις εκλογές με λίστα, το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν συνεχώς ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί αυτό;
Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης
Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.
Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.
Πώς δίδονται οι έδρες;
Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.
Περισσότεροι ψήφοι για το κόμμα, περισσότεροι οι βουλευτές που εκλέγονται από τη λίστα.
Οι κομματικές προεκτάσεις στις εκλογές με λίστα
Αναφέραμε πριν πως τα κόμματα ορίζουν τη σειρά των υποψηφίων, αν δεν γίνει αλφαβητικά. Είναι λογικό πως όταν έχουμε πρόωρες εκλογές δύσκολα ένα εκλεγμένος βουλευτής δεν θα είναι εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Όχι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό στο κόμμα, απλά θα δημιουργηθούν κομματικά ζητήματα λίγο πριν τις κάλπες.
Ωστόσο πάντοτε πρέπει το κόμμα να σκέφτεται το εξής. Ένας υποψήφιος που γνωρίζει ότι δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς να μην επιδείξει την ίδια… ‘θέρμη’ στον κομματικό, προεκλογικό αγώνα.
Γι αυτούς τους λόγους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι εκλογές με λίστα έχουν σκοπό την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος που θα κυβερνήσει και του Πρωθυπουργού, όχι των βουλευτών.