Κυβέρνηση | Φυγή προς τα εμπρός μέσω ΔΕΘ και εξεταστικής

Κυβέρνηση | Φυγή προς τα εμπρός μέσω ΔΕΘ και εξεταστικής

Αναμφίβολα οι πολιτικοί κραδασμοί που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εδώ και μια εβδομάδα, από τότε που αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ισχυροί.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Της Νίκης Ζορμπά

Οι παραιτήσεις των Κοντολέοντα-Δημητριάδη, άλλωστε, ήταν ενδεικτικές για όσα θα επακολουθούσαν. Τα δεδομένα, από την κυβερνητική σκοπιά, είναι (τουλάχιστον) δυο:

1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα έως και την περασμένη Πέμπτη για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

2. Η παρακολούθηση ήταν “νόμιμη” μεν “πολιτικά μη αποδεκτή δε”, ως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επιμένει να αναφέρει η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία, προκαλώντας τη μήνιν του ΠΑΣΟΚ αλλά και “κόντρα” μεταξύ Ευ. Βενιζέλου-Γ. Γεραπετρίτη, για το συνταγματικό της υπόθεσης.

ΕΥΠ

Αρχής γενομένης από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έφερε η κυβέρνηση για την κατοχύρωση “δικλίδων ασφαλείας” στη λειτουργία της ΕΥΠ, προσεχώς θα ληφθούν πρωτοβουλίες και για τις υπόλοιπες αλλαγές που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης:

1. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

2. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Επ’ αυτού του πεδίου, αναμένονται και νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση επ’ ουδενί θέλει να ανοίξει “πόλεμο” για τον ευαίσθητο και κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
 

28a615f13e734630aee68d6c45d07fa4

Εξεταστική

Το χάσμα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλώσει αφ’ ης στιγμής η κυβέρνηση επιμένει να ζητεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερωθεί ο ίδιος από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς να αφήνει παράλληλα κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τη νομιμότητα των κινήσεων της ΕΥΠ. Αποδέχθηκε τη σύσταση της Εξεταστική Επιτροπής (και μέσω του πρωθυπουργικού μηνύματος), ωστόσο, μένει να γνωστοποιηθεί για ποια περίοδο θα κληθεί η Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει τη λειτουργία της ΕΥΠ και των πεπραγμένων της.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της κυβερνώσας παράταξης για το χρονικό διάστημα που θα εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή είναι από το 2010 έως και σήμερα.

Κοινώς, από την έναρξη της μνημονιακής περιπέτειας που συμπεριλαμβάνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. το Μαξίμου διαμηνύει παγίως, εξάλλου, πως δεν πρέπει να μείνει καμιά σκιά στην υπόθεση αυτή και κινείται στην κατεύθυνση του να φωτιστεί κάθε πτυχή της ιστορίας.

Όλα τούτα θα κριθούν αμέσως μετά τις 22 Αυγούστου οπότε και θα συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων για τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό: Εντός της ίδιας εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που έχει αιτηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των υποκλοπών.

mitsotakis

ΔΕΘ

Το πολιτικό θερμόμετρο θα δείχνει “καύσωνα” καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα μεν, αλλά με το Μαξίμου να επιχειρεί ξεκάθαρη φυγή προς τα εμπρός, προς απεγκλωβισμό από τους κραδασμούς και τις πιέσεις.

Όχημα είναι η οικονομία ασφαλώς και το περιβόητο “καλάθι της ΔΕΘ”. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις και η προετοιμασία στο Μαξίμου για τα μέτρα που θα προκριθούν οριστικώς και θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα σινιάλα που εκπέμπονται στο πεδίο αυτό από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς είναι απολύτως θετικά μεν εντός του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, δε. Τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εκπληρώσεις των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, θα “ξεκλειδώσουν” το μείγμα των “παροχών” για τη στήριξη κοινωνίας και οικονομίας εν όψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα , εφ’ όλων των μετώπων της ακρίβειας. Το ύψος των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν από τη ΔΕΘ, πάντως, υπολογίζονται ακόμη και στα 2,5 δισ.

Όχι σε εκλογές, ανασχηματισμό και νέο εκλογικό νόμο

Υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων, ιδίως μετά την απόλυτη ρήξη –όπως διαφαίνεται για την ώρα– μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ,σενάρια για επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων διακινούνται εντός και εκτός κυβέρνησης και δημοσιογραφικών γραφείων.

Σταθερό είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, ωστόσο, απέναντι σε σενάρια που τη φέρουν να βρίσκεται κοντά σε αλλαγή στρατηγικής (εκλογές στο τέλος της τετραετίας) και προκήρυξη εκλογών πολύ νωρίτερα. Κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν συμπεριλαμβάνεται στα κυβερνητικά πλάνα, είναι το επίμονο σήμα που στέλνει η κυβέρνηση. Το απέκρουσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς και απάντησε κοφτά “όχι”.

Επόμενη συζήτηση που έχει ανοίξει (ως είθισται πάντα στις περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει restart) , είναι το σενάριο να ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με φρέσκο κυβερνητικό σχήμα. Παρότι οι ανασχηματισμοί συνήθως διαψεύδονται έως ότου όντως πραγματοποιηθούν, στην κυβερνητική εξίσωση δεν φαίνεται –αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον– να εμφιλοχωρούν τέτοια σενάρια.

Το ίδιο αρνητικά εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη και στο ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο έχει από καιρό (παρά τις εισηγήσεις περί του αντιθέτου) αποκλείσει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Θα μπορούσε να υπαναχωρήσει ο πρωθυπουργός από τη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει και σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, τώρα που οι συνθήκες για συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται μάλλον απαγορευτικές δεδομένων των εξελίξεων;

Και επ’ αυτού, η απάντηση από έγκυρες πηγές είναι “όχι”. Έχουν επανέλθει οι σχετικές εισηγήσεις προς τον κ. Μητσοτάκη; Σαφώς και ναι. Σίγουρα, πάντως, έχει ξανανοίξει η συζήτηση, προκειμένου να αποφευχθεί η “πολιτική αστάθεια” μετά το (οριστικό) ναυάγιο συμπόρευσης του Ν. Ανδρουλάκη με την κυβερνητική παράταξη.

Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *