Πόσο ευάλωτες παραμένουν οι τράπεζες στις ΗΠΑ; | Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν άγρια τις τράπεζες

τράπεζες

Πριν από δύο μήνες περίπου, σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Καθώς οι τράπεζες εργάζονται προκειμένου να αφήσουν πίσω αυτή την οδυνηρή περίοδο, δεν είναι σαφές εάν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί ή αν προκειται για μια ηρεμία πριν από την επόμενη καταιγίδα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Elisabeth Buchwald/CNN Business

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν την Παρασκευή, όταν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα της έρευνάς της για το τι οδήγησε στην κατάρρευση της SVB. Προς το παρόν, η ανάλυση των καταθέσεων των τραπεζών στις ΗΠΑ μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι «δεν έχουν βγει ακόμα από το δάσος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ana Arsov, διευθύνουσα σύμβουλος του οίκου Moody’s.

Μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, επίπεδα ρεκόρ καταθέσεων κατευθύνθηκαν στις Bank of America, JPMorgan Chase και Citibank από μεσαίου μεγέθους και περιφερειακές τράπεζες.

Η First Republic Bank ανέφερε ότι οι συνολικές καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 41% το πρώτο τρίμηνο, στα 104,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η καταθετική δραστηριότητα είναι σταθερή από τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Michael Roffle κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τη Δευτέρα.

Αυτό συμβαίνει σε όλες τις αμερικανικές τράπεζες, τόσο μεγάλες όσο και μικρές, σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας.

Στις 21 Απριλίου, οι συνολικές καταθέσεις στην First Republic, συμπεριλαμβανομένης της εισροής 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από μεγάλες τράπεζες, διαμορφώθηκαν στα 102,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,7% από τα τέλη Μαρτίου. Η μικρή μείωση «αντανακλά τις εποχικές πληρωμές φόρου πελατών», είπε ο Roffler.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις τράπεζες

Η εεκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, επιτάχυνε εν μέρει την τραπεζική κρίση. Η Fed αυξάνει τα επιτόκια πουλώντας περιουσιακά στοιχεία, συγκεκριμένα γραμμάτια του Δημοσίου. Όταν το κάνει, η τιμή των ομολόγων τείνει να πέφτει ενώ οι αποδόσεις αυξάνονται.

Η SVB αντιμετώπισε προβλήματα επειδή πάρα πολλά από τα κεφάλαια των πελατών της ήταν τοποθετημένα σε ομόλογα. Αυτό έγινε πρόβλημα όταν οι καταθέτες -κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες τεχνολογίας- χρειάστηκε να αποσύρουν περισσότερα χρήματα καθώς οι άλλες πηγές χρηματοδότησης εξαντλούνταν. Για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους της απόσυρσης, η SVB έπρεπε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόλο που πολλές τράπεζες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε ομόλογα, η SVB ήταν «από πολλές απόψεις πολύ ακραία», δήλωσε ο Christopher Wolfe, επικεφαλής των τραπεζών της Βόρειας Αμερικής στη Fitch Ratings. Η πελατειακή της βάση δεν ήταν αρκετά διαφοροποιημένη, η πλειονότητα των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες και η τράπεζα επένδυσε υπερβολικά σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Συνολικά, όλο αυτό άφησε την τράπεζα πιο ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων από πολλούς από τους ανταγωνιστές της, πρόσθεσε ο Wolfe.

Πολλές τράπεζες και οι καταθέτες τους ανακουφίστηκαν αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις καταθέσεις πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων μέσω της Federal Deposit Insurance Corporation, της ανεξάρτητης υπηρεσίας που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Αυτό μετρίασε μέρος του πανικού που προέκυψε από την κατάρρευση του SVB.

Ωστόσο, πολλές τράπεζες αγωνίζονται να ανακτήσουν τις καταθέσεις που έχασαν από την κατάρρευση της SVB καθώς περισσότεροι Αμερικανοί αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να αντέξουν οικονομικά το υψηλότερο κόστος ζωής. Και οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων της Fed στις επερχόμενες συνεδριάσεις της θα οδηγήσουν σε περισσότερες εκροές καταθέσεων, τόνισε ο Wolfe.

«Η νύχτα ακολουθεί τηβ ημέρα, αυτό θα έχει αντίκτυπο», είπε. Αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό τελικά θα μεταφραστεί σε περισσότερες τραπεζικές χρεοκοπίες.

Οι περιφερειακές τράπεζες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται

Την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s Investors Service υποβάθμισε 11 περιφερειακές τράπεζες, μια ασυνήθιστη κίνηση δράσης που έπρεπε να κάνει ο οίκος αξιολόγησης, είπε η Arsov.

Οι υποβαθμίσεις, που έπληξαν τους δανειστές, όπως η First Republic Bank, η US Bancorp, η Western Alliance και η Zions Bancorp, προήλθαν κυρίως από θέματα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, την έκθεση στον σκληρά χτυπημένο τομέα εμπορικών ακινήτων και την πτώση των επιπέδων κεφαλαίου, είπε.

Αλλά για να ξαναχτίσουν τα κεφάλαιά τους, αυτές οι τράπεζες θα χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια για να δελεάσουν περισσότερες καταθέσεις. Αυτό θα θέσει ένα ανώτατο όριο στο πόσα κεφάλαια μπορούν να αντλήσουν, είπε η Arsov.

«Δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια φυγή καταθέσεων παρόμοια με ό,τι είδαμε στη Silicon Valley, αλλά εξακολουθεί να κάνει αυτές τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε κραδασμούς στο μέλλον», είπε στο CNN.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και αντιμετωπίζουν την κατάσταση σωστά προκειμένου να αντέξουν την πίεση που συνοδεύει τις αυξήσεις επιτοκίων και άλλα σοκ, κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *