Αίγυπτος:Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ-Mετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

Αίγυπτος:Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή ΑΟΖ-Mετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Tarek al-Mulla, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες και οι εξορύξεις στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζονται στη χώρα, παρά τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα βοήθησαν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το «Μέλλον της Ενέργειας στην Αίγυπτο», ο υπουργός επισήμανε ότι η βιομηχανία πετρελαίου πέτυχε να ολοκληρώσει 12 συμφωνίες έρευνας και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Έρημο, στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε πρόσφατα αυτές τις συμφωνίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τελική υπογραφή με τις ξένες εταιρείες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μελών του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αιγύπτου-ΗΠΑ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στο Χιούστον και στο Κάιρο.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρές», προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον πρώτο στρατηγικό διάλογο στον τομέα της ενέργειας πέρυσι».

Ο κ. Tarek al-Mulla είπε ότι οι οφειλές της αιγυπτιακής κυβέρνησης σε ξένες εταιρείες πετρελαίου ανήλθαν στα $850 εκατ. στα τέλη Ιουνίου, από $900 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι οφειλές προς ξένες εταιρείες πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά μετά την εξέγερση του 2011 και έφτασαν τα $6,3 δισ. κατά τη χρήση 2011/2012. Ωστόσο, έκτοτε έχουν μειωθεί σταθερά από το οικονομικό έτος 2014/2015, καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Αίγυπτος: Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της

Η Eni και οι συνεργάτες της, BP και Total, ανακάλυψαν νέο κοίτασμα συμπυκνωμένου φυσικού αερίου σε απόσταση 11 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων ανακοίνωσε ότι η αρχική παραγωγή του κοιτάσματος εκτιμάται κατά μέσο όρο σε περίπου 32 εκατ. κυβικά πόδια την ημέρα (cfpd).

Οι τρεις εταιρείες πετρελαίου θα συνεργαστούν με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS) για την εκπόνηση σχεδίου ανάπτυξης και την έναρξη της παραγωγής.

Η Eni, μαζί με τις BP και Total και σε συνεργασία με την EGAS, θα συνεχίσουν επίσης να εξετάζουν τις επιλογές ανάπτυξης του εν λόγω κοιτάσματος με την ονομασία Bashrush, με στόχο την ταχεία έναρξη της παραγωγής μέσω συνεργειών από τις υπάρχουσες υποδομές της περιοχής.

Η Eni ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή στην πετρελαιοπηγή Meleiha, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, αυξήθηκε σε 12.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα σε ένα έτος.

Στην κοινοπραξία North El Hammad, που κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, η Eni μέσω της θυγατρικής της IEOC κατέχει 37,5% και έχει ρόλο διαχειριστή, η BP κατέχει το 37,5% και η Total το 25% του μεριδίου του αναδόχου.

Η Eni είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954, όπου δραστηριοποιείται μέσω της IEOC Production. Η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου της IEOC είναι πάνω από 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Ναυτικά Χρονικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *