Αλαλούμ με τις οικοδομικές άδειες με κίνητρα σε ύψος | Γιατί αντιδρούν ΚΕΔΕ και «γαλάζιοι» δήμαρχοι

Last updated on 25 Απριλίου, 2024 at 09:41 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αλαλούμ με τις οικοδομικές άδειες με κίνητρα σε ύψος | Γιατί αντιδρούν ΚΕΔΕ και «γαλάζιοι» δήμαρχοι

Αλαλούμ με τις οικοδομικές άδειες με κίνητρα σε ύψος | Γιατί αντιδρούν ΚΕΔΕ και «γαλάζιοι» δήμαρχοι

Πολλοί δήμοι έχουν ήδη αντιδράσει στον κίνδυνο «υπερδόμησης» και αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των πόλεών τους

Απίστευτο αλαλούμ έχει προκληθεί στην έκδοση οικοδομικών αδειών εξαιτίας του ζητήματος των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) καθώς σε αρκετές Υπηρεσίες Δόμησης έχει «παγώσει» η έκδοση αδειών με τη χρήση του μπόνους σε ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία προκαλώντας σύγχυση σε ιδιοκτήτες και τεχνικό κλάδο.

Πολλοί δήμοι έχουν ήδη αντιδράσει στον κίνδυνο «υπερδόμησης» και αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των πόλεών τους, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (ΒΒΒ) ψήφισε ήδη ομόφωνα την αναστολή έκδοσης αδειών με τη χρήση κινήτρων.

Ο δρόμος για την αναστολή έκδοσης αδειών άνοιξε μετά την έκδοση ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές και ειδικότερα ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μια προσπάθειά του να ανακόψει την τάση αναστολής αδειών και από τους «γαλάζιους» δημάρχους είχε εγκαλέσει σε αυστηρό τόνο τους δημοτικούς άρχοντες επισημαίνοντας ότι «οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Φαίνεται όμως πως κατάφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κατά την τελευταία της συνεδρίαση χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «αλαζονική» τη στάση του υπουργείου σημειώνοντας πως φράσεις όπως η παραπάνω «ακυρώνουν το θεσμικό μας ρόλο και καταστρατηγούν κάθε έννοια διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων», ενώ προειδοποιεί για μπαράζ δικαστικών διενέξεων στο μέλλον. Τονίζει πως το υπουργείο «αλαζονικά και απερίσκεπτα προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές δημιουργώντας τον κίνδυνο, αν υιοθετηθούν οι θέσεις τους να προκληθούν στο άμεσο μέλλον και μέχρι την τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αμέτρητες δικαστικές διενέξεις μεταξύ όμορων ιδιοκτητών, αφού είναι προφανές και αναπόφευκτο ότι κάθε άδεια η οποία τυχόν εκδίδεται με βάση τις επίμαχες διατάξεις, θα προσβάλλεται με βάση το σκεπτικό των αποφάσεων του Ε΄ Τμήματος ΣτΕ από τους γείτονες, οι οποίοι θίγονται από τα «bonus» του Ν.Ο.Κ».

Ακίνητα - Αθήνα
Ακίνητα – Αθήνα

Οι δήμαρχοι ανέφεραν ότι το υπουργείο μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης «προσπαθεί να εκφοβίσει τους δήμους» υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν από τον Α΄Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο ΒΒΒ και εκπρόσωπό τους στην ομάδα εργασίας του υπουργείου για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, εκφράζουν απολύτως τον φορέα.

Οι αιρετοί κατηγόρησαν το υπουργείο ότι ενώ η παραγωγική διαδικασία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων βρισκόταν σε ώριμο στάδιο προς ολοκλήρωση, η ανακοίνωση του υπουργείου ανατρέπει τον προγραμματισμό της ομάδας και αναφέρει πως: «αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ» παραπέμποντας μονομερώς το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας σε χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί σε καμία συνεδρίαση της ομάδας.

«Στα χαρακώματα» οι δήμαρχοι

Βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΒΒΒ, ψηφίστηκε ομόφωνα:

– Η μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.) 4067/2012 ως ισχύει και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο Ν.Ο.Κ. έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε).

Η επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, στα κτήρια στα οποία έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες κατ΄ επίκληση των ευεργετικών διατάξεων του Ν.Ο.Κ.

Η απόφαση ελήφθη καθώς, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, σήμερα υφίστανται περίπου 700 αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βούλας, 390 αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βάρης και 50 αδόμητα οικόπεδα στη Δ.Ε. Βουλιαγμένης καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες κλπ), τα οποία κινδυνεύουν να αντικατασταθούν με πολυόροφα κτίρια. «Οι ιδιοκτήτες τους εμφανίζουν την τάση να εκδίδουν άδειες κατεδάφισης, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την υπερδόμηση που προσφέρουν οι ανωτέρω αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ. Και κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί η έκδοση αδειών που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ».

Να σημειωθεί ότι από τις προβλέψεις των κινητρων του ΝΟΚ για πρόσθετα ύψη έχουν ήδη εξαιρεθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης οι περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού με τροπολογία που ψηφίστηκε στο παρά πέντε πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εθνικές εκλογές.

Ο δήμος ΒΒΒ δεν είναι, πάντως, ο μοναδικός που αντιδρά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος ανέφερε πως είχε επισημάνει το πρόβλημα ήδη από το 2021, υπογραμμίζοντας πως στο δήμο του «το ανώτατο ύψος ήταν 14 μ. και σήμερα χτίζουν 19 και 20 μ. Τα τριώροφα φτάνουν να γίνονται πενταώροφα και θα πρέπει να δοθεί λύση πριν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Ακίνητα/ Eurokinissi
Ακίνητα/ Eurokinissi

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τηνκατάσταση και στο δήμο Αμαρουσίου ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου: «Στο Μαρούσι αυτή τη στιγμή πρέπει να χτίζονται πάνω από 200.000 τ.μ. Ολοι χρησιμοποιούν αυτόν τον νόμο. Φτιάχνουν κτίρια σε δύο ημικύκλια και στη μέση κοινόχρηστο χώρο. Πρόκειται για κανονική κοροιδία. Πραγματικά χάνουμε τις πόλεις», ανέφερε.

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Ανησυχία από την άρνηση χορήγησης οικοδομικών αδειών

Θέση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει πήρε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ). Ο Σύλλογος αναφέρει πως διαπιστώνεται ένα κλίμα φόβου στις αρμόδιες για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), σύγχυση στους πολίτες και περιορισμοί στην ιδιοκτησία.

«Η διασπορά ειδήσεων που αφορούν τις ισχύουσες μέχρι και σήμερα διατάξεις που ορίζονται στη νομοθεσία και ειδικότερα στον ΝΟΚ, έχει οδηγήσει σε εκφοβισμό και σύγχυση των πολιτών, των μελετητών, των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ και των εκπροσώπων των φορέων στα γνωμοδοτικά όργανα της πολιτείας, ο οποίος και θα πρέπει να σταματήσει».

Τονίζει πως η αναστάτωση και το αρνητικό κλίμα επιτείνονται με αναφορές από ορισμένες Δημοτικές Αρχές, «που έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεν οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί να εργάζονται σε συνθήκες ανασφάλειας ως προς την ορθότητα της σύνταξης των μελετών τους με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο, αφετέρου δε τα ακίνητα των ιδιοκτητών να περιέρχονται σε καθεστώς περιορισμού του περιεχομένου της ιδιοκτησίας τους και να παρακωλύεται η αξιοποίηση αυτών ή να αναχαιτίζεται η πέριξ αυτών επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται με αρνητικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη και εν γένει στην αναπτυξιακή εικόνα της χώρας».

Ο ΣΑΔΑΣ σημειώνει πως η αναστολή των οικοδομικών αδειών δεν επιβάλλεται με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, προσθέτοντας πως τα Δικαστήρια αποφαίνονται επί συγκεκριμένων υποθέσεων και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις κατ’ αρχάς αφορούν αποκλειστικά αυτές τις κρινόμενες περιπτώσεις.

«Χωρίς όμως αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις ή αμετάκλητες κρίσεις περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων και χωρίς οδηγίες και κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες θα ενημερώνονται τόσο οι ΥΔΟΜ όσο και οι ιδιώτες μελετητές μηχανικοί, κάθε άλλη πληροφορία ή οδηγία περί του τρόπου εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων είναι αυθαίρετη και παράγει ασύμμετρα αποτελέσματα, πλήττοντας πολύ σοβαρά την οικονομία του τόπου και την επενδυτική δραστηριότητα με απρόβλεπτες συνέπειες σε κάθε επίπεδο ατομικό και συλλογικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours