Το σκοτεινό μυστικό των Big Tech | Γιατί είναι “σχεδόν αδύνατο” να διαγράψετε κάτι από το διαδίκτυο

Το σκοτεινό μυστικό των Big Tech | Γιατί είναι “σχεδόν αδύνατο” να διαγράψετε κάτι από το διαδίκτυο διαγρ

Oι περισσότεροι πιθανά περνούν υπέροχα στην ψηφιακή τους ζωή με την υπόθεση ότι μπορούν να διαγράψουν τις αναρτήσεις, τα μηνύματα και τα προσωπικά τους δεδομένα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες όποτε το επιλέξουν. Ωστόσο, μία ακρόαση σε ζητήματα τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα στη Γερουσία των ΗΠΑ έθεσε υπό αμφισβήτηση αυτή τη βασική υπόθεση.

Από την Catherine Thorbecke/CNN Business

Ο Peiter «Mudge» Zatko, ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας στο Twitter, ανέφερε σε επιτροπή ότι το κοινωνικό δίκτυο δεν διαγράφει αξιόπιστα τα δεδομένα των χρηστών που ακυρώνουν τους λογαριασμούς τους, επεκτείνοντας τους ισχυρισμούς-βόμβα που έκανε σε πρόσφατη αποκάλυψη του, με την ιδιότητα του πληροφοριοδότη. Στην κατάθεσή του, ο Zatko ισχυρίστηκε ότι το Twitter δεν διαγράφει αξιόπιστα τα δεδομένα των χρηστών του, σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή έχει χάσει την παρακολούθηση των πληροφοριών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Twitter υπερασπίστηκε ευρέως τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς του Zatko, λέγοντας ότι η αποκάλυψή του απεικονίζει ένα «ψευδές αφήγημα» όσον αφορά την εταιρεία. Απαντώντας σε ερωτήσεις του CNN, το Twitter είχε δηλώσει προηγουμένως ότι έχει θεσπίσει ροές εργασίας προκειμένου να «ξεκινήσει μια διαδικασία διαγραφής», αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει αν ολοκλήρωσε αυτή τη διαδικασία.

διαγρ

Ενώ οι ισχυρισμοί του Zatko προκάλεσαν αίσθηση, λειτούργησαν επίσης ως απλώς μια ακόμη υπενθύμιση στη Sandra Matz για το «πόσο συχνά είμαστε αδιάφοροι» όταν μοιραζόμαστε τα δεδομένα μας στο διαδίκτυο. «Ακούγεται πολύ απλό, αλλά ό,τι κι αν δημοσιεύσετε εκεί έξω, μην περιμένετε να γίνει ξανά ιδιωτική υπόθεση», ανέφερε η Matz, ερευνήτρια κοινωνικών μέσων και καθηγήτρια στο Columbia Business School. «Η ανάκληση από το διαδίκτυο, το πάτημα του κουμπιού επαναφοράς — είναι σχεδόν αδύνατο».

Το διακύβευμα για να αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο των δεδομένων μας και να είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να τα διαγράψουμε, αναμφισβήτητα δεν ήταν ποτέ υψηλότερα. Ο Ravi Sen, ερευνητής κυβερνοασφάλειας και καθηγητής στο Texas A&M University, ανέφερε ότι οι αστυνομικές και άλλες αρχές «με πόρους και πρόσβαση στο σωστό είδος εργαλείων και τεχνογνωσίας» θα μπορούσαν πιθανότατα να ανακτήσουν τα διαγραμμένα δεδομένα σας, σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο Sen είπε ότι πολλοί δεν γνωρίζουν που ακριβώς καταλήγουν τα δεδομένα τους. Οποιαδήποτε ανάρτηση, είτε πρόκειται για email, σχόλιο μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή άμεσο μήνυμα, συνήθως αποθηκεύεται στη συσκευή του χρήστη, στη συσκευή του παραλήπτη και στους διακομιστές που ανήκουν σε μια εταιρεία της οποίας την πλατφόρμα χρησιμοποιήσατε. «Ιδανικά», είπε, «αν ο χρήστης που δημιούργησε το περιεχόμενο» το διαγράψει, «το περιεχόμενο θα πρέπει να εξαφανιστεί και από τις τρεις τοποθεσίες». Αλλά γενικά, είπε, «αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα».

Peiter Mudge Zatko 2

Ο Sen είπε ότι μπορείτε να απευθυνθείτε στις εταιρείες και να τους ζητήσετε να διαγράψουν τα δεδομένα σας από τους διακομιστές τους, αν και το 99% δεν το κάνει. Οι πιθανότητες ανάκτησης ενός διαγραμμένου μηνύματος από τη συσκευή ενός χρήστη μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τα διαδικτυακά σας δεδομένα είναι να χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο εφαρμογές που προσφέρουν πλήρη κρυπτογράφηση, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα απορρήτου. Είναι επίσης σημαντικό να διαχειρίζεστε τις ρυθμίσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud για να διασφαλίσετε ότι τα ιδιωτικά δεδομένα από κρυπτογραφημένες υπηρεσίες δεν είναι ακόμα προσβάσιμα αλλού. Αλλά ακόμη και με όλες τις προφυλάξεις που μπορεί να λάβει ένα άτομο, μόλις βάλεις κάτι στο διαδίκτυο, λέει η Matz, «έχεις ουσιαστικά χάσει τον έλεγχο της ιδιωτικότητας σου».

«Επειδή ακόμα κι αν το Twitter διαγράψει τη δημοσίευση ή τη διαγράψετε από το Facebook, κάποιος άλλος μπορεί να έχει ήδη αντιγράψει αυτό που βάλατε εκεί», είπε. Η Matz είπε ότι συνιστά στους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι μοιράζονται στις πλατφόρμες. Όσο απαισιόδοξο κι αν ακούγεται, πιστεύει ότι είναι καλύτερο να είσαι υπερβολικά προσεκτικός στο διαδίκτυο. «Απλώς υποθέστε ότι ό,τι βγάζετε εκεί έξω μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε και ότι θα ζήσει στο διηνεκές», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *