Οι επόμενοι διπλωματικοί σταθμοί του Κ. Μητσοτάκη

Οι επόμενοι διπλωματικοί σταθμοί του Κ. Μητσοτάκη
Οι επόμενοι διπλωματικοί σταθμοί του Κ. Μητσοτάκη

Έχοντας ενεργοποιήσει κάθε δίαυλο προκειμένου να ενημερώνει εξακολουθητικά άπαντα τα διεθνή fora για τα νέα επεισόδια του τουρκικού αναθεωρητισμού, σε μια κρίσιμη περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη, η Αθήνα… περπατάει στα χνάρια “της ψυχραιμίας και της αποφασιστικότητας” απέναντι στις εξάρσεις της γείτονος, επενδύοντας σταθερά στις ισχυρές συμμαχίες της και στον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Στο… μικροσκόπιο μπαίνουν οι προσδοκίες αποσυμπίεσης του εκρηκτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ηγεσία της Άγκυρας, μετά και το σύντομο τετ-α-τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες. Η… ανάγνωση του κατά πόσο η Τουρκία επιθυμεί να… περάσει σε ήρεμα νερά, κάνοντας έστω και μισό βήμα πίσω από την παραβατικότητα, ή επιλέγει έναν τακτικό ελιγμό πριν από τα επόμενα μεγάλα ορόσημα του Ιουνίου βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ελληνική πρωτεύουσα να επιμένει (όπως έχει πράξει και στο παρελθόν) στη γραμμή της συνέχειας και της συνέπειας στην αποκλιμάκωση, προκειμένου να βγάλει τα οριστικά συμπεράσματά της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι κινήσεις του πρωθυπουργού προσθέτουν συνεχώς μέτρα σε αυτόν τον… μαραθώνιο της Αθήνας που σχετίζεται με τη διεθνοποίηση της λόγω και έργω αποχαλίνωσης της γείτονος, με το τέμπο να ανεβαίνει εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έχοντας ως πρώτο σταθμό χθες τη Λευκωσία. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία συντονίζουν τη στρατηγική τους, εν όψει του… ραντεβού των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες, και προτάσσουν το Διεθνές Δίκαιο απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής. Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες ‒ άποψή μου ήταν και είναι‒ δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης από τη Λευκωσία.

Το τετ-α-τετ στη Ρώμη

Αν και ουδείς είναι σε θέση να μιλήσει με σιγουριά για μικρά βήματα αποκλιμάκωσης από την ηγεσία της Τουρκίας (πάντα καραδοκούν στη… γωνία οι πασίγνωστες οβιδιακές μεταμορφώσεις της γείτονος), οι ελιγμοί της Άγκυρας έρχονται σε μια φάση κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί του φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι οι… παραλογισμοί μόνο ευήκοα ώτα δεν βρίσκουν μεταξύ εταίρων και συμμάχων. Εταίροι και σύμμαχοι που δεν βλέπουν ως… κόκκινο πανί μόνο την παραβατικότητα σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και τα… ανατολίτικα παζάρια και εμπόδια στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η χώρα μας διαβάζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την καθαρή στάση που κρατούν Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο, με δηλώσεις-ράπισμα κατά του δεσποτικού αναθεωρητισμού, και προτάσσει την αναγνώριση του ρόλου της ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

“Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την πλήρη κατανόηση συμμάχων και εταίρων στο αυτονόητο… Το Διεθνές δίκαιο υπερτερεί κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα… Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες”, είναι το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, με τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζεται για το… ντεμαράζ των επόμενων εβδομάδων. Ένα ντεμαράζ που θα κάνει στάση, αρχικά, στη Ρώμη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη (λίγες ώρες πριν σηκώσει αυλαία το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι.

Εν όψει μιας Συνόδου με άκρως γεωπολιτικό αποτύπωμα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ντράγκι θα συζητήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στο… τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας. “Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές.

Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, έσπευσε να σημειώσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, αποτυπώνοντας το πλαίσιο των κινήσεών του. Και το τετ-α-τετ με τον Μάριο Ντράγκι αποτελεί ακόμα μία ευκαιρία ανάλυσης των ελληνικών θέσεων απέναντι στους παραλογισμούς της Άγκυρας.

Βρυξέλλες, Μαδρίτη και Στρασβούργο

Με το ευμετάβλητο της τουρκικής ρητορικής να μην προκαλεί έκπληξη (μετά τη… χαραμάδα που άνοιξε ο Χουλουσί Ακάρ, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλήσεις), η διεθνοποίηση της παραβατικότητας της γείτονος θα τεθεί ακόμα πιο εμφατικά από τον πρωθυπουργό στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, με κεντρικό στόχο της Αθήνας (εφόσον η γειτονική χώρα επιμείνει στην τακτική των εντάσεων) να μην είναι άλλος από την καταδίκη της Τουρκίας, μέσω μιας σαφούς αναφοράς στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Με… όπλο τη διεθνή νομιμότητα και τις ισχυρές θέσεις της που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, η ελληνική πλευρά αναμένει και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση την ανυποχώρητη στάση της στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Στη Μαδρίτη, άλλωστε, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει κοινωνούς του αναθεωρητικού χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” αλλά και της αστάθειας που προκαλεί στην ενότητα της Συμμαχίας η τακτική των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μετά το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Σολτς στις Βρυξέλλες το Βερολίνο αναφώνησε “απεταξάμην” στη λογική των ίσων αποστάσεων, καλώντας την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις. 

Τελευταίος (μέχρι στιγμής) σταθμός στον μαραθώνιο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουλίου. 

* Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *