Η ξαφνική κατάρρευση κατά 38% της μετοχής της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp θυμίζει ότι η κρίση είναι ακόμα εδώ

Η ξαφνική κατάρρευση κατά 38% της μετοχής της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp θυμίζει ότι η κρίση είναι ακόμα εδώ

Η ξαφνική κατάρρευση κατά 38% της μετοχής της αμερικανικής τράπεζας New York Community Bancorp θυμίζει ότι η κρίση είναι ακόμα εδώ

Οι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών επιστρέφουν στο προσκήνιο χάρη σε μια πραγματικά τρομακτική οικονομική έκθεση της New York Community Bancorp η οποία έχει 420 υποκαταστήματα.

Από την Elisabeth Buchwald/CNN Business

Την Τετάρτη, ο περιφερειακός δανειστής ανέφερε αιφνιδιαστική απώλεια 252 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο τρίμηνο σε σύγκριση με τα κέρδη 172 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία ανέφερε ζημίες 552 εκατομμυρίων δολαρίων από δάνεια, μια απότομη αύξηση από τα 62 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό προκάλεσε πτώση των μετοχών της New York Community Bancorp κατά 38% σε μια μέρα με τη μετοχή να φτάνει σε χαμηλό 25 ετών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της New York Community Bancorp, Thomas Cangemi, δήλωσε ότι το φτωχό τρίμηνο της εταιρείας είναι το προϊόν της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων δανείων αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την πτωχευμένη πλέον Signature Bank, μια από τις περιφερειακές τράπεζες που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της περσινής κρίσης.

Η εξαγορά έφερε τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της New York Community Bancorp σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η υπέρβαση αυτού του ορίου είναι σημαντική για τις τράπεζες, καθώς σημαίνει, βάσει νόμου, ότι πρέπει να αφιερώσουν περισσότερα κεφάλαια για να προστατευτούν από μελλοντικές ζημίες. Ωστόσο, αυτό περιορίζει το ποσό των χρημάτων που μπορούν να δανείσουν οι τράπεζες.

Με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Cangemi, ελπίζει να «διορθώσει» την επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, βήματα όπως η μείωση των μερισμάτων είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση κεφαλαίων, είπε σε αναλυτές σε τηλεδιάσκεψη το πρωί της Τετάρτης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για τη σταθετότητα, αλλά σαφώς απαραίτητη», είπε.

Η New York Community Bancorp αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα από την ανακοίνωση κερδών της.

Το άγχος της τράπεζας κατέστρεψε τις μετοχές άλλων περιφερειακών τραπεζών, με τον δείκτη KBW Regional Banking Index να πέφτει κατά 6% την Τετάρτη. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την καταστροφική πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών την περασμένη άνοιξη. Και οι μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από το αυξημένο άγχος που προέκυψε από τρεις πτωχεύσεις τραπεζών πέρυσι.

Αλλά τα προβλήματα της New York Community Bancorp μπορεί να ανοίξουν νέες πληγές. Ταυτόχρονα, υπάρχει λόγος ώστε η αγορά να πιστεύει ότι η τράπεζα είχε απλώς ένα κακό τρίμηνο και ότι δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι καταθέσεις το περασμένο τρίμηνο μειώθηκαν μόλις 2% και μειώθηκαν ακόμη λιγότερο στα 81,4 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των καταθέσεων θεματοφυλακής που συνδέονται με την εξαγορά της Signature Bank.

Οι παρουσιάσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου 2023 από τις περιφερειακές τράπεζες προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι μικροί δανειστές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει μετά τη χειρότερη αναταραχή του κλάδου πέρσι. Τα καθαρά έσοδα της KeyCorp (KEY) μειώθηκαν περίπου 92% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, της Citizens Financial’s (CFG) διολίσθησαν περίπου 71%, της Huntington Bancshares (HBAN) υποχώρησαν περίπου 62% και της PNC Financial Service υποχώρησαν περίπου 43%.

Προσθέτοντας αλάτι στην πληγή, η Federal Reserve δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι κλείνει το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης, που δημιουργήθηκε μετά την περιφερειακή τραπεζική αναταραχή πέρυσι για να βοηθήσει τους δανειστές να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για άλλους δύο μήνες, αλλά τα επιτόκια των νέων δανείων μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 11 Μαρτίου έχουν προσαρμοστεί έτσι ώστε να μην είναι πλέον χαμηλότερα από το επιτόκιο των υπολοίπων.

«Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να αμφισβητήσει την υγεία των περιφερειακών τραπεζών», έγραψε ο José Torres, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers, σε σημείωμα του την Πέμπτη.

Οι περιφερειακές τραπεζικές μετοχές δυσκολεύτηκαν για μεγάλο μέρος του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που πυροδοτήσε τη φυγή των καταθετών, προκαλώντας σοκ στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Οι πελάτες έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες καθώς ανησυχούσαν ότι μια πιθανή πιστωτική κρίση θα τους εμπόδιζε να καλύψουν τις καταθέσεις τους -οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ανασφάλιστες. Τα υψηλά επιτόκια απείλησαν να ασκήσουν πίεση στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των περιφερειακών τραπεζών και να συμπιέσουν τα αποτελέσματα τους, δημιουργώντας μια καλή ντεμοντέ τραπεζική πορεία. Τελικά, η First Republic Bank κατέρρευσε επίσης -η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών είχαν κάποια σχετική περίοδο ηρεμίας κατά τη διάρκεια του μεγάλου «ράλι ανόδου όλων» στα τέλη του 2023 που είδε τα περιουσιακά στοιχεία, από κρυπτογράφηση και χρυσό έως και μετοχές, να αυξάνονται καθώς η Wall Street έπεισε περισσότερο ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Η Fed προχώρησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων για το 2024. Ενώ οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι ότι η κεντρική τράπεζα θα άρχιζε να χαλαρώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, αυτή η ελπίδα έχει σβήσει κάπως υπό το φως των καυτών οικονομικών δεδομένων και των προειδοποιήσεων από στελέχη της Fed για περικοπές πολύ σύντομα.

Ωστόσο, ο Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth, είπε ότι η απόφαση της Fed να κλείσει το πρόγραμμα διάσωσης των περιφερειακών τραπεζών, ειδικά αφού ανέφεραν ένα δύσκολο τρίμηνο, υποδηλώνει ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη τον Μάρτιο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση όπου η Fed θα έκανε αυτό το είδος δράσης χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς κρύβεται από πίσω», είπε ο McGrath.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *