Η Τουρκία φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό επενδύει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, από πυραυλικά συστήματα και μονάδες επιφανείας, μέχρι και μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, κάτι όμως που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.
Ειδικά από τη στιγμή που η Άγκυρα εκφράζει την πρόθεση της για βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση και πιο συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίδειξη ισχύος που κάνει αναγκάζει χώρες όπως η Ελλάδα να προχωρά σε εξοπλιστικές συμφωνίες και προγράμματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδειξης που κάνει η Άγκυρα ήταν η ανάπτυξη των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Bora, που έχουν βασιστεί στους κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας τύπου B-611 με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να έχει ως προτεραιότητα την παραγωγή τους.
Η αστάθεια και η επίδειξη ισχύος
Όπως είναι φυσικό, οι Τούρκοι πλέκουν το εγκώμιο για τα πυραυλικά συστήματα αυτά, ενώ αναλυτές κάνουν λόγο ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός της εμβέλειας τους, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους S-400 αποτελούν μια απειλή, που η Αθήνα υπολογίζει και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής τους, όπως αποδεικνύεται με τη συμφωνία απόκτησης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Από την πλευρά της, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η παραγωγή και ανάπτυξη των συγκεκριμένων πυραυλικών συστημάτων δεν γίνεται μόνο για λόγους εξαγωγών αλλά και» επειδή στο περιφερειακό της σύστημα υπάρχουν κράτη που δεν είναι φιλικά προς αυτήν και που διαθέτουν ισχυρά συστήματα πυραύλων, όπως η Αρμενία με τους περίφημους Iskander», όπως αναφέρει ο αναλυτής Michael Peck στο περιοδικό National Interest.
Η Ελλάδα έχει την απάντηση και στον βαλλιστικό πύραυλο των Τούρκων
Εγκώμια γράφονται λοιπόν για τον πύραυλο Bora-1 ο οποίος είναι ο Κινέζικος DF-12A/M20 και παράγεται στην Τουρκία μετά από σχετικές συμφωνίες.
Οι αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα όπλο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι την Ελληνική πρωτεύουσα και να πλήξει την ενδοχώρα.
Αυτό όμως που δεν ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι από που πρέπει να περάσει ο Bora-1 για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στην Ελλάδα. Οι τρόποι για να καταστρέψεις τους συγκεκριμένους πυραύλους είναι τρεις, στο σημείο που εκτοξεύονται, κατά την διάρκεια της πτήσης και τέλος, πριν ο πύραυλος χτυπήσει τον στόχο.
Η Τουρκία αυτή την στιγμή και μέχρι και αν αποκτήσει τους S-400 είναι ευάλωτη στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας και στα όπλα που διαθέτει. Αυτό σημαίνει πως για να χτυπήσει Στρατηγικούς Στόχους στην Ελλάδα και με γνώμονα το βεληνεκές του Bora-1 θα πρέπει να εκτοξεύσει τους πυραύλους από εκεί που “σκάει το κύμα” στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα είναι ευάλωτο ακόμα και στο Ελληνικό πυροβολικό.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η καταστροφή του πυραύλου κατά την διάρκεια της πτήσης και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα διαθέτει την καλύτερη απάντηση που δεν είναι άλλη από το σύστημα Patriot. Η χώρα μας για την προστασία της από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Άττικη διαθέτει 6 συστοιχίες MIM-104 Patriot PAC-3 οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
Ο Patriot έχει τη δυνατότητα να ιχνηλατήσει έως 100 στόχους σε απόσταση από 3 μέχρι 170 χλμ. και να παράσχει δεδομένα καθοδήγησης για εννέα πυραύλους ενώ το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος εναντίoν βαλλιστικών πυραύλων είναι τα 20 χλμ.
Ο τρίτος τρόπος είναι να κρύψεις καλά τους στόχους του Bora -1 αφού ο μισός τόνος εκρηκτικών που απελευθερώνει είναι καταστροφικός.
Η Σκύρος ο στόχος του Bora -1
Ο μόνος ρεαλιστικός Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και του Bora-1 είναι η Σκύρος. Το νησί είναι ίσως ο μεγαλύτερος Στρατηγικός Στόχος της Τουρκίας και αυτός που θα επιδιώξει να καταστρέψει σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ελλάδα.
Το σύστημα Patriot που μπορεί “κλειδώνει” όλη την δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, οι παράκτιοι Exocet που κάνουν απαγορευτική οποιαδήποτε δραστηριότητα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πίσω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρι ανατολικά της Λήμνου, το αεροδρόμιο του νησιού με τα αεροσκάφη Μirage 2000-5 τα οποία εκτός του Exocet που θα εξαπολύσουν κατά του Τουρκικού Ναυτικού είναι πιστοποιημένα και για τον “φονικό” SCALP-EG ο οποίος αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τουρκική αεράμυνα.
Πόσους “Bora-1” (DF-12A/M20) ανέπτυξε η Κίνα για να αντιμετωπίσει τα 4 συστήματα Patriot της Ταϊβάν
Οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει απέναντι από την Ταϊβάν περισσότερους από 1600 DF-12A/M20 για να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν σε μια σύγκρουση με την Ταϊβάν. Ο Patriot έχει σχεδιαστεί να καταστρέφει τον στόχο πριν την προσέγγιση του από την στιγμή που θα τον εντοπίσει.
Οι πολλαπλοί στόχοι που εγκλωβίζει ο Patriot δίνει χαμηλή βιωσιμότητα του Bora-1 και με τα 50 έως 60 βλήματα που έχει σχεδιάσει η Τουρκία το χτύπημα που θα επιδιώξει στην Ελλάδα θα είναι περισσότερο εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικό.
Με πληροφορίες από: Ahval / viadiplomacy / Φωτογραφία αρχείου