Ο γιος του προέδρου Joe Biden, Hunter Biden, κατηγορείται και επισήμως πλέον από τον ειδικό εισαγγελέα David Weiss για ένα όπλο που αγόρασε το 2018, στην πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε παιδί εν ενεργεία προέδρου.

Οι τρεις κατηγορίες περιλαμβάνουν ψευδείς δηλώσεις για ομοσπονδιακό έντυπο πυροβόλων όπλων και κατοχή πυροβόλου όπλου από άτομο που το απέκτησε παρανόμως. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή των γεγονότων μετά την κατάρρευση της αρχικής συμφωνίας του Hunter και δυνητικά θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά άσχημο κλίμα στη μέση της προσπάθειας επανεκλογής του πατέρα του, το 2024.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Λευκός Οίκος πίστευε ότι το νομικό δράμα του Hunter Biden θα τελείωνε αυτό το καλοκαίρι, καθώς είχε επιτευχθεί συμφωνία με τον Weiss για την επίλυση του ζητήματος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εν μέσω ελέγχου από ομοσπονδιακό δικαστή. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν επίσης ανακοινώσει έρευνα για την παραπομπή του προέδρου σε σχέση με τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του γιου του.

Οι δικαστικές καταθέσεις δείχνουν ότι εκδόθηκε κλήτευση την Πέμπτη για να εμφανιστεί ο Hunter στο δικαστήριο για μια πρώτη εμφάνιση όσον αφορά τις κατηγορίες, αν και δεν είναι σαφές πότε και πού θα συμβεί αυτό.

Ο Hunter Biden βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, είπε στο CNN μια πηγή, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε σχέδιο παράδοσης ή αρχικής εμφάνισης, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας και της τοποθεσίας, μένει ακόμη να καθοριστεί.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNN το απόγευμα της Πέμπτης, ο δικηγόρος του Hunter Biden, Abbe Lowell, ισχυρίστηκε ότι η απαγγελία κατηγορητηρίου ήταν αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, είπε ο Lowell στην Erin Burnett στο «OutFront», «πίεσαν τον Εισαγγελέα να κάνει κάτι για να δικαιώσει την πολιτική τους θέση». «Και μαντέψτε τι. Τα κατάφεραν», πρόσθεσε.

Ο Lowell υπερασπίστηκε τον πελάτη του σε δήλωση νωρίτερα στην ημέρα, λέγοντας: «Ο Hunter Biden που κατείχε ένα άδειο όπλο για 11 ημέρες δεν αποτελούσε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά ένας εισαγγελέας, με όση δύναμη μπορεί κανείς να φανταστεί, να λυγίζει στην πολιτική πίεση αποτελεί σοβαρή απειλή για το σύστημα δικαιοσύνης μας».

Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, ο επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024, ο οποίος έχει κατηγορηθεί τέσσερις φορές ο ίδιος, περιέγραψε το κατηγορητήριο του Hunter Biden ως «μια θλιβερή κατάσταση». «Είναι μια θλιβερή κατάσταση, εννοώ, κανείς δεν πρέπει να είναι χαρούμενος για αυτό», είπε ο Trump στο NBC News στα πρώτα δημόσια σχόλιά του όσον αφορά την εξέλιξη.

Οι κατηγορίες κατά του Hunter Biden αφορούν ένα πυροβόλο όπλο που αγόρασε τον Οκτώβριο του 2018 σε κατάστημα του Delaware. Ωστόσο, έκανε ψευδή αναφορά σε ομοσπονδιακό έντυπο ότι δεν χρησιμοποιούσε και ότι δεν ήταν εθισμένος σε παράνομα ναρκωτικά –παρόλο που πάλευε με τον εθισμό του στην κοκαΐνη κατά τη στιγμή της αγοράς.

Ο Hunter Biden «παρείχε γραπτή δήλωση στο Έντυπο 4473 πιστοποιώντας ότι δεν ήταν παράνομος χρήστης και εθισμένος σε οποιοδήποτε διεγερτικό, ναρκωτικό και οποιαδήποτε άλλη ελεγχόμενη ουσία, ενώ στην πραγματικότητα, όπως γνώριζε, αυτή η δήλωση ήταν ψευδής και πλασματική», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το συγκεκριμένο, η ψευδής δηλαδή δήλωση για την αγορά όπλου στις ΗΠΑ αποτελεί ομοσπονδιακό έγκλημα (ο Hunter φέρεται να κατείχε το όπλο για περίπου 11 ημέρες το 2018). Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι η παραγραφή για ορισμένα από αυτά τα αδικήματα πρόκειται να λήξει τον Οκτώβριο.

Ο Lowell την Πέμπτη είπε ότι η συμφωνία που είχε συνάψει το καλοκαίρι ο Hunter Biden με την Εισαγγελία σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτραπούν οι κατηγορίες όσον αφορά το όπλο. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι κατηγορίες έχουν καταρρεύσει εξαιτίας της συμφωνίας που έκαναν οι εισαγγελείς με τον Biden», ανέφερε ο Lowell στη δήλωσή του.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς λένε ότι η συμφωνία δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

Ο Weiss ηγείται της έρευνας για τον Hunter Biden από τα τέλη του 2018. Με τα χρόνια, η ομάδα του ερεύνησε πιθανά φορολογικά εγκλήματα, συμμετοχή σε παράνομο ξένο λόμπι, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα ζητήματα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις εμπορικές συμφωνίες του Hunter Biden στο εξωτερικό.

Η έρευνα φάνηκε να τερματίζεται τον Ιούνιο, όταν ο Weiss ανακοίνωσε μια διττή συμφωνία όπου ο Hunter Biden θα ομολογούσε ένοχος για δύο ομοσπονδιακά φορολογικά παραπτώματα και θα υπέγραφε μια «συμφωνία εκτροπής», όπου η κατηγορία των όπλων θα αποσύρονταν σε δύο χρόνια εάν ο Hunter περνούσε τακτικά τεστ ναρκωτικών και έμενε μακριά από νομικά προβλήματα.

Αλλά σε μια μεγάλη ανατροπή τον Ιούλιο, σε αίθουσα δικαστηρίου, η συμφωνία κατέρρευσε υπό τον έλεγχο του ομοσπονδιακού δικαστή που επέβλεπε την υπόθεση. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευτούν, αλλά οι συνομιλίες κατέληξαν σε αδιέξοδο και ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland έδωσε στο Weiss τον ρόλο ειδικού εισαγγελέα τον Αύγουστο –μια σημαντική κλιμάκωση της έρευνας.

Εκτός από την υπόθεση των όπλων, ο Weiss εξακολουθεί να εξετάζει εάν θα κατηγορήσει τον Hunter Biden και για φορολογικά εγκλήματα. Είπε σε μια κατάθεση δικαστηρίου τον περασμένο μήνα ότι «πλέον τα οικονομικά του είναι σε τάξη» όσον αφορά φορολογικά αδικήματα και ότι «ίσως να του επιβληθούν φορολογικά πρόστιμα» πιθανώς στην Καλιφόρνια ή στην Ουάσιγκτον.
Οι χρεώσεις

Εάν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, ο Hunter Biden θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίσει έως και 25 χρόνια φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 750.000 δολαρίων. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι πολύ σπάνια τυγχάνουν της μέγιστης ποινής, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτές, που αφορούν μη βίαια εγκλήματα και φερόμενο ως παραβάτη για πρώτη φορά.

Η ψευδής δήλωση στο ATF

Το κατηγορητήριο αφορά τρεις κατηγορίες:
– Ο Hunter Biden δήλωσε ψευδώς σε ένα έντυπο ATF όταν αγόρασε το όπλο ότι δεν ήταν εθισμένος σε ναρκωτικά ή ότι δεν έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών.
– Ο Hunter Biden είπε ψέματα στον ομοσπονδιακό έμπορο όπλων στο Wilmington όπου αγόρασε το όπλο. Το φερόμενο ψέμα σχετίζεται με την ίδια ένορκη δήλωση στο έντυπο ATF.
– Ο Hunter Biden κατείχε παράνομα το όπλο ενώ έκανε χρήση ναρκωτικών ή ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, κάτι που είναι ομοσπονδιακό έγκλημα. Είχε στην κατοχή του το όπλο για 11 ημέρες το 2018.

Ο νόμος για την κατοχή όπλων που κατηγορείται ότι παραβίασε ο Hunter Biden βρίσκεται ήδη σε επισφαλή νομική βάση μετά από απόφαση του Αυγούστου από εφετείο που καλύπτει τρεις νότιες πολιτείες που κήρυξαν το νόμο αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέρριψε τον νόμο, λέγοντας ότι παραβίαζε τη Δεύτερη Τροποποίηση, σε μια υπόθεση που αφορούσε έναν άνδρα που καταδικάστηκε βάσει αυτής το 2022.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours