Εμβολιασμός – COVID-19 | Μετά την Πρωτοχρονιά ξεκινά στην Ελλάδα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Εμβολιασμός - COVID-19 | Μετά την Πρωτοχρονιά ξεκινά στην Ελλάδα
Εμβολιασμός – COVID-19 | Μετά την Πρωτοχρονιά ξεκινά στην Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής (22 Νοεμβρίου) ότι η εκτιμώμενη έναρξη εμβολιασμού για τον COVID-19 στις ΗΠΑ τοποθετείται στις 11 Δεκεμβρίου.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες (Δευτέρα 23 Νοεμβρίου) ότι τα εμβολιαστικά κέντρα στην Γερμανία θα είναι έτοιμα στις 15 Δεκεμβρίου με στόχο την έναρξη εμβολιασμών στις 20 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα  ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως στόχο, να είναι έτοιμες οι υποδομές – εμβολιαστικά κέντρα, χώροι αποθήκευσης και σύστημα διανομής – για την έναρξη της διαδικασίας στην Ελλάδα αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πιο συγκεκριμένα, ημερομηνία-στόχος χαρακτηρίζεται η Κυριακή 10 Ιανουαρίου, καθώς υπολογίζεται ότι τότε θα έχουν φτάσει οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer.

Φυσικά το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί έως εκείνη την ημέρα η ετοιμότητα σε επίπεδο υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής αποθήκευση των εμβολίων.

Η ανάγκη να συντηρείται το εμβόλιο της Pfizer σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου υπαγορεύει σε μεγάλο βαθμό την κατασκευή υποδομής μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Υγείας, η σκέψη στην οποία καταλήγουν είναι να λειτουργήσουν έξι κέντρα αποθήκευσης σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής Επικράτειας, από τα οποία θα μεταφέρονται τα εμβόλια στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι 1.018 συνολικά.

Μερικές εβδομάδες μετά την διανομή του εμβολίου της Pfizer στην χώρα μας αναμένεται να αρχίζει ανάλογη διαδικασία για το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει παρασκευαστεί σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

    – Τα εμβόλια της Pfizer θα είναι συσκευασμένα σε φιαλίδια, καθένα από τα οποία θα περιέχει τρεις δόσεις του εμβολίου. Κατά τον εμβολιασμό θα λαμβάνεται μία δόση από τις τρεις στην σύριγγα.

    – Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις ανά λήπτη, με απόσταση 27 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων.

    – Προβλέπεται η λειτουργία μίας ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) μέσω της οποίας θα κλείνονται τα διπλά ραντεβού για τον εμβολιασμό.

    – Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει εμβόλια για 3,5 εκατομμύρια λήπτες (δηλαδή περισσότερες από 7 εκατομμύρια δόσεις).

Στην πρώτη αυτή φάση του εμβολιασμού προβλέπεται με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού μία λίστα προτεραιοτήτων. Μία επιλογή των πληθυσμιακών ομάδων που θεωρείται επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα. Μεταξύ αυτών οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντίθετα, για παράδειγμα, δεν προβλέπεται εμβολιασμός για τα παιδιά.

Αξίζει να θυμήσουμε τι γράφει ο Συνταγματολόγος Τάκης Βιδάλης για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα του.

Ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρό όπλο πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών, επομένως και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η διενέργειά του, ωστόσο, εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του προσώπου. Αυτό ισχύει για κάθε ιατρική πράξη – προληπτική, διαγνωστική ή θεραπευτική – σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της «συναίνεσης ύστερα από ενημέρωση» (informed consent), που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ιατρική δεοντολογία, αλλά και αποτυπώνεται στο Δίκαιο. Κατ’ αρχήν, επομένως, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι «υποχρεωτικός». Αυτό σημαίνει ότι:

Δεν μπορεί να διενεργηθεί με επέμβαση στο σώμα του προσώπου, παρά τη θέλησή του, διότι αυτό θα αντέβαινε στην αρχή της ανθρώπινης αξίας, όπως οποιοδήποτε βασανιστήριο.

Δεν μπορεί να επιβληθεί ως αναγκαίος όρος για την εκπλήρωση δημόσιας υποχρέωσης (π.χ. της στρατολογικής ή της υποχρέωσης εκπαίδευσης για τα παιδιά). Στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης θα έπρεπε να διαλέξει μεταξύ της αθέλητης επέμβασης στο σώμα του (κατά παράβαση της αρχής της ανθρώπινης αξίας) και της υποβολής του σε κυρώσεις, επειδή δεν συμμορφώνεται στη δημόσια υποχρέωση, κάτι που επίσης θα ισοδυναμούσε με προσβολή της ανθρώπινης αξίας του.    

Περιπτώσεις πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού

Πέρα από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η πρόβλεψη υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αποκλείεται όταν αφορά την άσκηση δικαιώματος σε ορισμένα περιβάλλοντα. Έτσι, μπορεί π.χ. να καθιερωθεί ως όρος για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού (ιδίως σε μονάδες εντατικής θεραπείας), λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης ασθενειών. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς (που δεν είναι υποχρεωτική για τους γονείς) ή σε ιδιωτικά σχολεία (όπου παραμένει για τους γονείς η εναλλακτική λύση της δημόσιας εκπαίδευσης για να ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα).

Η διαφορά εδώ είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν στερείται το δικαίωμά του εάν αρνηθεί τον εμβολιασμό. Απλώς, σταθμίζοντας τη σημασία του στη συγκεκριμένη περίσταση, αξιολογεί ως σημαντικότερη την ελεύθερη επιλογή του σε θέματα που αφορούν την υγεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *