Τουρκικά drones | Το ελληνικό σχέδιο για την καταστροφή τους

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αποτελεσματικότητα των τουρκικών drοnes στα πεδία των μαχών του Αρτσάχ, της Λιβύης και της Συρίας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν πως έχουν μπροστά τους μία περίοδο έξι με επτά μήνες για να καλύψουν την όποια αδυναμία τους στην αντιμετώπιση των τουρκικών drones, τα οποία θα στείλει η Τουρκία σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης με την Ελλάδα.

Τα σχέδια των Ελλήνων, αρχικά, αφορούν σε ισραηλινά συστήματα αντιμετώπισης drοnes (σ.σ. θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και μικρά σε μέγεθος drone) και στον οπλισμό 20 μικρών αεροσκαφών Τ-6Α Texan II.

Το T-6A Texan II είναι ιδανικό ως πλατφόρμα για την κατάρριψη των τουρκικών UAV αφού δεν θα χρειάζεται η Ελλάδα να απογειώνει F-16 όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Όμως στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν πως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των τουρκικών drone είναι οι κυκλικές περιπολίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το άμεσο σχέδιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καταστροφή των τουρκικών drone.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τους Ρώσους τα Bayraktar είναι πολύ μεγάλα (6,5 μέτρα επί 12), κινούνται αργά (έως 180 χλμ την ώρα) και δεν είναι σε θέση να αποφύγουν πυραύλους. Επιπλέον, πετάνε στα έως και 7 χλμ. ύψος, δηλαδή εντός της εμβέλειας ακόμα και χειροκίνητων MANPADS.

Έτσι τα ελληνικά μαχητικά (σ.σ. χωρίς να χρειάζεται να είναι τα πρώτης γραμμής μαχητικά) θα μπορούν εύκολα να καταρρίπτουν όποιο drone ξεμυτά από την Τουρκία.

Τι είναι τα drones ;

Τα drοnes είναι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή είτε αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κοκ) ή και αεροπλάνα.

Πολλοί αναφέρονται με τον όρο drones και γενικότερα σε οποιοδήποτε μη επανδρωμένο όχημα ελέγχεται από απόσταση ή από κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο άσχετα με το που δραστηριοποιείται:

  • ξηρά – unmanned ground vehicles (UGVs)
  • θάλασσα – unmanned marine vehicles (UMVs) και
  • αέρα – unmanned aerial vehicles (UAVs)

Άλλοι πάλι δε χρησιμοποιούν τον όρο drones για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα γιατί θεωρούν ότι η ονομασία αυτή παραπέμπει σε στρατιωτικές αποστολές. Και πριν από κάποια χρόνια έτσι ήταν. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει και τώρα οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα drones έχουν στο μυαλό τους έχουν τα πολυκόπτερα (multicopters, multirotors).

Τι είναι τα πολυκόπτερα;

Τα πολυκόπτερα είναι τηλεχειριζόμενα ιπτάμενα οχήματα των οποίων η κίνηση και ευστάθεια στον αέρα οφείλεται στην ώθηση των κινητήρων τους. Είναι αεροδυναμικά ασταθή και απαιτούν on-board υπολογιστή (flight controller – ελεγκτής πτήσης) για να πετάξουν με σταθερότητα. Ο υπολογιστής αυτός συνδυάζει δεδομένα από τους αισθητήρες που διαθέτει (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, βαρόμετρο και GPS) για να υπολογίσει την κατάσταση και τη θέση του οχήματος.

Εφόσον τα πολυκόπτερα είναι τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των Drones αλλά δεν είναι τα Drones. Είναι μια υποκατηγορία των Drones.

dji phantom 3 advanced
Το DHI Phantom 3 ένα από τα πιο διαδεδομένα τετρακόπτερα παγκοσμίως

Το τετρακόπτερο είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία πολυκοπτέρων. Το τετρακόπτερο έχει 4 κινητήρες, με τον κάθε κινητήρα-προπέλα να λειτουργεί με αντίθετη φόρα από τον διπλανό του. Το τετρακόπτερο ελέγχει την κίνηση του αυξάνοντας και μειώνοντας τις στροφές των κινητήρων του.

Πώς κινούνται; Παράδειγμα : Τετρακόπτερο

Το drone-τετρακόπτερο για να κινηθεί αυξομειώνει ανάλογα με την εντολή που του δίνουμε τις στροφές των κινητήρων του. Για παράδειγμα:

  • Για να προχωρήσει μπροστά αυξάνει τις στροφές των 2 κινητήρων που βρίσκονται στην οπίσθια πλευρά (2,4) και μειώνει τις στροφές στους εμπρόσθιους (3,1).
  • Για να πετάξει προς τα αριστερά αυξάνει τις στροφές στους 2 κινητήρες στη δεξιά πλευρά (1,4) και μειώνει τις στροφές στους 2 κινητήρες στην αριστερή πλευρά (3,2).
  • Αν θέλει να κινηθεί αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα γύρω από τον αεροσκάφος αυξάνει τις στροφές στο ένα ζευγάρι των μοτέρ που βρίσκονται διαγώνια (π.χ. 1,2) ρίχνοντας τις στροφές στο άλλο ζευγάρι (π.χ. 3,4) ή αντίστροφα.
  • Για να ανέβει ψηλότερα το drone αυξάνει τις στροφές σε όλους τους κινητήρες και για να χαμηλώσει το ύψος του μειώνει τις στροφές.
Τύποι Drones - QUAD

Τρικόπτερο

Τύποι_πολυκοπτέρων - τρικόπτερο

Τα τρικόπτερα έχουν 3 κινητήρες σε σχήμα “Υ” ή “Τ”. Είναι μια φτηνή αλλά πολύπλοκη λύση και δε προσφέρει τη σταθερότητα των τύπων με περισσότερους κινητήρες.

για τις τεχνικές λεπτομέρειες χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το dronesworld

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *