
Καθώς πλησιάζει η απειλή μιας πλήρους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσπαθούν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας και προειδοποιούν τη Ρωσία για σοβαρές οικονομικές και διπλωματικές συνέπειες εάν οι δυνάμεις της περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, μόνο λίγα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν άμεσα την Ουκρανία παρέχοντας αποστολές αμυντικού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Μεταξύ του νέου «συνασπισμού των πρόθυμων», όπως τον χαρακτήρισε ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, ο Καναδάς, η Βρετανία και ορισμένα έθνη της Βαλτικής έχουν αναδειχθεί ως οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχοντας πιο σκληρές πολιτικές από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. Στόχος τους είναι να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Κίεβο της Ουκρανίας και να αποτρέψουν τα υποτιθέμενα σχέδια εισβολής της Μόσχας.
Το Σάββατο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια εν πολλοίς άνευ προηγουμένου δήλωση κατηγορώντας τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσει φιλορώσους αντικαταστάτες – φτάνοντας στο σημείο να κατονομάζει πιθανούς υποψηφίους για τη νέα κυβέρνηση-μαριονέτα. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Λονδίνου να στείλει ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς στον στρατό της Ουκρανίας μαζί με ένα μικρό κλιμάκιο επίλεκτων στρατευμάτων για να εκπαιδεύσει τον στρατό του στα όπλα. Η Βρετανία έχει επίσης στείλει αεροσκάφη επιτήρησης πάνω από την Ουκρανία για να παρακολουθεί τη στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας.
Η καναδική κυβέρνηση, μια από τις πρώτες που αναγνώρισε την Ουκρανία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και με μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες της ουκρανικής διασποράς στον κόσμο, έχει επίσης υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση κατά της Ρωσίας στην κρίση σε σύγκριση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Εξετάζει νέα σχέδια για την αποστολή μιας στρατιωτικής εκπαιδευτικής μονάδας στην Ουκρανία που περιλαμβάνει περίπου 200 Καναδούς στρατιώτες και παρέχει περισσότερα όπλα και αμυντικό εξοπλισμό στον στρατό της Ουκρανίας.
“Αυτό είναι μια τεράστια συμφωνία στην εσωτερική πολιτική στον Καναδά, επομένως δεν μπορείτε να είστε πολύ στο πλευρό της κυβέρνησης του Κιέβου”, δήλωσε ο Peter Van Praagh, πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ Ασφάλειας του Χάλιφαξ. «Η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων δέχεται επίσης πιέσεις από τη Συντηρητική αντιπολίτευση επειδή δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει ακόμα την Ουκρανία, παρόλο που έχει κάνει αρκετά».

Η φύση αυτής της πολιτικής συζήτησης δεν είναι τυχαία, είπαν πρώην Καναδοί αξιωματούχοι. Το Κρεμλίνο έχει στοχεύσει την προπαγάνδα του στην Οτάβα, υποστηρίζοντας ότι η θέση του Καναδά για την Ουκρανία είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της μεγάλης ουκρανικής διασποράς της χώρας. Ωστόσο, πρώην Καναδοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η προνομιακή γεωγραφία του -ένας ωκεανός μακριά από την αυλή της Ρωσίας- καθώς και οι δημοκρατικές αξίες έχουν αλλάξει τη συζήτηση από την εισβολή του Κρεμλίνου στο Donbass το 2014.
«Ο Καναδάς, ως μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφίας: το 100% της ασφάλειάς μας βρίσκεται στη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Shuvaloy Majumdar, πρώην διευθυντής πολιτικής για τον κορυφαίο διπλωμάτη του Καναδά και τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Macdonald. -Ινστιτούτο Laurier. «Η εμπειρία μας με τη Ρωσία είναι διαφορετική και μας παρέχει πολιτικό χώρο για να υποστηρίξουμε ως Καναδοί ποια ακριβώς είναι τα συμφέροντα της συμμαχίας μας για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής».
Η αλλαγή των αντιλήψεων ξεκίνησε επί Συντηρητικής κυβέρνησης του πρώην Καναδού Πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, αλλά ο πολιτικός μετασχηματισμός συνεχίστηκε υπό τον σημερινό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, καθιστώντας ένα κύριο χαρακτηριστικό της καναδικής πολιτικής που δεν καθοδηγείται μόνο από την ανοιχτή ουκρανική διασπορά. «Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τώρα που στη δεκαετία του 1980 και του 1990 δεν ήταν προσβάσιμα εκείνη την εποχή», πρόσθεσε ο Majumdar.
Αυτόν τον μήνα, ο Καναδάς ανέπτυξε μια μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ένα νέο έκτακτο δάνειο 120 εκατομμυρίων δολαρίων στην ουκρανική κυβέρνηση για να «υποστηρίξει την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας» ενάντια στις ρωσικές προσπάθειες να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, ανακοίνωσε ο Τριντό .
«Ο Καναδάς, συνήθως η φωνή του μετριοπαθούς, παίζει τον καουμπόη στην [την] κρίση της Ουκρανίας», λέει ένα πρόσφατο άρθρο του Toronto Star .

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν επίσης εύκολα τον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η Οτάβα στο διπλωματικό μέτωπο, αφού η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov τον περασμένο μήνα και επισκέφθηκε την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Όλεγκ Στεπάνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CTV News την Κυριακή ότι η Τζολί έχει μια «ανοιχτή πρόσκληση» να επισκεφθεί τη Μόσχα. «Ο Καναδάς είναι ένας πραγματικά σημαντικός και φωνητικός παίκτης αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», είπε ο Στεπάνοφ.
Η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική αποστολή του Καναδά για τον ουκρανικό στρατό, η οποία ξεκίνησε το 2015, έχει γίνει επίσης πιο επεκτατική από γεωγραφική άποψη από την προσπάθεια των ΗΠΑ, η οποία έχει επίκεντρο εδώ και καιρό τη δυτική Ουκρανία. Οι καναδικές μονάδες μπορούν να πάνε σε μέρη όπως το Χάρκοβο, το Μικολάιβ και την Οδησσό που είναι ως επί το πλείστον ανέγγιχτα από άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η ικανότητα αποστολής δυνάμεων για να μελετήσουν τον εκσυγχρονιζόμενο στρατό της Ουκρανίας επέτρεψε στα καναδικά στρατεύματα να επεκτείνουν την εκπαίδευσή τους από τακτικές ασκήσεις χαμηλού επιπέδου στα μαθήματα εκπαίδευσης που δίνονται στα ουκρανικά στρατεύματα.
Αυτό το γεωγραφικό αποτύπωμα βοήθησε να σταθεροποιηθούν οι αλλαγές στον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος δεν είχε βασικές προμήθειες όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν για πρώτη φορά. Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έχει στείλει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία σχετικά με την αποφασιστικότητα της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία.
Ο Καναδάς έπαιξε επίσης βασικό ρόλο βοηθώντας την Ουκρανία να δημιουργήσει ένα δεύτερο κέντρο εκπαίδευσης μάχης για στρατεύματα στο νότο της χώρας και η παρουσία περισσότερων στρατευμάτων μελών του ΝΑΤΟ είναι κάτι που στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να σταματήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν προχωρήσει βαθύτερα στη χώρα. κάτι που τόνισε η καναδική στρατιωτική αποστολή όταν το Κρεμλίνο συγκέντρωσε περίπου 100.000 ρωσικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας την άνοιξη του 2021.
«Αυτό είναι κάτι που τονίσαμε πραγματικά στη συσσώρευση του Μαρτίου, τονίζοντας οπουδήποτε βρισκόμαστε στη χώρα», είπε ένας δυτικός στρατιωτικός αξιωματούχος. «Βλέπουμε τι κάνετε και είμαστε εδώ. Εάν περνάτε από εδώ, είμαστε και εμείς εδώ, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας περάσετε».
Ωστόσο, υπάρχουν όρια στην υποστήριξη της Οτάβα, ακόμη και όταν τα Φιλελεύθερα και Συντηρητικά Κόμματα του Καναδά έχουν αναρωτηθεί ποιος μπορεί να είναι πιο προσανατολισμένος προς την Ουκρανία. Ο Καναδάς έχει στείλει μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας και ορισμένοι πιστεύουν ότι η Οτάβα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, όπως η αποστολή φορητών όπλων που αποκτήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσει το Κίεβο να δώσει τη μάχη στους Ρώσους. Ο Καναδάς επίσης δεν παρέχει δορυφορικές εικόνες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι θα ήθελαν να αλλάξουν.
Οι πιο πρόσφατες κινήσεις από το Λονδίνο και την Οτάβα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κυρίως με τη Γερμανία -την οικονομική δύναμη της Ευρώπης- που απέφυγε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και πίεσε για διπλωματικές οδούς με το Κρεμλίνο για την εκτόνωση της κρίσης. Το Βερολίνο έχει αιχμαλωτιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή δεν σταμάτησε ένα αμφιλεγόμενο έργο ρωσικού αγωγού, Nord Stream 2, που θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία για να στείλει τις προμήθειες φυσικού αερίου της στην Ευρώπη και ότι εμπόδισε την Εσθονία συμμάχου του στο ΝΑΤΟ από τις εξαγωγές . Όπλα γερμανικής προέλευσης στην Ουκρανία.
Αν και ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε ο Καναδάς μπορούν να ανταποκριθούν στη στρατιωτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και εξωτερικοί ειδικοί θεωρούν ότι και οι δύο πρωτεύουσες υπερεκτιμούν το βάρος τους υποστηρίζοντας την Ουκρανία.
«Όσον αφορά τις δυνατότητες των χωρών τους, νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Van Praagh.
Για το Λονδίνο, η γερακινή προσέγγιση πηγάζει από τρεις πρωταρχικούς παράγοντες, σύμφωνα με συνεντεύξεις με αρκετούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και πρώην δυτικούς διπλωμάτες. Το πρώτο είναι οι προσπάθειες της Βρετανίας να ξεχωρίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια πιο μυώδη εξωτερική πολιτική, δύο χρόνια μετά την ακατάστατη κατάρρευση του Brexit που επέφερε πλήγμα στη διεθνή θέση του Λονδίνου. Το δεύτερο είναι η απότομη επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, που χαρακτηρίζεται από τη δηλητηρίαση του 2018 ενός Ρώσου αποστάτη στη Βρετανία από τους πράκτορες πληροφοριών της Μόσχας. Έπειτα, υπάρχει ο ιστορικός παράγοντας του πώς η Βρετανία βλέπει τον εαυτό της ως εγγυητή της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Υπάρχει μια άποψη στο Ηνωμένο Βασίλειο – η οποία βασίζεται στην αφήγησή του, στην ιστορία του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί και ότι πρέπει να είστε ξεκάθαροι ότι είστε έτοιμοι να αντισταθείτε στην επιθετικότητα», είπε ο Άνταμ Τόμσον. διευθυντής του European Leadership Network και πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ. «Αν και η ρωσική απειλή θεωρείται ότι είναι εναντίον της Ουκρανίας, οι Ρώσοι επέλεξαν να το ολοκληρώσουν με μια ευρύτερη πρόταση ότι η παρούσα ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας είναι απαράδεκτη για αυτούς».
«Έτσι η δράση κατά της Ουκρανίας στέλνει μηνύματα σε όλο τον ευρωατλαντικό χώρο που [πηγαίνει] πολύ πέρα από την Ουκρανία», πρόσθεσε. «Όλα αυτά οδηγούν την πεποίθηση στο Λονδίνο ότι η Ρωσία πρέπει να αποτραπεί από περαιτέρω στρατιωτική επίθεση».
Η Βρετανία έχει εκπαιδεύσει περίπου 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες από το 2015 και η εκπαιδευτική της συνεργασία με την Ουκρανία θα συνεχιστεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. Η Βρετανία έχει επίσης παράσχει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία με στόχο να βοηθήσει στην «ανάπτυξη της ναυτικής ικανότητας της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος.
Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρόσφεραν οικονομική βοήθεια και στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία και έσπευσαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία της κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ — αλλά δεν απέστειλαν άμεση στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ως απάντηση στην έξαρση των εντάσεων των τελευταίων εβδομάδων.
Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια φρεγάτα και τέσσερα μαχητικά F-16 για να ενταχθούν στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας. η Ολλανδία και η Ισπανία θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία. και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατευμάτων στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ κατά μήκος της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει νέες ναυτικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει σε ετοιμότητα 8.500 στρατιώτες για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν συνεχίσουν να κλιμακώνονται οι εντάσεις, καθώς και αποστολή μιας ομάδας κρούσης αεροπλάνων στη Μεσόγειο για τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ — μέρος μιας μακροχρόνιας στρατιωτικής άσκησης που οι ΗΠΑ αξιωματούχοι είπαν ότι στοχεύει τώρα στην επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη Ρωσία στο πλαίσιο της τελευταίας κρίσης.
«Σε στρατιωτικούς όρους, αυτές οι κινήσεις ίσως δεν πρόκειται να αλλάξουν καθόλου την εξίσωση», είπε ο Thomson. «Αλλά πολιτικά, μπορεί να το κάνει. Λέει στη Μόσχα, «Πηγαίνετε πιο κάτω από αυτό το μονοπάτι, και αυτό που παίρνετε είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλετε».