Οικόπεδο EGY-MED-18| Ο νέος χάρτης Ελλάδας – Αιγύπτου μετά τη συμφωνία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:36 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Οικόπεδο 28| Ο νέος χάρτης Ελλάδας - Αιγύπτου μετά τη συμφωνία
Οικόπεδο EGY-MED-18| Ο νέος χάρτης Ελλάδας – Αιγύπτου μετά τη συμφωνία

Ταχύτατη ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου καθώς μετά τη χθεσινή συμφωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

aigyptos-o-neos-chartis-meta-ti-symfonia-gia-to-oikopedo0
Φωτογραφία με τον προηγούμενο χάρτη – Οικόπεδο EGY-MED-18

Για αρκετές ημέρες υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε χθες με την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο. 

Η αποκάλυψη της «Κ» για την προκήρυξη από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει υπολογιστεί τμηματικά (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού) με βάση τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και των αντιπροσωπειών τους. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου αρνούνταν (Arabnews) τις φήμες περί συζήτησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς.

Οι διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διέψευδαν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Kείμενο Βασίλης Νέδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *