Covid-19 και Lockdown | Πόσο κοντά είναι η Αττική – Τι λένε ειδικοί κι αριθμοί

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:58 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Covid-19 και Lockdown | Πόσο κοντά είναι η Αττική - Τι λένε ειδικοί κι αριθμοί
Covid-19 και Lockdown | Πόσο κοντά είναι η Αττική – Τι λένε ειδικοί κι αριθμοί

Με τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική να είναι διαρκώς στα ύψη και την επιβολή lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, και για 14 ημέρες, το ερώτημα που παραμένει είναι ένα: Θα γίνει lockdown και στην Αθήνα;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η απόφαση για lockdown στην Αττική δεν φαίνεται να έρχεται άμεσα, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα των επόμενων ημερών.

Αν αυτά, δηλαδή, είναι αρκετά υψηλά, τότε αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση για lockdown στην Αττική, παρότι ούτε ο ίδιος το θέλει αλλά ούτε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωρίζοντας ότι το 80% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι στην Αττική.

Πάντως, ερωτηθείς να σχολιάσει κατά πόσο απέχει η Αττική από ένα πιθανό lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας τη Δευτέρα στους πολιτικούς συντάκτες ανέφερε συγκεκριμένα: «Το λεκανοπέδιο εμφανίζει μια σταδιακή αύξηση όχι όμως επιθετική» για να προσθέσει ότι αυτό που θα επικρατήσει στο τέλος είναι «η προστασία της υγείας». 

Με σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει πού βρισκόμαστε σήμερα, δεν απέκλεισε την εφαρμογή lockdown όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης, η οποία αλλάζει κυριολεκτικά ώρα με την ώρα. Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική – παρά την όποια σταθερότητα φαίνεται – είναι ανησυχητικά, καθώς μόλις σε πέντε μέρες εντοπίστηκαν 1.883 νέα κρούσματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τα εξής:

  • 335 κρούσματα στις 29 Οκτωβρίου
  • 422 κρούσματα στις 30 Οκτωβρίου
  • 464 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου
  • 300 κρούσματα την 1η Νοεμβρίου
  • 362 κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου

Μιλώντας για ένα ενδεχόμενο lockdown λόγω κορονοϊού στην Αττική, η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, τονίζοντας:

«Εδώ είμαστε λίγο καλύτερα απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη. Είναι και αρκετός ο πληθυσμός. Ο δείκτης διαμόλυνσης στην Αθήνα δεν είναι ίδιος με τη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να παραμείνει εκεί, γιατί αν έχουμε τέτοια κρούσματα στην Αθήνα, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Μάλιστα, η ίδια συμπλήρωσε ότι αν σκεφτούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το 1/4 του πληθυσμού της Αθήνας, τότε τα νοσοκομεία μπορούν. «Εξαρτάται πάντα από τον αριθμό των κρουσμάτων. Εξαρτάται και από τον ρυθμό αύξησης που θα έχει η Αθήνα. Αν έχουμε αύξηση και εδώ και παράλληλα και κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, το σύστημα θα πιεστεί και τα αποτελέσματα τα έχουμε δει στις άλλες χώρες. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το προλάβουμε».

Πόσες είναι οι ΜΕΘ – Covid και ποια η πληρότητα 

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%) 

 Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85. 
Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

 Αναλυτικά ανά Νοσοκομείο:

  • ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές 
  • Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες 
  • Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
  • Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
  • Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
  • Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
  • Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές

 
Εντός της εβδομάδας προστίθενται:

  • 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
  • 12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας

Τι ισχύει στη ζώνη αυξημένου κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *