Συνέντευξη Δένδια: Μακριά η προσφυγή στη Χάγη-Ο Σάλεχ προαναγγέλλει επανακαθορισμό ΑΟΖ Λιβύης-Ελλάδας

Τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Αγκίλα Σάλεχ είχε επαφές με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Ρωσία

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε τα εξής, μιλώντας στο Sputnik: «Μιλήσαμε γι’ αυτά (σ.σ τις θαλάσσιες ζώνες), αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυους ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες».


Πρόσθεσε, δε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Λιβύη. Άλλωστε, ο ίδιος βρίσκεται στη Ρωσία, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, ο Σάλεχ θα επισκεφτεί τη Γενεύη στην Ελβετία, με πιθανούς ενδιάμεσους προορισμούς τη Ρώμη και το Αλγέρι.

Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον Σάλεχ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συζήτησε με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου το άνοιγμα ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη αλλά και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Λιβύης σε αντιπαράθεση με το τουρκολιβυκό σύμφωνο που έχουν υπογράψει οι Ερντογάν-Σαράζ. Μάλιστα ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως ο συνομιλητής του είναι ο «μόνος εκλεγμένος θεσμός στη λιβυκή πραγματικότητα» και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το προ μηνών ταξίδι του Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα.


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η Τουρκία «έχει ιστορικές ευθύνες» -κατά το πρότυπο της πρόσφατης δήλωσης του Γάλλου προέδρου Μακρόν- για τον εμφύλιο με την μεταφορά μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ στον απόηχο της παραβίασης του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία, συμπλήρωσε πως επίσης υπήρξε συμφωνία με τον Ακίλα Σαλέχ πως η επόμενη μέρα στη Λιβύη «προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων».

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Δένδιας: Μακριά η προσφυγή στη Χάγη – Πιο δύσκολες οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για ΑΟΖ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, απορρίπτοντας ωστόσο τους εκβιασμούς και τις προκλήσεις.

«Για να προχωρήσουμε περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής:

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική».

Και συνέχισε: «Βεβαίως, η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστήριο. Προϋποθέτει, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

«Δικαίωμα του Καστελόριζου σε ΑΟΖ»

Επανέλαβε δε την πάγια θέση της Αθήνας ότι το Καστελόριζο και τα υπόλοιπα κατοικημένα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξαρτήτως μεγέθους.

«Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει, εκτός από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μία από τις βασικές διαφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας έγκειται στο γεγονός ότι η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των κατοικημένων νησιών, ακόμη και της Κρήτης, στην άσκηση του δικαιώματος σε θαλάσσιες ζώνες.

Τι δήλωσε για τη Λιβύη

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Λιβύης, μετά και την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα της βόρειας Αφρικής και τις επαφές με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ.

«Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, μετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις και προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας μας από τις εξελίξεις σε αυτήν τα προηγούμενα χρόνια. Η Ελλάδα είναι, επιτέλους, παρούσα στη Μεσόγειο, με συμμαχίες, στρατηγική και ενεργή εξωτερική πολιτική».

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία συμμετέχει και μία ελληνική φρεγάτα, με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε το εξής:

«Ακόμη και αν δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να καταστείλει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, γιατί δεν έχει ακόμη τα αναγκαία μέσα, έχει σαφώς αναδείξει ποια είναι η χώρα που το παραβιάζει, δηλαδή η Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει, λοιπόν, πολύ καλά ποιος προκαλεί αστάθεια στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτής».

«Πιο δύσκολες οι επαφές με την Αίγυπτο»

Τέλος, ξεχωριστή μνεία έκανε και στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, οι διμερείς επαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των τεχνικών ομάδων των δύο χωρών.

«Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες σε σχέση με την Ιταλία, όπου προϋπήρχε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδας, Αθήνα και Ρώμη υπέγραψαν νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Ελλάδας για ΑΟΖ και αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (σ.σ. από έξι σήμερα) στην περιοχή του Ιονίου.

Επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η κατάρτιση αντίστοιχης συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *