H συμπεριφορά Δένδια.Ο Έβρος σε ‘ρόλο’ Ρουβίκωνα.Η Τουρκία ετοιμάζεται να τον ‘διαβεί’.

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Δένδια
Δύσκολα τα καθήκοντα του κου Δένδια.

Ως γελοιότητα και ανευθυνότητα χαρακτηρίστηκαν από τον κο Δένδια οι πληροφορίες ότι ελληνικό έδαφος στον Έβρο έχει καταληφθεί από Τούρκους στρατοχωροφύλακες.

Ωστόσο θα πρέπει να εξηγηθεί από τον κο Δένδια γιατί η Αθήνα προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα, κατ’ εντολή του κου Δένδια. Ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της ελληνικής διαμαρτυρίας; Γιατί εάν δεν υπάρχει καμία παραβίαση εκ μέρους των Τούρκων δεν θα υπήρχε και λόγος να γίνει διάβημα.

O N. Δένδιας παραδέχεται κινητικότητα στον Έβρο – Διαψεύδει κατάληψη ελληνικού εδάφους

Gepostet von De-Facto am Sonntag, 24. Mai 2020

Το de-facto θεωρεί πως τα Εθνικά Θέματα πρέπει να τα χειριζόμαστε με ψυχραιμία, σύνεση και ικανότητα.

Ας δούμε τα γεγονότα όπως μέχρις στιγμής τα γνωρίζουμε.

Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου, στην περιοχή Μελισσοκομείο στο Πέπλο, λίγο νοτιότερα των Φερών, όταν έγινε προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να βάλει πασάλους. Σκοπός ήταν η έγερση εμποδίων με σκοπό να αποτραπεί –ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πέφτει η στάθμη του ποταμού– η παράνομη είσοδος μεταναστών.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μία έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικότερα της κύριας κοίτης του ποταμού και η οποία ανήκει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη του 1926. Ας σημειωθεί πως σε άλλη περιοχή υπάρχει και τουρκική έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων δυτικότερα της κύριας κοίτης. Στις εν λόγω περιοχές υπάρχουν πυργίσκοι που καταδεικνύουν την ελληνική και αντιστοίχως τουρκική κυριαρχία, αλλά μετά από συμφωνία δεν είναι επανδρωμένοι με στρατιώτες.

Σε ένα σημείο της ελληνικής έκτασης εμβαδού περίπου 16 στρεμμάτων, υπάρχει ένα έλος που αυτή την εποχή ξεραίνεται. Είναι ακριβώς σ’ αυτό το σημείο που έχουν στήσει σκηνές Τούρκοι στρατοχωροφύλακες. Αυτό το σημείο, σύμφωνα με πηγές από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι ελληνικό έδαφος.

Τα 4 πρωτόκολλα

Το 1955 η αμερικανική εταιρεία Harza είχε προσπαθήσει με διάφορες τομές και την κατασκευή διώρυγας σε διάφορα σημεία να καταστήσει τον Έβρο πλωτό.

Το 1963, είχε προκύψει μία πρώτη συμφωνία για την ανταλλαγή μικρής έκτασης εδαφών εκατέρωθεν του ποταμού, αλλά το σχετικό πρωτόκολλο δεν κυρώθηκε ποτέ από την Τουρκία.

Το 1969 και το 1971 υπεγράφησαν τέσσερα πρωτόκολλα για την περιοχή. Η Ελλάδα τα κύρωσε όλα, ενώ η Τουρκία δεν κύρωσε αυτό που είχε αντικείμενο την πρόληψη και διευθέτηση μεθοριακών επεισοδίων. Παρότι όμως δεν το κύρωσε οι διατάξεις του εφαρμόσθηκαν και από τις δύο πλευρές ατύπως. Όπως προβλεπόταν υπήρχαν τοπικές επιτροπές (μεθοριακού τομέα) για επίλυση τοπικών προβλημάτων, επιτροπές περιοχής για σημαντικότερα και τέλος η μεθοριακή επιτροπή, που είχε αρμοδιότητα για όλη τη μεθόριο στη Θράκη και ασχολείτο κυρίως με μεθοριακά επεισόδια.

Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε τα δύο επεισόδια τη δεκαετία του ’80.  Στο ένα, στην περιοχή Πέπλο, που ήταν και το 534 Τάγμα Προκαλύψεως, Τούρκοι είχαν σκοτώσει τον Έλληνα στρατιώτη Καραγώγο. Αντιδρώντας, τοπικός αγρότης επίστρατος πήρε το όπλο του σκοτωμένου και σκότωσε δύο Τούρκους στρατιώτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών για αρκετές ώρες.

Είναι σαφής η συνοριακή γραμμή στον Έβρο;

Παρά τις προσπάθειες της Αθήνας, ειδικά μετά το 2000 που οι διμερείς σχέσεις κάπως εξομαλύνθηκαν, να κυρωθεί από τουρκικής πλευράς και το τέταρτο πρωτόκολλο αυτό δεν συνέβη.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί το εξής, καθώς υπάρχει μία σύγχυση στο ευρύ κοινό. Η συνοριακή γραμμή είναι από το Νοέμβριο του 1926 σαφέστατα χαραγμένη με πυραμίδες. Παρά το γεγονός ότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η κοίτη του Έβρου κατά περιόδους διαφοροποιείται, η συνοριακή γραμμή δεν είναι καθόλου ασαφής. Αυτό σημαίνει ότι τα 16 στρέμματα που καλύπτει το αυτόν τον καιρό αποξηραμένο έλος δεν είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας, όπως εμμέσως αφήνει να εννοηθεί ο Δένδιας.

Μάλλον οι τουρκικές κινήσεις και προκλήσεις εντάσσονται σε μία οργανωμένη προσπάθεια της Άγκυρα για εκ νέου ανάγνωση της Συνθήκης της Λωζάνης. Σκοπός να βρεθούν σημεία στα οποία πιθανώς θα μπορούσαν να βρουν έρεισμα ώστε να δικαιολογήσουν την επεκτατική τους πολιτική. Όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το είδαμε και στη Συρία.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην περιοχή Μελισσοκομείο είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των τουρκικών κινήσεων που εγκαινιάσθηκε με την αποτυχημένη τουρκική επιχείρηση υβριδικής εισβολής μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Κρίκοι της ίδιας αλυσίδας είναι και οι πέντε περιπτώσεις που Τούρκοι στρατοχωροφύλακες και στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα ή και προς την κατεύθυνση της ελληνικής πλευράς, κατά κανόνα στην περιοχή του Τυχερού.

Ο Έβρος σε ρόλο Ρουβίκωνα

Οι πυροβολισμοί από την πλευρά της Τουρκίας (μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) γίνονται από παραστρατιωτικές μονάδες – ομάδες. Οι οργανωμένοι στρατοί έχουν συγκεκριμένους κανόνες με τους οποίους γίνεται η χρήση όπλου. Κατά συνέπεια είναι πεποίθηση του αρθρογράφου πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή κινείται στις σκιές ώστε να μπορεί η επίσημη εξουσία να αρνηθεί κάθε γνώση ( plausible deniability )

Eπιστρέφοντας στο παρόν φαίνεται πως οι Τούρκοι κινήθηκαν με τον επίσημο στρατό τους. Οι Έλληνες προσπάθησαν να διευθετήσουν το θέμα, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες. Με συζήτηση και αλληλοκατανόηση στον παράγοντα ανθρώπινο λάθος. Μέχρι πρόσφατα έτσι λύνονταν τα προβλήματα. Το πρόσφατα είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (Μητρετώδης – Κούκλατζης).

 Οι προσπάθειες παρασκηνιακής διευθέτησης, όμως, απέτυχαν, λόγω της τουρκικής άρνησης να αποχωρήσουν οι στρατοπεδευμένοι εκεί στρατοχωροφύλακες. Έτσι το ΥΠ.ΕΞ, κατ’ εντολή του κου Δένδια, υποχρεώθηκε να δώσει εντολή για διάβημα προς την Άγκυρα.

Τώρα που η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα, είχαμε δηλώσεις του κου Δένδια πως αυτού του είδους τα ζητήματα λύνονται χωρίς να δημοσιευθεί μονόστηλο στις εφημερίδες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν του αρέσει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους! Τα περί μερικών δεκάδων μέτρων τα αφήνουμε στην άκρη.

 Είναι εμφανές πως το ΥΠ.ΕΞ εμφανίστηκε αμήχανο, ανέτοιμο και κατά συνέπεια προχώρησε σε κινήσεις πανικού.  Αντί να ενημερωθεί το ελληνικό κοινό, άμεσα από επίσημα χείλη για το τι πραγματικά συμβαίνει (χωρίς υπερβολές αλλά και υποβάθμιση) επιτέθηκε στο σύνολο των ΜΜΕ, αντί να κινηθεί κατά της Τουρκίας.

Εάν η Τουρκία δεν είχε πράξει κάτι το επιλήψιμο τότε ποιος ο λόγος για διάβημα;

Δυστυχώς έχουμε έναν γείτονα κακό ο οποίος επιθυμεί να υφαρπάξει οτιδήποτε μπορεί από τα ελληνικά κεκτημένα ( de bello και de jure). Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία εφαρμόζει εξωτερική πολιτική του 21ου αιώνα και η Ελλάδα 20ου. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από τον κο Δένδια μιας κι αυτός είναι ο αρμόδιος Υπουργός

Η Ελλάδα (όχι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ) οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, διότι δυστυχώς δε συνορεύουμε με την Ελβετία ή την Αυστρία.

πληροφορίες έχουν αντληθεί από το άρθρο του κου Σταύρου Λυγερού στο slpress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *