Αυτοψία στο νέο Μινιόν

MINION

Ένα Αθηναϊκό τοπόσημο, συνδεδεμένο με τις παιδικές μας αναμνήσεις, ετοιμάζεται να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, τους επόμενους μήνες συμβάλλοντας στην αναβίωση της ευρύτερης περιοχής, πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Μινιόν που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του λιανεμπορίου της Αθήνας και παρέμεινε για δύο και πλέον δεκαετίες κλειστό, αναμένεται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα €60 εκατ.

Το Capital.gr (κείμενο Ελένη Μπότα) μπήκε πρώτο στο Μινιόν, όπου μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες εντός του κτιρίου και να ολοκληρωθούν, με βάση τον προγραμματισμό, τον Μάρτιο του 2024.

Αυτοψία Capital.gr στο νέο Μινιόν - φωτορεπορτάζ
Μινιόν κατασκευαστικές εργασίες
Μινιόν κατασκευαστικές εργασίες
Μινιόν κατασκευαστικές εργασίες
Ένα βήμα πριν την εκκίνηση αναγέννησης του πιο ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας

Σύμφωνα με τον project manager του έργου, Λευτέρη Ελευθεριάδη, ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η εξωτερική όψη του κτιρίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει ήδη τελειώσει η εξωτερική επένδυση, έχουν τοποθετηθεί όλα τα υαλοστάσια και τα σκιάδια, τα οποία και θα συνθέσουν την τελική διαμόρφωση της εξωτερικής όψης.

Μινιόν εργασίες κατασκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής

Στη γωνία Πατησίων και Βερανζέρου αναμένεται να δημιουργηθεί ένα υαλοπέτασμα, ως δομικό στοιχείο στην εξωτερική όψη, ενώ τo κτίριο θα διαθέτει υψηλή θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση.  

Μινιόν εργασίες κατασκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής
Η εξωτερική όψη του κτιρίου 

Μέσα στο κτίριο θα τοποθετηθούν συστήματα φωτισμού που θα λειτουργούν εναρμονισμένα με το φυσικό φως και θα ανάβουν ή θα σβήνουν ανάλογα με το πού θα κινούνται οι χρήστες του κτιρίου. Η κατανάλωση νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού, ενώ όλες οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής του έργου θα είναι βασισμένες στο πρότυπο LEED, με στόχο το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και τη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του κτιρίου.

Το σύστημα περιβαλλοντικής αξιολόγησης και βαθμολόγησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) αφορά στα “πράσινα” χαρακτηριστικά του κτιρίου, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή, μέχρι τις λειτουργίες και την αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι η Dimand διαθέτει στο portfolio της 15 πιστοποιημένα κτίρια κατά το διεθνές αυτό πρότυπο, σε επίπεδο Gold ή Platinum και 22 που βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης, ενώ βρίσκεται πίσω από το 43% των πιστοποιημένων, κατά LEED BD+C, κτιρίων στην Ελλάδα.

Μινιόν εργασίες κατσκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής
Μινιόν εργασίες κατασκευής
Η θέα από τον τελευταίο όροφο 

Το εσωτερικό του Μινιόν

Το εμβληματικό ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., αποτελείται από τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ. 

Από το -1 έως  τον 2ο όροφο των κτιρίων ΒΓΔΕ θα φιλοξενούνται καταστήματα, ενώ από τον τρίτο μέχρι τον έβδομο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων.

Με στόχο την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο Α, θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες 50 – 125 τ.μ.

Οι κατοικίες θα βρίσκονται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου και θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ., από τον δεύτερο έως τον τελευταίο όροφο, ενώ το -1 και το ισόγειο του κτιρίου προορίζονται για εμπορικές χρήσεις που ίσως περιλαμβάνουν και γυμναστήριο.

Η ανάπτυξη του κτιρίου Α προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

Σημαντικό να αναφερθεί πως η θέση του ακινήτου είναι ιδανική καθώς εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικό τρόλεϊ και λεωφορειακές γραμμές), καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση στο κτίριο και προάγοντας έτσι τη βιώσιμη κινητικότητα. 

Τα σχέδια για το κέντρο

Το “νέο” Μινιόν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης νέων επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας.

H Dimand έχει ήδη αναγνωρίσει ως περιοχές – στόχους δρόμους πέριξ της πλατείας Ομονοίας, όπως η Πατησίων, και η Αιόλου αλλά και κοντά στην πλατεία Κοτζιά. Απόδειξη πως σχεδόν πριν από 1,5 χρόνο, εγκαινίασε το πρώτο πιστοποιημένο κατά LEED Gold, “πράσινο” ξενοδοχείο της Ελλάδας στην πλατεία Ομονοίας.

Το Moxy Athens City, του ομίλου Mariott, βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 65, διαθέτει 201 δωμάτια και πρόκειται για το κτίριο του πρώην Σαρόγλειου Μεγάρου, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, η εταιρεία αναμένεται να δώσει έμφαση στον οικιστικό τομέα του κέντρου της Αθήνας (και της Θεσσαλονίκης).

“Ο οικιστικός τομέας παρουσιάζει ισχυρή ζήτηση, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε εκλείψει το σχετικό προϊόν από την ελληνική αγορά. Επίσης, η πανδημία δημιούργησε μια νέα κατηγορία αγοραστών, τους ψηφιακούς νομάδες ή γνωστούς ως digital nomads είναι (άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως από τη χώρα της επιλογής τους ενώ η έδρα της εταιρείας τους βρίσκεται αλλού). Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες που έχουν στραφεί στην αναζήτηση μεγαλύτερου σπιτιού ή εξοχικής κατοικίας καθώς οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει.


Έχουμε αποφασίσει να αναπτύξουμε τον κλάδο των κατοικιών, οι οποίες θα απευθύνονται σε Έλληνες και σε κατοίκους τους εξωτερικού. Ωστόσο δεν θα είναι πολυτελείς αλλά “μεσαίες”, με τιμές πώλησης της τάξεως των 5.000 με 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο”, ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ήδη η Dimand σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 300 κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κάποια από τα ακίνητα αυτά αποτελούν μέρος του project Skyline, ενός εκ των μεγαλύτερων deals στην αγορά του Real Estate τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το Project Skyline αφορά στη δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. και Premia Properties για την αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία του θρυλικού πολυκαταστήματος

Το Μινιόν ακόμη και σήμερα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τους Έλληνες καταναλωτές αφού κάποτε εκεί, στην περιοχή της Ομόνοιας, χτυπούσε η καρδιά του ελληνικού λιανεμπορίου. Για περισσότερα από 50 χρόνια στο Μινιόν συνέρρεε κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, ενώ στα χρόνια της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους.

Όλα ξεκίνησαν το 1934, όταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του, άρτι αφιχθέντα εξ Αμερικής, τον Άγγελο Σεραφειμίδη, το πρώτο περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Σε αυτό το περίπτερο μπορούσε κανείς να βρει ό,τι ήθελε, από τσιγάρα μέχρι γυαλιά.

Είναι οι πρώτοι που ξεκινούν τις προσφορές και γεμίζουν το περίπτερο με ακόμη περισσότερα είδη, ενώ μέσα σε λίγο διάστημα ανοίγουν κι άλλο περίπτερο κοντά στην περιοχή. Εκείνο που καταφέρνουν οι δυο τους είναι να μετατρέψουν τα περίπτερα αυτά σε μικρά πολυκαταστήματα, πράγμα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το 1944 γίνεται το μεγάλο βήμα. Ανοίγει στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου το Μινιόν, ενώ πολύ σύντομα το νέο πολυκατάστημα θα μείνει μόνο στα χέρια του Γεωργακά, αφού ο συνέταιρός του αποσύρθηκε και επέστρεψε στην Αμερική.

Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν άρχισε να εξελίσσεται σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα, σημείο αναφοράς του ελληνικού εμπορίου, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Το Μινιόν είχε 8 ορόφους, αλλά ο τελευταίος άνοιγε μόνο κάθε εορταστική περίοδο. Ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό. Άλλη μία καινοτομία του Μινιόν ήταν ότι καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις στη χώρα μας.

Κάθε ημέρα συνέρρεε πλήθος κόσμου και αυτό γιατί στο πολυκατάστημα μπορούσε να βρει κανείς τα πάντα, από ρούχα μέχρι εστιατόρια και κομμωτήρια. Η καλύτερη εποχή ήταν τα Χριστούγεννα, όταν δεκάδες Άγιοι Βασίληδες επιστρατεύονταν για να διασκεδάσουν τα παιδιά.

Άνθρωποι που έζησαν από κοντά εκείνη την εποχή τις ένδοξες ημέρες του Μινιόν, λένε ότι ο ίδιος ο Γεωργακάς που ήθελε να βλέπει τον κόσμο χαρούμενο, μοίραζε σοκολάτες στα παιδιά που έμπαιναν στο πολυκατάστημα.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτές τις ημέρες χαράς, παραμονές Χριστουγέννων, στις 18 Δεκεμβρίου του 1980, το Μινιόν πιάνει φωτιά.  

Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο διπλανό κατάστημα “Κατράντζος” που καιγόταν συγχρόνως, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Ο ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν. Από τη φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο “Κατράντζος” κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Ο Γεωργακάς δεν το έβαλε κάτω. Με δάνεια κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983. Όμως τα πράγματα συνήθως δεν είναι  ποτέ τα ίδια. Λόγω υπερβολικών χρεών, το Μινιόν κρατικοποιήθηκε όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε πάλι από το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992. Τελικώς το “Μινιόν” έκλεισε το 1998.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα. Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια και ουσιαστικά κενό, ενώ απλά το 2016, καλύφθηκε εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής.

Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ. Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα με τις εργασίες να είναι σε εξέλιξη και το έργο να ετοιμάζεται να παραδοθεί σταδιακά από την Άνοιξη του 2024 και έπειτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *