Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, εξαπολύουν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων δυτικών συμφερόντων με πυραύλους, drones και παγιδευμένα σκάφη, θέλοντας, έτσι, να εκφράσουν, όπως υποστηρίζουν, την αλληλεγγύη τους στους βαλλόμενους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Tην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε επισήμως ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ενεργοποιηθεί στο πεδίο την 19η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να διεξαχθεί προγραμματισμένο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Οσον αφορά τη διοίκηση πρόκειται να αναλάβουν (κατά πάσα πιθανότητα) από κοινού η Ελλάδα στην ξηρά και η Γαλλία στη θάλασσα, ενώ θα υπάρχει και ένας ιταλός υποδιοικητής, όπως ανέφερε στην ιταλική La Repubblica πηγή υψηλού επιπέδου που μετείχε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Πρόκειται για μια «αμυντική» αποστολή, όπως θέλησε να διευκρινίσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου, με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αν θα έχουν εντολή για κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ανταρτών που ελέγχουν περί το ένα τρίτο της Υεμένης (με ην προστασία και στήριξη του Ιράν), οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα μετάσχουν τελικά στην επιχείρηση «Aspides», δεν θα βάλλουν κατά θέσεων των Χούθι στην επικράτεια της Υεμένης (σε αντίθεση με τους βομβαρδισμούς Αμερικανών και Βρετανών κατά θέσεων των Χούθι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian», στην οποία επίσης θα συμμετάσχει η Ελλάδα με τη φρεγάτα «Υδρα»).
Πεδίο δράσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Κόλπος του Αντεν και η Αραβική Θάλασσα ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Corriere della Sera, «οδηγός» για την «Aspides»θα είναι η επιχείρηση «ΑΓΗΝΩΡ», η κοινή αποστολή επιτήρησης υπό την ηγεσία της Γαλλίας (εν εξελίξει από το 2019) στον Κόλπο του Αντεν, στο Στενό του Ορμούζ και σε τμήμα της Αραβικής Θάλασσας, στην οποία μετέχουν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Νορβηγία καθώς επίσης η Γερμανία και η Πορτογαλία, αν και μόνο σε διπλωματικό επίπεδο.
Προς το παρόν στη νέα επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα προβλέπεται η συμμετοχή χωρών που ήδη συμβάλλουν στην «ΑΓΗΝΩΡ» ενώ μέχρι στιγμής μόνο πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα συμμετάσχουν στην αποστολή: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Οσον αφορά ειδικά το Βέλγιο και τη Γερμανία, η απόφαση για ένταξη στην αποστολή θα πρέπει να επικυρωθεί από τους νομοθέτες, αλλά αξιωματούχοι από αμφότερες τις χώρες δύο χώρες δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ γρήγορα.
Ως προς την ελληνική συμμετοχή, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν ότι η «Αspides» είναι μία επιχείρηση που προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, ενισχύει και αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της και συμβάλλει στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης».
Ειδικη αναφορά μάλιστα εκαναν στην πρόταση Δένδια –η οποία έγινε «θετικά δεκτή» από το Συμβούλιο υπουργών Αμυνας της ΕΕ– να αποτελέσει το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά.
«Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκε κοινή βούληση των εταίρων για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή πέραν της πολυεθνικής επιχείρησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (και στην οποία επίσης συμμετέχει η Ελλάδα) καθώς αποτελεί πάγια εθνική θέση η ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Εξυπηρετεί, συνεπώς, απολύτως τα συμφέροντα της χώρας η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές και υπενθύμιζαν ότι «αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία είναι η γνωστή επιχείρηση “Ειρήνη” για τη Λιβύη, για την ανάληψη της οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε και συμμετέχει σε αυτήν με εξαιρετικά ενεργό ρόλο, με προφανές όφελος».
Αναδεικνύοντας, τέλος, τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από τις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα διερχόμενα πλοία στην Ερυθρά, ο εν λόγω πηγές υπογράμμιζαν ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή, την οποία θα προστατεύσει η επιχείρηση, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης.
«Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Οπότε – τόνιζαν- είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων. Οι επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών που εκτοξεύουν κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές και τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού».
«Επιπλέον», κατέληγαν οι πηγές του υπουργείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντική επίπτωση στη μείωση της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λιμάνια της χώρας και της ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση».
Δένδιας: Η απόφαση έχει ληφθεί σε επίπεδο ΥΕΘΑ
Διευκρινίσεις σχετικά με την επιχείρηση «Aspides» έδωσε αργότερα την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, μέσω συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Σε σχέση με την καταρχήν θετική ανταπόκριση εκ μέρους των υπουργών Αμυνας της ΕΕ της ελληνικής πρότασης να αποτελέσει το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides», ο κ. Δένδιας σημείωσε:
«Στις 19 Φεβρουαρίου θα υπάρχει οριστική απόφαση. Αν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων (της ΕΕ) πουν “όχι δε θέλουμε”, αν και τον Πρωθυπουργό θα τον πλησιάσει ο κύριος Μακρόν και του πει “όχι δεν το θέλω εγώ”, παρότι έχουμε μιλήσει και με τους Γάλλους και με τους Ιταλούς κ.λπ., μπορεί να σταθμιστούν άλλα πράγματα». Ωστόσο «στο επίπεδο των Υπουργών Αμυνας αυτός είναι ο κοινός μας στόχος».
Ως λόγους για την υποβολή της ελληνικής πρότασης ο κ. Δένδιας προέταξε τους εξής:
- Το γεγονός ότι τίθεται θέμα προστασίας ελληνικών, ελληνόκτητων πλοίων και ελληνικών πληρωμάτων.
- Το γεγονός ότι τίθεται θέμα προστασίας της τσέπης του Ευρωπαίου και του έλληνα καταναλωτή.
- Το γεγονός ότι βασική πάγια διαχρονική και υπερκομματική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της ΕΕ.
«Είναι δυνατόν η Ευρώπη να αφήνει την προστασία της θαλάσσιας οδού, της απολύτως απαραίτητης για την επιβίωσή της, μόνο στο ΝΑΤΟ; Δηλαδή να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ΕΕ τη γεωπολιτική της απουσία δίπλα στο σπίτι της; Πάνω και πέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αυτή η χώρα που πρέπει να θέλει να δημιουργηθεί στο τέλος της μέρας, ακόμα και Ευρωπαϊκός Στρατός, είναι η Ελλάδα για προφανείς και πρόδηλους λόγους που δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους επαναλάβω, αλλά που τους ξέρει και ο τελευταίος Ελληνας. Και ο τελευταίος Ελληνας που έχει διαβάσει μία φορά εφημερίδα στην ζωή του, καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να θέλει Ευρωπαϊκό Στρατό και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η επιχείρηση «Aspides» «θα προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή θα προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων».
Τη διοίκηση της θα έχει έλληνας υποναύαρχος από το υφιστάμενο Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα, ενώ η διοίκηση εν πλω θα είναι εκ περιτροπής. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με τη φρεγάτα «Υδρα».
Γεραπετρίτης για φρεγάτα στην Ερυθρά: Θεωρεί κάποιος ότι δεν είναι χρέος μας να στηρίξουμε τα πλοία και τους ναυτικούς μας;
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή, όπως και για να προστατεύσει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους έλληνες ναυτικούς, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Επιβεβαιώνοντας έτσι, λίγες ώρες μετά, το «ναι» του Συμβουλίου υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο να εγκατασταθεί στη Λάρισα το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Αspides» κατά των Χούθι, την ελληνική συμμετοχή με μία φρεγάτα (τη φρεγατα «Υδρα») και την επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Η χώρα μας», είπε ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, «για λόγους συμβολικούς, αλλά και ουσίας, θα συμμετέχει με μία φρεγάτα με αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα στον στόλο των Αμερικανών και των Αγγλων στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα συνδράμει και θα στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ οι ενέργειες των Χούθι έχουν δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα».
«Η διαρκής αυτή απειλή –σημείωσε– προκαλεί επιβάρυνση στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στα ασφάλιστρα των πλοίων, με συνέπεια να υπάρχει επιβάρυνση στα εμπορεύματα αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών. Ηδη υπάρχει σημαντική οικονομική ύφεση στην Αίγυπτο λόγω και της διώρυγας του Σουέζ, αλλά προβλήματα παρατηρούνται και στις οικονομίες της Ιορδανίας και του Λιβάνου».
Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Γεραπετρίτης δεν άφησε πολλά περιθώρια διερωτώμενος:
«Υπάρχει κάποια πλευρά του κοινοβουλίου η οποία θεωρεί ότι δεν είναι χρέος της πατρίδας να στηρίξει τα ελληνικά εμπορικά πλοία και τους έλληνες ναυτικούς; Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν έχει χρέος η χώρα να προστατεύσει εκείνο για το οποίο επαιρόμεθα ότι έχουμε μια ισχυρή ναυτιλία; Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική ναυτιλία; Θέλετε να κρυφτούμε πίσω από εκείνους οι οποίοι θα είναι στην αποστολή και εμείς να καθίσουμε αναπαυτικά και να πούμε να κάνουν εκείνοι τη δουλειά;».
«Η απάντηση λοιπόν της ελληνικής πολιτείας –υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών– είναι αυστηρή και συνεπής. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα να προστατεύσει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους έλληνες ναυτικούς».
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι «είναι σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, σειρά ειρηνευτικών διαδικασιών» χαρακτηρίζοντας «πιο σημαντική και σοβαρή, την ειρηνευτική προσπάθεια εκ μέρους των αραβικών χωρών», τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα.
«Βασικές αρχές του σχεδίου», διευκρίνισε, «είναι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται, η κατάπαυση του πυρός και μία διεθνής διάσκεψη ώστε να έχει αξιόπιστο χαρακτήρα η επίλυση του προβλήματος και η ειρήνευση στην περιοχή».
Προσώρας τουλάχιστον, παραδέχθηκε, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση, υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης και γίνονται προσπάθειες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ελπίδα ότι θα ευδοκιμήσουν».
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων», συμπλήρωσε, για να τονίσει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν και έχουν αξιόπιστη παρουσία και λόγο, κάτι που αναγνωρίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δεν τις έχει αναλάβει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η μόνη χώρα που έχει απευθείας επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τόσο για τις εχθροπραξίες όσο και στην επεξεργασία ενός σχεδίου ειρήνης και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, υπογράμμισε και κατέληξε στη σχετική αναφορά του λέγοντας:
«Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει πιο ισχυρή και ενεργή διπλωματία με τον αραβικό κόσμο και τόσο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και συνομιλίες. Προτεραιότητα μας είναι καθολικά η ειρήνη στη περιοχή. Τελεία και παύλα».
Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και στις κατηγορίες ότι ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολιτική υπέρ του Ισραήλ, παραβλέποντας τη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
«Εμείς δεν είμαστε ούτε με το Ισραήλ ούτε με την Παλαιστίνη. Είμαστε με το δίκαιο και θα μείνουμε με αυτό και για αυτόν τον λόγο μας σέβονται. Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, δεν είμαστε αίολοι και δεν κινούμαστε σήμερα με το Ισραήλ και αύριο με την Παλαιστίνη. Εχουμε αρχές στον τρόπο που ασκούμε τη διπλωματία. Και όσο εγώ είμαι στο τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας, δεν θα υπάρχει παρέκκλιση. Συναλλακτική εξωτερική πολιτική εμείς δεν θα κάνουμε», ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παραδέχτηκε ότι «πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και συγκέντρωση πληθυσμού σε μικρή έκταση», ωστόσο όπως είπε, «εμείς είμαστε πάρα πολύ σαφείς».
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε, ούτε ως διεθνής κοινότητα, αλλά ούτε ως Ελλάδα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ή άλλης μετεγκατάστασης πληθυσμών. Είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, πρόκειται για μία συλλογική τιμωρία την οποία εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και θα φροντίσουμε ούτε υποχρεωτικά αυτό να γίνει, αλλά ούτε και να εξωθηθεί ο πληθυσμός λόγω των συνθηκών, να εγκαταλείψει τη γενέθλια γη του».
Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ιδιαίτερα «στις στενές και ουσιαστικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο», η οποία όπως είπε, «είναι ο μόνος πυλώνας σταθερότητας στη γεωγραφική ισορροπία της περιοχής».
«Είναι πάρα πολύ μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας η συνεργασία των δύο χωρών – Ελλάδα και Αίγυπτος συνδέονται με ένα τεράστιο ενεργειακό κόμβο, ο οποίος έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρηματοδοτηθεί ως σχέδιο μείζονος ενδιαφέροντος, που θα συνδέσει ηλεκτρικά με πράσινη ενέργεια την Αίγυπτο και την Ελλάδα και δια της Ελλάδος, την Ευρώπη», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση βουλευτή για τις προσπάθειες δημιουργίας του θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης, ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας:
«Για να είμαι εντελώς ειλικρινής δεν βλέπω να ευδοκιμεί, πρώτον, για λόγους τεχνικούς, καθώς δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας να μπορεί να καταπλεύσει ένα πλοίο αλλά και, δεύτερον, για πολιτικούς, διότι υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία και από τους Παλαιστίνιους οι οποίοι προτιμούν τους χερσαίους διαδρόμους οι οποίοι θα ενώσουν κατευθείαν τη Γάζα με τη Δυτική Οχθη».
F-35
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για το θέμα των εγγυήσεων της Ελλάδος σε σχέση με τα F16 που εγκρίθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οταν έρθει η ώρα, θα τοποθετηθούμε. Ομως θέλω να αισθάνεται η επιτροπή ασφαλής ότι τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονται απολύτως και σε ό,τι αφορά τις προμήθειες οι οποίες γίνονται προς την Τουρκία. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πράξουμε για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, το πράττουμε και σύντομα θα ενημερωθείτε, όταν έχουμε τα περισσότερα επιχειρησιακά».
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ενδιαφέρον της Ελλάδος, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F35, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, δεν έχουν υπάρξει ούτε τα ειδικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά ούτε τα οικονομικά».
«Υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση για 20 συν 20 μαχητικά F35 σε ανώτατο κόστος €8,5 δισ., αλλά είναι κάτι το οποίο θα έρθει στην Επιτροπή και θα το αξιολογήσετε», πρόσθεσε στην απάντησή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της απόφασης για την προμήθεια των F-35, τονίζοντας παράλληλα ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρξαν ούτε τυμπανοκρουσίες ούτε πανηγυρισμοί, όπως της καταλόγισε η αντιπολίτευση.
«Η Ελλάδα οφείλει να έχει αυτοδύναμη εθνική άμυνα, να μην ετεροκαθορίζεται και να έχει μια ισχυρή διπλωματία, και αυτό κάνουμε. Η σύνθεση όλων αυτών είναι που θα οδηγήσει σε μια ισχυρή Ελλάδα», συμπλήρωσε στην απάντησή του για την προμήθεια των F-35.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η Ελλάδα δεν κρύβεται στα δύσκολα
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθάρισε αναφορικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγουν από τη γη τους. Προϋπόθεση [επίλυσης] είναι να μείνουν εκεί. Καμία χώρα αυτή τη στιγμή, πρωτοστατούντος της Αιγύπτου, είναι διατεθειμένη να πάρει Παλαιστίνιους. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχει βιώσιμος διάδρομος μεταξύ Δυτικής Οχθης και Γάζας».
«Ευτυχώς –τόνισε– η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική συμφιλιωτική με την αξιοπιστία την οποία έχει ως χώρα η οποία δεν κρύβεται στα δύσκολα, είναι παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα και πρέπει να είναι, διότι άλλο είναι να βγάζουμε πολύ ωραίους λόγους και να λέμε θα έχουμε τα οπλικά συστήματα αλλά στην κρίσιμη στιγμή αξιοπιστία κερδίζεις όταν είσαι παρών. Και αυτή η παρουσία είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη».
Η αντιπολίτευση
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αμυνας, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι «πρέπει και η θέση μας και οι προσπάθειές μας για τη λύση του Μεσανατολικού να είναι σαφείς για κατάπαυση του πυρός».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, εστίασε τον προβληματισμό του στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή,
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, παρατήρησε ότι «αντί η Ελλάδα να αναλάβει να πρωτοστατήσει στους πρόθυμους στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, έπρεπε να επιμείνει σε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση» (κάτι βέβαια που ήδη πράττει με την επιχείρηση «Αspides»).
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να λάβει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι τα F-16 που θα δώσει στην Τουρκία, δεν θα στραφούν εναντίον μας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαρακτήρισε επικίνδυνη την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο Μεσανατολικό, όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα εκφράζοντας την «πλήρη αντίθεση του στη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή μας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι μόνο υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Εντός του μήνα η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε εντός του τρέχοντος μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση στη συγκρότησή του οφείλεται στο ότι ένα κόμμα δεν έχει στείλει ακόμα την πρότασή του, την οποία αναμένει τις επόμενες μέρες.
+ There are no comments
Add yours