Ο δεύτερος θάνατος της ελληνικής Οικονομίας μέσα σε 10 χρόνια.Τι θα συμβεί

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:47 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
οικονομίας

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις επιχειρήσεις που θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που έχει προκύψει στην οικονομία από τον κοροναιό. Μία προσπάθεια περιορισμού της καταστροφής της οικονομίας.

Πρέπει ο πολίτης κι ο επιχειρηματίας να μην τα βλέπει αυτά τα λεφτά ως επίδομα, αλλά ως δάνειο από το κράτος, που θα το επιστρέψει του χρόνου ή σε δύο χρόνια μέσω των φόρων.

Ουσιαστικά μιλάμε για τον 2ο  θάνατο της ελληνικής οικονομίας σε 10 χρόνια. Μόνο η περίοδος με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital control μπορεί να θυμίσει αυτά που ζούμε τώρα. Θυμηθείτε την τότε καταστροφή της οικονομίας.

Αυτή τη στιγμή έκλεισαν τα πανεπιστήμια, τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα φροντιστήρια και οι παιδικοί σταθμοί.

Έκλεισαν οι ταβέρνες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.

Έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση όσα πουλούν τρόφιμα.

Έκλεισαν τα δικαστήρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ενώ απαγορεύτηκαν οι κάθε είδους αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Έκλεισαν τα σύνορα, σε μία μοναδική στιγμή από την υπογραφή της Συνθήκης Σένγκεν και μετά. Τώρα πια μιλούν ανοικτά για απαγόρευση κυκλοφορίας, εάν ο πολίτης δεν αυτοπεριοριστεί.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για καιρό ειρήνης.

Ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχεί και επηρεάζει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες των πολιτών.

Ο δεύτερος θάνατος της ελληνικής οικονομίας

Λόγω του μεγάλου αριθμού των κλειστών καταστημάτων πάρα πολλοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες, έχασαν το εισόδημά τους.  Ήδη ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μίλησε για ένα εκατομμύριο ανέργους. Αυτοί προστέθηκαν στο άλλο ένα εκατομμύριο που ήταν ήδη άνεργοι και μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να προστεθούν άλλες 500.000 τουλάχιστον.

Πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τις άλλες υποχρεώσεις τους; Πώς οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν τα χρέη τους στους προμηθευτές τους;

Παράλληλα ο, ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, τουριστικός τομέας θα υποστεί απόλυτα καταστροφικό πλήγμα.

Ξενοδοχεία και άλλες δραστηριότητες στον τομέα αυτό δεν θα λειτουργήσουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι στον κλάδο δεν θα βρουν εργασία.

Η κατανάλωση θα περιοριστεί λόγω του μειωμένου εισοδήματος των Ελλήνων και λόγω του ότι οι τουρίστες δε θα έρθουν φέτος.

Συνέπεια όλων αυτών θα είναι τα έσοδα του κράτους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές να καταρρεύσουν, αλλά και οι δαπάνες του να αυξηθούν.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 προέβλεπε έσοδα από το ΦΠΑ 18,3 δισ., από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καυσίμων, ποτών κλπ) 7,2 δισ. από το φόρο εισοδήματος 16,6 δισ. και από ασφαλιστικές εισφορές 22,5 δισ. Σύνολο άμεσων εσόδων που τίθενται υπό αμφισβήτηση… 54,6 δισ. Ευρώ. Το ίδιο και τα 20 δισ. από τον τουρισμό.

Ποιο τμήμα από αυτά τα προϋπολογισμένα έσοδα δεν θα εισπραχθεί;

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναστολή για 4 μήνες της πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 200.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους.

Επίσης αναβάλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις για αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.  Θα καταγραφεί μείωση εσόδων της τάξης του 30%, του 50% ή περισσότερο;

Αυτό δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να υπολογιστεί γιατί εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που θα παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα. Αυτό το διάστημα θα είναι μακρύ, πάνω από 6 μήνες, με τα σημερινά δεδομένα.

Παράλληλα οι δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν και θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα επιβίωσης για τους Έλληνες που σταμάτησαν να εργάζονται.

Ήδη ανακοινώθηκε ένα επίδομα 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου που αφορά περίπου 500.000 άτομα, συνολικού κόστους 450 εκατ. ευρώ.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων θα δοθούν, με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Πρόσθετη δαπάνη απαιτείται για την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων από το κράτος, με βάση το σύνολο του ονομαστικού μισθού καθώς και για τους τόκους των δανείων προς τις τράπεζες, των οποίων η πληρωμή των χρεολυσίων αναστέλλεται μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει προϋπολογισμός, αλλά ούτε ασφαλιστικό σύστημα. Όλα βρίσκονται στον «αέρα».

Η ελληνική κυβέρνηση, μπροστά στην ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, ήταν υποχρεωμένη να καταφύγει στο Eurogroup, το άτυπο αυτό όργανο της Ευρωζώνης, που αποτελεί την de facto κυβέρνηση της χώρας από το 2010.

Αυτό που αποφασίστηκε ήταν απλώς η ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (σημαίνει δυνατότητα αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος πέρα από τους ισχύοντας κανόνες) και η αναστολή, ειδικά για την Ελλάδα, της υποχρέωσης για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Γι αυτό κι έχουμε γράψει πολλές φορές πως το 2021 δεν θα έχει καμία σχέση με το 2020.

One thought on “Ο δεύτερος θάνατος της ελληνικής Οικονομίας μέσα σε 10 χρόνια.Τι θα συμβεί

  1. Κατανοώ όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν στην Χώρα μας, αλλά π.χ. εγώ έχω καταθέσει από το 2017 για Σύνταξη και δεν δικαιούμαι Προσωρινή (είπαν) λόγω ότι είχα εργαστεί στο εξωτερικό το 1981 – 1985.
    Σε όλο αυτό το διάστημα έκανα διάφορα θελήματα με το παπάκι μου, και βγαίνανε 10 με 15 ευρώ. Τώρα σταμάτησαν και αυτά λόγω του Κορονοϊού με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθόλου έσοδα, και αντιμετωπίζω αυτή την στιγμή μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *