Πώς η Κίνα έγινε ο βασιλιάς της νέας πυρηνικής ενέργειας και πώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να επιστρέψουν

Πώς η Κίνα έγινε ο βασιλιάς της νέας πυρηνικής ενέργειας και πώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να επιστρέψουν

Η Κίνα είναι ο νέος παγκόσμιος ηγέτης στις νέες πυρηνικές κατασκευές. Η χώρα έχει υπό κατασκευή 21 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι θα έχουν ικανότητα παραγωγής άνω των 21 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Κίνα έχει δυόμισι φορές περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Catherine Clifford/CNBC

Η Ινδία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση, με οκτώ αντιδραστήρες υπό κατασκευή που θα μπορούν να παράγουν περισσότερα από έξι γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την τρίτη θέση κατέχει η Τουρκία με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες υπό κατασκευή με φερόμενη χωρητικότητα 4,5 γιγαβάτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος έναν μόλις πυρηνικό αντιδραστήρα υπό κατασκευή, τον τέταρτο στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Vogtle στη Georgia, ο οποίος θα μπορεί να παράγει λίγο περισσότερο από 1 γιγαβάτ (συγκριτικά, ένα γιγαβάτ είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει μια αμερικανική πόλη μεσαίου μεγέθους).

«Η Κίνα είναι ο de facto παγκόσμιος ηγέτης στην πυρηνική τεχνολογία αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNBC ο Jacopo Buongiorno, καθηγητής πυρηνικής επιστήμης και μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Η Κίνα είναι «ο αποφασιστικός και επιταχυνόμενος ηγέτης στος παγκόσμιες πυρηνικές φιλοδοξίες αυτή τη στιγμή», συμφώνησε ο Kenneth Luongo, πρόεδρος και ιδρυτής της Συνεργασίας για την Παγκόσμια Ασφάλεια, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού πυρηνικής και διακρατικής πολιτικής ασφάλειας και ενέργειας. Η Κίνα «ηγείται, και θα βρεθεί ακόμα πιο μπροστά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Ο υπάρχων στόλος πυρηνικών αντιδραστήρων των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί απόδειξη της προηγούμενης κυριαρχίας της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 93 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν με ικανότητα παραγωγής άνω των 95 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, δηλαδή περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα και μακράν. Πολλοί από αυτούς τους αντιδραστήρες είναι βιώσιμοι για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να λάβουν άδεια λειτουργίας για 60 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 80 χρόνια, δήλωσε η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση σε πρόσφατη έκθεση της για την αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών.

Η χώρα με τους επόμενους περισσότερους σε λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι η Γαλλία, με 56 και ικανότητα παραγωγής άνω των 61 γιγαβάτ, σύμφωνα με την ΔΟΑΕ. Η Κίνα έρχεται στην τρίτη θέση με 55 αντιδραστήρες σε λειτουργία και χωρητικότητα άνω των 53 γιγαβάτ.

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την παγκόσμια κυριαρχία τους στην πυρηνική ενέργεια. Η τάση ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο Luongo στο CNBC.

Η Κίνα μόλις άρχιζε τότε καθώς η πυρηνική βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε να οπισθοχωρεί. «Η Κίνα ξεκίνησε να κατασκευάζει τον πρώτο της αντιδραστήρα το 1985, την εποχή που η κατασκευή πυρηνικών στις ΗΠΑ άρχισε μια απότομη πτώση», δήλωσε επίσης ο Luongo στο CNBC.

Πώς η Κίνα έγινε ο νέος πυρηνικός ηγέτης

Η ισχύς ακολουθεί τη ζήτηση, επομένως οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες τείνουν να κατασκευάζονται εκεί όπου οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες χρειάζονται ενέργεια για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Ενώ περισσότερο από το 70% της υπάρχουσας πυρηνικής ικανότητας βρίσκεται σε χώρες που αποτελούν μέρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σχεδόν το 75% των πυρηνικών αντιδραστήρων που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ και οι μισοί από αυτούς είναι στην Κίνα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης για την αλυσίδα εφοδιασμού.

Καθώς η κινεζική οικονομία έχει αναπτυχθεί, το ίδιο συμβαίνει και με την ενεργειακή της παραγωγή. Η συνολική παραγωγή ενέργειας της Κίνας έφτασε τις 7.600 τεραβατώρες το 2020, μια τεράστια αύξηση από 1.280 τεραβατώρες το 2000, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Η πρωταρχική επιταγή είναι να καλυφθεί η εκπληκτική αύξηση της ζήτησης τα τελευταία είκοσι χρόνια», είπε στο CNBC ο John F. Kotek, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης πολιτικής και δημοσίων σχέσεων της ομάδας υπεράσπισης των πυρηνικών, του Ινστιτούτου Πυρηνικής Ενέργειας. «Επομένως, δεν κατασκεύασαν απλώς πολλά πυρηνικά, έχουν κατασκευάσει πολλά από τα πάντα».

Επί του παρόντος, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει μόνο το 5% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα, ενώ ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Αλλά η χρήση άνθρακα από την Κίνα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει ένα δευτερεύον πρόβλημα: Τον μολυσμένο αέρα. «Με την τεράστια αύξηση της χρήσης άνθρακα, μαζί με τη δραματική αύξηση της ιδιοκτησίας ιδιωτικών οχημάτων, έχει προκύψει μια απόλυτη ανάγκη για περισσότερη καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Kotek στο CNBC.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν απελευθερώνει κανένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, επομένως η Κίνα έχει στραφεί στην πυρηνική ενέργεια ως τρόπο παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων καθαρής ενέργειας και γρήγορα.

Η Κίνα ξεκίνησε το πυρηνικό της πρόγραμμα αγοράζοντας αντιδραστήρες από τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, είπε ο Luongo στο CNBC και κατασκεύασε τον κύριο εγχώριο αντιδραστήρα της, τον Hualong, σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Ένας λόγος για την κυριαρχία της Κίνας είναι ο ισχυρός έλεγχος της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

«Έχτισαν μια υποστηριζόμενη από το κράτος, χρηματοδοτούμενη βιομηχανία που τους επιτρέπει να κατασκευάζουν πολλαπλές πυρηνικές μονάδες με χαμηλότερο κόστος», τόνισε ο Luongo στο CNBC. «Δεν έχουν καμία μυστική συνταγή εκτός από την κρατική χρηματοδότηση, την κρατικά υποστηριζόμενη αλυσίδα εφοδιασμού και μια κρατική δέσμευση για την κατασκευή της συγκεκριμένης τεχνολογίας».

Η εστίαση της Κίνας στην κατασκευή πυρηνικής ενέργειας έχει παγκόσμια οφέλη για το κλίμα, αλλά θέτει επίσης γεωπολιτικές προκλήσεις.

«Η ορμή και η δέσμευση της Κίνας στα πυρηνικά είναι καλό για την τεχνολογία, για την ενεργειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα του δικτύου, την οικονομία και την ατμοσφαιρική ρύπανση της Κίνας, καθώς και για τον μετριασμό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Buongiorno. «Εάν αρχίσουν να εξάγουν πυρηνική τεχνολογία σε άλλες χώρες, η ανησυχία είναι η γεωπολιτική-οικονομική εξάρτηση από την Κίνα που θα δημιουργήσουν τέτοια έργα σε αυτές τις χώρες. Η ίδια λογική ισχύει και για τη Ρωσία».

Vogtle στη Georgia

Οι ΗΠΑ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη άρχισαν σιγά σιγά να χτίζουν ξανά την πυρηνική ενέργεια τους αλλά με μέτρια επιτυχία.

«Αυτές οι χώρες ξεκίνησαν ξανά την κατασκευή πυρηνικών σταθμών μόλις πριν από 10 με 15 χρόνια. Η αλυσίδα εφοδιασμού και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο Buongiorno.

Πραγματικά, οι δύο μεγάλοι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Vogtle στη Georgia έχουν γίνει διαβόητοι επειδή διήρκεσαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά και κάλυπταν τις πρώτες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Αλλά οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις για να ανακτήσουν την προηγούμενη κυριαρχία τους στον πυρηνικό χώρο.

«Οι ΗΠΑ αντέστρεψαν την πολιτική τους αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια στο εσωτερικό. Τώρα είναι ένα σπάνιο θέμα δικομματικής συμφωνίας», είπε ο Luongo.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Pew Research Center διαπίστωσε ότι η υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια είναι αυξημένη τόσο μεταξύ των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών: Tο 57% των Αμερικανών δηλώνουν ότι προτιμούν περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από το 43% των Αμερικανών που προτιμούσαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες το 2020.

Οι ΗΠΑ παρέχουν επιδοτήσεις για να κρατήσουν ανοιχτούς ορισμένους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς, πουλώντας ορισμένους μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η χώρα εναποθέτει μεγάλο μέρος της φιλοδοξίας της για την επανάκαμψη της αγοράς σε μικρές, προηγμένες τεχνολογίες αντιδραστήρων και στην οικοδόμηση της σχετικής ικανότητας εμπλουτισμού του καυσίμου.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να καλύψουν τη διαφορά εάν οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται εδώ -μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, μικροαντιδραστήρες περισσότερο- αποδειχθούν επιτυχείς τεχνικά και εμπορικά, κάτι που είναι επί του παρόντος αβέβαιο», δήλωσε ο Buongiorno στο CNBC.

Οι μικρότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι λιγότερο ακριβοί επειδή είναι πράγματι μικρότεροι σε μέγεθος, αλλά και επειδή ο αρθρωτός σχεδιασμός επιτρέπει την κατασκευή εξαρτημάτων σε εργοστάσιο και τη συναρμολόγηση επί τόπου. Αυτή η διαδικασία είναι ταχύτερη και φθηνότερη από την κατασκευή κάθε αντιδραστήρα ως μπουτίκ εφάπαξ.

Ο μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας NuScale και ο Westinghouse AP300 είναι αντιδραστήρες ελαφρού νερού μειωμένης κλίμακας, που είναι ο σχεδιασμός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι συμβατικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ ορισμένα άλλα σχέδια μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων «τροφοδοτούνται με πιο σπάνια καύσιμα και ψύχονται», είπε ο Luongo, όπως ο TerraPower. Ο Natruim Reactor ή οι αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας αερίου X-Energy ψύχονται με αέριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή τους προσδοκώντας ότι θα λειτουργήσουν, θα είναι λιγότερο δαπανηροί από τους μεγάλους αντιδραστήρες και θα παρέχουν στις ΗΠΑ μια μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές τους», είπε ο Luongo. «Θα δούμε πού βρισκόμαστε μέχρι το 2027, όταν το Κογκρέσο θα δώσει εντολή για τη φάση της επίδειξης. Οι καθυστερήσεις και η αύξηση του κόστους σε ορισμένες τεχνολογίες εμφανίζονται ήδη».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours