Μια μεγάλη συμφωνία αναδύθηκε. Επίσης, μια μεγάλη διαφωνία. OTE-Cosmote, Vodafone και Nova-Wind συμπράττουν “κατά” των παρόχων περιεχομένου (OTT) για τη φορολογική “ασυλία” της οποίας τυγχάνουν (και) στην Ελλάδα. Παράλληλα, Vodafone και Nova συνασπίζονται “κατά” του ΟΤΕ στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά οπτικών ινών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τα ανωτέρω συνοψίζουν τα κύρια συμπεράσματα του 24ου Συνεδρίου Infocom, στο οποίο παρευρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, ο CEO της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, και ο Chief Officer Στρατηγικής-Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης.
Οι οπτικές ίνες στο επίκεντρο
Ο χαλκός αποτελεί το παρελθόν, η οπτική ίνα το παρόν και το μέλλον. Όποιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος τοποθετηθεί “πρώτος και σωστά” τα αμέσως προσεχή χρόνια, με ορόσημο το 2027, σίγουρα θα απολαμβάνει σημαντικά μερίδια αγοράς.
Στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών και έως το 2027 εκτιμάται ότι η οπτική ίνα θα είναι εγκατεστημένη σε τουλάχιστον 4,8 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις (τόσες είναι σήμερα οι γραμμές) έως 7,8 εκατ., εάν τηρηθούν οι κάτωθι εξαγγελίες.
Ειδικότερα, οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ. ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από τη Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και περίπου 800.000 από τη Nova από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές). Επίσης, η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, η ΕΕΤΤ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά των οπτικών ινών, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το νέο πεδίο “σύγκρουσης” στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Όπως αναδείχτηκε στο συνέδριο, Vodafone και Wind επιθυμούν να συνεχιστεί η ρύθμιση του ΟΤΕ στις τιμές χονδρικής, κάτι στο οποίο διαφωνεί ο ΟΤΕ.
“Σήμερα τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν. Κανείς δεν έχει “ιστορικό προβάδισμα”.
Η αγορά είναι ανοιχτή και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού και Παρόχων του Ομίλου ΟΤΕ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης. “Άλλωστε οι ανταγωνιστές μας έχουν ανακοινώσει και εκείνοι σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών. Θα πρέπει, λοιπόν, αυτή η νέα αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημά της να είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα χρηστών.
Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να μην προτάξουμε τη βοήθεια σε αυτούς που δεν επενδύουν έναντι αυτών που δαπανούν δισεκατομμύρια σε νέες υποδομές για τη χώρα”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, αφού πρώτα σχολίασε ότι “απορύθμιση γίνεται σε αγορές που είναι ώριμες και υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός στη χονδρική”, υποστήριξε στη συνέχεια ότι “όταν υπάρχουν αγορές όπως η δική μας, όπου ένας πάροχος έχει συντριπτικό μερίδιο στη χονδρική, η απορύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μονοπώλιο στη λιανική”.
“To ΑDSL κοστίζει 18 ευρώ, η οπτική ίνα 32 ευρώ”. Γιατί είναι τόσο μεγάλη η διαφορά; Γιατί έχουμε υψηλές τιμές χονδρικής”, υποστήριξε, από την πλευρά του, ο CEO της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή έχει το 70% του FTTH, δεν είμαστε όλοι στην ίδια αφετηρία”, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για το μαθηματικό μοντέλο που προωθείται για τη ρύθμιση της αγοράς.
Τα ανωτέρω άκουσε με προσοχή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος δεν θέλησε να πάρει θέση και αναφέρθηκε στις γενικότερες ενέργειες για την προώθηση των δικτύων υψηλών ταχυτήτων, όπως το Ultra Fast Broadband, το Super Fast Broadband και το Gigabit Voucher Scheme.
Το μέτωπο κατά των OTT
Μπορεί στη ρύθμιση ή μη της αγοράς των οπτικών ινών οι διαφορές τους να είναι σημαντικές έως και… ανυπέρβλητες, στο ζήτημα της φορολόγησης/εποπτείας των παρόχων ψηφιακού περιεχομένου, όπως το Netflix, όμως, η “γραμμή” των OTE-Cosmote, Vodafone και Nova-Wind είναι κοινή.
Οι σχέσεις μεταξύ παρόχων δικτύων και παρόχων περιεχομένου θα συζητηθούν σε επίπεδο Ε.Ε. το 2023, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος.
Και οι τρεις ανώτατοι εκπρόσωποι των ΟΤΕ, Vodafone και Wind υπογράμμισαν την ανάγκη συνεισφοράς των παρόχων περιεχομένου στο κόστος ανάπτυξης των δικτύων, καθώς, όπως εξήγησαν, τα τελευταία χρόνια η χρήση δεδομένων έχει αυξηθεί εκθετικά, με το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης να προέρχεται από τις 5-6 μεγάλες (αμερικανικές) ψηφιακές πλατφόρμες.
Αφετέρου, αναφέρθηκαν στο θέμα της φορολογίας των OTT, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ο ανταγωνισμός δεν γίνεται επί ίσοις όροις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας, με το τέλος συνδρομητικής.
“Στην Ευρώπη είμαστε 50-60 εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στις ΗΠΑ 4-5, στην Κίνα 3. Κάτι δεν κάνει καλά η Ευρώπη που έχει μείνει πίσω σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, χρειάζεται και η Ε.Ε. να επαναπροσδιορίσει τη στάση της”, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone.