AstraZeneca | Τι συνέβη με το εμβόλιο | Eπικοινωνιακός χειρισμός για να χτυπάς το κεφάλι σου

AstraZeneca | Τι συνέβη με το εμβόλιο | Eπικοινωνιακός χειρισμός για να χτυπάς το κεφάλι σου
AstraZeneca | Τι συνέβη με το εμβόλιο | Eπικοινωνιακός χειρισμός για να χτυπάς το κεφάλι σου

Γιατί τα έκανε θάλασσα η κυβέρνηση με το εμβόλιο Astrazeneca; Γιατί εμφανίζεται να δικαιώνεται ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε για ξεστοκάρισμα;

Παρότι η πανδημία είναι πράγματι ένα δυναμικό φαινόμενο, το οποίο δικαιολογεί εν μέρει ακόμα και αποφάσεις που δείχνουν αντιφατικές, ο επικοινωνιακός τρόπος διαχείρισης της υπόθεσης δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια, ειδικά στους 470.000 πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca και στους οποίους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν δίνεται η δυνατότητα αλλαγής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

To θέμα δεν είναι επιστημονικό. Είναι επικοινωνιακό και καταλήγει να είναι πολιτικό. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

● 5 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ομόφωνα χορήγηση του Astrazeneca στους 18-64 ετών

● 10 Απριλίου αποφασίστηκε ομόφωνα χορήγηση στους 30-64 ετών

● 15 Απριλίου ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 60-64 ετών, με χαμηλή ανταπόκριση

● 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών (σ.σ. τότε δεν είχαν άλλη επιλογή)

● 29 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών

● 26 Μαΐου διατυπώθηκε έμμεση σύσταση αποφυγής του εμβολίου της Astrazeneca για γυναίκες κάτω των 50 ετών

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε (ΣΚΑΪ) πως «δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου». Εχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid. Την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

«Η Επιτροπή είχε και πριν δίκιο, που δεν σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου στους κάτω των 60 ετών, έχει και τώρα δίκιο. […] Υπάρχει η πολυτέλεια να ληφθεί τώρα αυτή η απόφαση, χωρίς να μειωθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός. Πριν, δεν είχαμε διαθεσιμότητα εμβολίων. Και έπρεπε γρήγορα να “σπάσουμε” το τέταρτο πανδημικό κύμα», ανέφερε (iatropedia) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί 500 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι σήμερα με το σκεύασμα της AstraZeneca, θα είχαν συμβεί έως και 15 χιλιάδες επιπλέον λοιμώξεις, 1.500 εισαγωγές σε νοσοκομεία, 150 επιπλέον διασωληνωμένοι και θα θρηνούσαμε έως και 40 επιπλέον θανάτους.

Tελικά τι έγινε κι απέτυχε η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;

Οι πιθανότητες θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 1 στις 150.000 για την πρώτη δόση. Η εκδήλωση θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση έχει πιθανότητες μία στο εκατομμύριο. Κοινώς, είναι πιο πιθανό να πάθεις κάτι από ένα φάρμακο που έχεις στο φαρμακείο του σπιτιού σου, παρά από το εμβόλιο. Ωστόσο, τα περιστατικά με παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου έχουν οδηγήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη σε συνεχείς αναθεωρήσεις ως προς τις πληθυσμιακές ομάδες που το δέχονται.

Για ποιον λόγο η Επιτροπή, που αρχικά ενέκρινε τον εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 30-44, τώρα αναθεώρησε τη σύστασή της; Την περίοδο της μεγάλης επιδημιολογικής έκρηξης, τα αποθέματα σε AstraZeneca επέτρεπαν τον εμβολιασμό μεγάλων ομάδων πληθυσμού, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας. Πιο απλά, το ρίσκο από ενδεχόμενες επιπλοκές ήταν κατά πολύ μικρότερο από το ρίσκο που προκαλούσε η επέκταση της πανδημίας. Και πιο ωμά, ήταν πολύ πιο πιθανό να θρηνήσουμε ανθρώπους από την ασθένεια, παρά από το εμβόλιο. Τώρα που το επιδημιολογικό φορτίο είναι μικρότερο, θεωρείται και ασφαλές να περιμένει κάποιος ακόμα και δύο μήνες για να κάνει εμβόλιο mRNA – η υγεία του δεν διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο. (Πηγή)

Εδώ όμως είναι και η αποτυχία.

Όταν διέθεσαν το εμβόλιο προς την ηλικιακή ομάδα 35-44, δεν εξήγησαν και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, δεν είπαν, δηλαδή, αυτά για το συγκριτικό ρίσκο. Υιοθετήσαμε το δόγμα «καλό εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο». Μπορεί μεν η στατιστική να επιβεβαιώνει την κυβέρνηση, ωστόσο οι πολίτες αισθάνονται εξαπατημένοι καθώς δεν τους τονίστηκαν όλα τα δεδομένα. Αντίθετα καποιοι αισθάνονται πως έπαιξαν τη ζωή τους σε μία ρωσική ρουλέτα (με λίγες μεν αλλά υπαρκτές πιθανότητες για το απευκταίο).

Είναι λοιπόν λογικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να βάλλεται πανταχόθεν και κυρίως να έχει χάσει στον τομέα της εμπιστοσύνης.

Σε θέματα δημόσιας υγείας η εμπιστοσύνη προς την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το Α και το Ω. Χωρίς αυτήν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι αμφισβητίες και οι αρνητές του εμβολίου. Αντίθετα μάλλον η κυβέρνηση τους έδωσε ένα απρόσμενο όπλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *