Δένδιας | Ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Δένδιας | Ρήτρα αμυντικής συνδρομής  με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Δένδιας | Ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα κείμενα που υπογράφτηκαν μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ, προσθέτοντας πως «για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Συναντήθηκα σήμερα με τους εκπροσώπους του συνόλου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσω για την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τα δύο κείμενα αυτά υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε, αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: «Στο πλαίσιο αυτό, τους επανέλαβα τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα» δήλωσε, ενώ, επανερχόμενος στη συμφωνία με τα Εμιράτα, τόνισε πως «η συμφωνία αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών. Τόσο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και εμού. Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους».

Επίσης, όπως τόνισε η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας «και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Δένδιας σε Στόλτενμπεργκ: Παράγων αποσταθεροποίησης η τουρκική συμπεριφορά

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη στις 1-2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Υπογράμμισε επίσης, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

Από την πλευρά του, όπως γίνεται γνωστό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ενημέρωσε για την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030».

Περαιτέρω, επισημαίνουν ότι στην έκθεση των ειδικών, στην οποία συμμετέχει και ένας Τούρκος αξιωματούχος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός από το σύνολο των κρατών-μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Επί του ζητήματος αυτού, σημειώνουν ότι η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας έτσι συνεχή προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού. Ο κατάλογος των χωρών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ιδιοτελών σκοπών της Τουρκίας είναι μακρύς: Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ. Στον κατάλογο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *