Τρίγωνο Αθήνας, Βερολίνου, Άγκυρας: Όλες οι διεργασίες στο παρασκήνιο

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:07 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τρίγωνο Αθήνας, Βερολίνου, Άγκυρας: Όλες οι διεργασίες στο παρασκήνιο
Τρίγωνο Αθήνας, Βερολίνου, Άγκυρας: Όλες οι διεργασίες στο παρασκήνιο

Έντονες διεργασίες, στο…τρίγωνο Αθήνας-Βερολίνου-Άγκυρας,  λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις και να σηκώσουν αυλαία οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τη στιγμή που η αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της γείτονος συνεχίζεται (τουλάχιστον σε επίπεδο ενεργειών) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, αποκάλυψε ότι υπάρχει αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος Μέρκελ (είχε χθες τηλεδιάσκεψη 30 λεπτών με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) είναι κομβικός, ενώ στόχος είναι οι δύο πλευρές να καθίσουν στο…τραπέζι πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα τεθούν επί τάπητος ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

“Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Και, εάν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο, έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Economist, εστιάζοντας στην αναντιστοιχία μεταξύ των μονομερών ενεργειών και των συνομιλιών.

Η θέση της Αθήνας, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει σταθερή. Συμπυκνώνεται, δε, στη φράση “συνέχεια και συνέπεια” από την πλευρά της Άγκυρας. Η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Άγκυρα, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα και μοναδικό θέμα. Δηλαδή, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

“Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ότι, εάν δε φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ρόλος του Βερολίνου

Με την καγκελάριο της Γερμανίας να έχει επικοινωνήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τόσο με τον κ. Μητσοτάκη, όσο και με τον κ. Ερντογάν, ο ρόλος που διαδραματίζει το Βερολίνο είναι καθοριστικός. “Κλειδί” για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι οι κινήσεις του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ.

Πρόκειται για το πρόσωπο που οργάνωσε την τριμερή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στη διάρκεια της οποίας είχε συμφωνηθεί να υπάρξει ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στις δύο πλευρές, την οποία…τορπίλισε η Άγκυρα με την παραβατικότητα και την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων.

“Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση πράγματι βλέπω ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο”, δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης. “Προτιμώ να προσέλθω στην Σύνοδο με μία θετική νότα παρά με μία αρνητική. Θα απόσχω από οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, αν δείτε και τις δηλώσεις που έχουν κάνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο Σαρλ Μισέλ, η Τουρκία έχει μία επιλογή:

Μπορεί να συζητήσει με την Ευρώπη, εποικοδομητικά, και κατ’ επέκταση να συζητήσει και με εμάς. Ή μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς ενέργειες -όχι μόνο εδώ, υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. Άρα οι επιλογές έχουν τεθεί ξεκάθαρα και όλοι ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *