Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:54 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Δέσμη προτάσεων θα καταθέσει η Αθήνα για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει θέσει στην κεφαλή των προτεραιοτήτων της τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.
Τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις.
Αυτές είναι ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο και οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων. Δεν πρέπει να παραβλέπεται και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων. Το ζήτημα των υπερπτήσεων τείνει να γίνει πολύ πιεστικό για την ελληνική πλευρά, καθώς μόνο από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 78. Πέντε από αυτές καταγράφηκαν χθες άνωθεν του Φαρμακονησίου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, της Παναγιάς και των Οινουσσών.
Τι έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Ενόψει της συνάντησης για τα ΜΟΕ (17-21 Φεβρουαρίου), οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Παναγιωτόπουλος και Ακάρ, είχαν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθν. Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπoυλος τόνισε προς τον ομόλογό του τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση. Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι πάγιες απόψεις της Αθήνας για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, όπως έγινε και χθες κατά τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου με τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Ευρώπης Ανταμ Στέρλινγκ, ο οποίος και επισκέφθηκε το υπ. Εθνικής Αμυνας συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ.