Ελληνοτουρκικά | Μία είναι η υφιστάμενη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ.

Ελληνοτουρκικά | Μία είναι η υφιστάμενη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ.
Ελληνοτουρκικά | Μία είναι η υφιστάμενη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Παΐδας*

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι βέβαιο ότι τόσο ο M. Çavuşoğlu όσο και ο R.T. Erdoğan κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι και ευτυχείς αισθάνονται με το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Έλληνα Υπ. Εξ. στην Άγκυρα.

Η οξεία αντιπαράθεση που έλαβε χώρα μεταξύ των δύο Υπ. Εξ. κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους στον Τύπο ακύρωσε τους επικοινωνιακούς (τουλάχιστον) στόχους της Άγκυρας.

Οι κύριοι επικοινωνιακοί στόχοι της Άγκυρας με την επίσκεψη του Έλληνα Υπ. Εξ. ήταν τρεις:

  • Να ανακοπεί εντός της Τουρκίας η δημοσκοπική πτώση του R.T. Erdoğan και να προβληθεί ο Τούρκος πρόεδρος ως σθεναρός και χαρισματικός ηγέτης, οι αντίπαλοι του οποίου είτε παραδίδονται εξ αρχής είτε υποτάσσονται εντέλει.
  • Να αποδειχθεί ότι η Τουρκία μπορεί να εξαναγκάσει την Ελλάδα να αποδεχθεί όχι μόνον την τουρκική «ατζέντα» αλλά και το πλαίσιο, εντός του οποίου η συγκεκριμένη «ατζέντα» θα συζητηθεί. Κατά τον τρόπο αυτόν θα «άνοιγε ο δρόμος» για μία συζήτηση «εφ’ όλης της (τουρκικής) ύλης», παρά την πάγια θέση της χώρας μας ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ., και το μόνο πλαίσιο διαλόγου που αποδέχεται για την επίλυση της διαφοράς αυτής είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης.
  • Να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Ελλάδα θα συναινέσει εντέλει σε έναν «κλειστό» Ελληνοτουρκικό διάλογο (κάτι που εξυπηρετεί μόνον την Τουρκία) αντί του Ευρωτουρκικού διαλόγου (με εκπρόσωπο της Ευρώπης την Ελλάδα, η οποία είναι «ζωτικό όργανο» της Ευρωπαϊκής Οικογένειας). Εφόσον η Τουρκία επετύγχανε κάτι τέτοιο, βασικό άξονα διαλόγου θα αποτελούσε όχι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, αλλά η (υποτιθέμενη) στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας. Ταυτοχρόνως, θα απομακρυνόταν και ο κίνδυνος επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία (καθώς η Ευρώπη θα είχε τεθεί εκτός του διαλόγου αυτού, ο οποίος όμως την αφορά άμεσα εξ ορισμού).

Η έντονη δημόσια αντιπαράθεση των δύο Υπ. Εξ. στην Άγκυρα την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 απέδειξε ότι ο Έλληνας Υπ. Εξ. –προφανώς κατ’ εντολήν του Έλληνα Πρωθυπουργού- ήταν αναμφίβολα πολύ καλύτερα προετοιμασμένος «διά παν ενδεχόμενον» από τον Τούρκο ομόλογό του.

Αυτό κατέστη σαφές σε όλους, αφού ο Έλληνας Υπ. Εξ. ανέμενε αυτήν την απαράδεκτη στάση του Τουρκου ομολόγου του κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους στον Τύπο, ενώ ο Τούρκος Υπ. Εξ. δεν φανταζόταν την εντονότατη αντίδραση του Έλληνα ομολόγου του.

Όλοι όσοι παρακολούθησαν με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα τη δριμεία αυτή δημόσια αντιπαράθεση διαπίστωσαν (τουλάχιστον) δύο πράγματα:

  • Το αμάχητο των ελληνικών θέσεων, οι οποίες είναι απολύτως σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θαλάσσης, εν αντιθέσει προς τις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας, οι οποίες ερείδονται στην (υποτιθέμενη) στρατιωτική της ισχύ, και
  • Την κατίσχυση του Έλληνα Υπ. Εξ., ο οποίος α΄) εξανάγκασε τους («βασιλικότερους του βασιλέως») υπευθύνους της τουρκικής εθιμοτυπίας να του δώσουν τον λόγο, ώστε να απαντήσει στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του, β’) παρέδωσε μάθημα ορθολογικής ερμηνείας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στον Τούρκο Υπ. Εξ., γ΄) κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα και το αυτό, και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαπραγμάτευση αυτήν δεν αποτελεί «διαμεσολαβητή» αλλά τη μία εκ των δύο πλευρών που είναι μάλιστα έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή επώδυνων οικονομικών/πολιτικών κυρώσεων στην Τουρκία, δ΄) κατέδειξε ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανίσχυρη αισθάνεται έναντι της Τουρκίας, και ε’) ανάγκασε τον εμφανώς άναυδο και εξοργισμένο Τούρκο Υπ. Εξ. να κοιτάζει εναγωνίως προς την πλευρά των Τούρκων διπλωματών, για να του υποδείξουν πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτήν την απρόσμενη για τον ίδιον αναμέτρηση θέσεων, ώστε να μην εκτεθεί ακόμα περισσότερο τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του.

Η επίσκεψη του Έλληνα Υπ. Εξ. στην Άγκυρα την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 έπρεπε να γίνει! Και έπρεπε να γίνει, διότι έτσι η Ελλάδα διά του Υπ. Εξ. της κατέστησε σαφές ότι ούτε μειονεκτικά αισθάνεται έναντι της Τουρκίας ούτε προτίθεται να «συρθεί» σε ένα τραπέζι διαλόγου που η Τουρκια θα απαιτεί και θα παίρνει πράγματα που δεν της ανήκουν.

Η Ελλάδα διά του Υπ. Εξ. της κατέστησε σαφές ενώπιον των δύο λαών (αλλά και ενώπιον όλων των πολιτών της Ευρώπης) ότι αποδέχεται μόνον μία υφιστάμενη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος και Α.Ο.Ζ.

Η Ελλάδα διά του Υπ. Εξ. της κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι αυτή πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την εμπρηστική και αναθεωρητική της πολιτική, η οποία δεν μπορεί να την οδηγήσει πουθενά αλλού εκτός από την πλήρη διεθνή απομόνωση, με ό, τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την τουρκική οικονομία και γενικότερα για το μέλλον του τουρκικού λαού.

Ο Κωνσταντίνος Παΐδας

Ωστόσο, τώρα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι εξαιρετικά προσεκτική και προετοιμασμένη για κάθε είδους αντίδραση, λογική ή απονενοημένη, εκ μέρους της Τουρκίας. Πλέον, οι επιλογές για την Τουρκία λιγοστεύουν, αφού συνειδητοποιεί ότι ή θα πρέπει να πορευτεί στην οδό της λογικής και της διεθνούς νομιμότητας ή θα πρέπει να τραβήξει προς τον γκρεμό συμπαρασύροντας μαζί της όποιον μπορέσει…

 Κωνσταντίνος Παΐδας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *