Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα αναστέλλουν τη λειτουργία τους στις χαρακτηρισμένες ως «κόκκινες» περιοχές, ενώ αντιθέτως θα κλείνουν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στις «πράσινες» περιοχές, σύμφωνα με το χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας για την επικινδυνότητα από κορονοϊό, που ξεκινά να ισχύει από τη Δευτέρα.
Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε χτες αποσαφηνίζει το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.
Στις «κόκκινες περιοχές» τα Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια),εστιατόρια θα ισχύουν τα εξής:
– Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
– Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
– Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
– Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
– Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
– Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
– Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
– Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
– Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
– Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
– Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
– Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
– Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
– Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
– Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
– Αναστολή συναθροίσεων.
– Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
– Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
– Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
– Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
«Πράσινες περιοχές»
Σε αυτές τις περιοχές, σε Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια) θα ισχύει:
– Μόνο καθήμενοι
– 6 άτομα ανά τραπέζι
– Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 500 καθήμενοι
– Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 65% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενοι
– Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
– Κλειστά 01.00-05.00
Σε μουσικές σκηνές:
– Μόνο καθήμενοι
– 6 άτομα ανά τραπέζι
– Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 500 καθήμενοι
– Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 65% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενοι
– Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
– Κλειστά 01.00-05.00
Γενικότερα, στην εστίαση:
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
– 6 άτομα ανά τραπέζι
– Πληρότητα 80% (ανοικτός – κλειστός) της ωφέλιμης επιφάνειας
– Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
– Κλειστά 01:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας covid-19: Δείτε σε ποια κατηγορία μέτρων ανήκει η περιοχή σας
Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μέσα από τον οποίο οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή, βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών φορτίων παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Μέσω αυτού του χάρτη, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών φορτίων, που καταγράφονται από τις υγειονομικές αρχές.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr,: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό»
Ο υπουργός εξήγησε πως ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας δημιουργήθηκε «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».
Δείτε αναλυτικά:
Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: ΕΔΩ
Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: ΕΔΩ
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».
Προσέθεσε ακόμα ότι η νέα πλατφόρμα είναι φιλική για τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει μπαίνοντας μέσα στο συγκεκριμένο site.
Όσον αφορά για μια συγκεκριμένα εφαρμογή που θα αφορά τον covid και την ιχνηλάτηση, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών ψηφιακής πολιτικής. Πρώτα μελετάμε κάτι τεχνικά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που φυσικά το μελετάμε».
Πώς λειτουργεί ο χάρτης
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι για όλες τις περιοχές της χώρας, ο χάρτης που αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr, θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Κάθε πολίτης θα έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν για την περιοχή του. Το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα μέτρα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Τόνισε ακόμα ότι η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.