Ως άτομο «με πλάτες» στην κυβέρνηση και στη ΝΔ παρουσιάζεται από τους επικριτές του ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ που δέχτηκε πρόσφατα επίθεση ενώ παρέδιδε μάθημα
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Στις 14 Ιουνίου 2019, λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο Αναστάσιος Δράκος έπαιρνε μέρος σε μια διοργάνωση που φέρεται να ήταν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για τις «υβριδικές απειλές» έναντι της Δύσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε, και μάλιστα την έκλεισε παρουσιάζοντας τα συμπερασματικά σχόλια της διοργάνωσης, αν και η ειδικότητά του ουδεμία σχέση είχε με το θέμα. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ.
Από την εκδήλωση, επίσης, είχε παρελάσει σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Όπως οι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας του τότε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Κικίλιας, και Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στην ημερίδα με θέμα «Υβριδικές απειλές για την Δύση και οι προκλήσεις για την Ελλάδα» (1st Forum on Hybrid Threats, Cyber-security, and Artificial Intelligence), ανάμεσα στους άλλους παρόντες, ήταν στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας, Lockheed Martin, κ.ο.κ..
Καταγγελίες
Το 2018 μηνύθηκε από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία, για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού και το 2019 ασκήθηκαν διώξεις. Στο μεταξύ, έχουν γίνει καταγγελίες για πολύ σοβαρά αδικήματα για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων. Ο καθηγητής έχει αντι-μηνύσει τους μηνυτές του.
Από τη μεριά του, ο Α.Δράκος παραδέχεται ότι είχε οικονομικές διαφορές με συνεταίρο του, αλλά υποστηρίζει ότι το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο επινοήθηκε.
Αναπάντητα ερωτηματικά
Ανεξαρτήτως του τι ευσταθεί και τι όχι από τις καταγγελίες σε βάρος του, καθώς και τους ισχυρισμούς του ιδίου, κάτι άλλωστε που θα κρίνει το δικαστικό σύστημα, αλλά και η κοινή γνώμη, η επίθεση που έγινε εναντίον του στην ΑΣΟΕΕ τάραξε τα νερά.
Έφερε, δε, στην επιφάνεια σοβαρά ερωτήματα που, όμως, παραμένουν αναπάντητα, και η κυβέρνηση σιωπά. Κι’ ας έχει προηγηθεί η υπόθεση Λιγνάδη, που έχει βαρύ πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αιχμές που έχουν εκτοξευθεί σε βάρος του, ο Α.Δράκος φέρεται να τυγχάνει ασυνήθους και υψηλής προστασίας. Δεν λείπουν, επίσης, οι πληροφορίες για σχέσεις του με υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και ότι, χάρις σε αυτές, διορίστηκε σε κρατικές θέσεις, ενώ υπάρχει φημολογία ακόμα και ότι είναι μέλος της ΝΔ.
Γενικότερα, ο Α.Δράκος, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή του σε μια διοργάνωση όπως αυτή των «υβριδικών απειλών» για το ΝΑΤΟ, που είναι άσχετη με την ειδικότητά του, φαίνεται ότι είναι ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευρείας… προτίμησης.
Κάτι, άλλωστε, που φαίνεται και από τους διορισμούς του σε θέσεις του κρατικού τομέα, όπως στη διοίκηση του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και στη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου.
Διορισμοί
Ανεξαρτήτως εάν είναι αθώος, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ή όχι, όταν κάποιο δημόσιο πρόσωπο αντιμετωπίζει τέτοιες σοβαρές κατηγορίες, για λόγους ηθικής τάξεως επιβάλλεται να «παγώσουν» οι διορισμοί τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Έως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες διευκρινίσεις. Να σημειωθεί πως ο Άγης Τάτσης, δικηγόρος του Παναγιώτη Διαμάντη ενός από τους καθηγητές της ΑΣΟΕΕ που καταγγέλλει τον Α.Δράκο, υποστήριξε ότι «ανανεώθηκαν οι θητείες στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην αντιπροεδρία του Πράσινου Ταμείου».
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με το «πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση για τις εν εξελίξει δικαστικές εκκρεμότητες» του Α.Δράκου. Επίσης, «πως με αυτές τις κατηγορίες τον διόρισε, με ποια κριτήρια έγιναν οι διορισμοί σε δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις αλλά και σε ποιες ενέργειες προέβη η υπουργός Παιδείας, όταν έμαθε για τις υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις του».
Θολώνουν τα νερά
Η κυβερνητική προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ συνεχίζεται, με τους «αρμοδίους» να προσπαθούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι, αν και η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα με τον καθηγητή, παρά ταύτα τον διόρισε σε κρατικές θέσεις.
Ειδικότερα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτήθη εάν ο Α.Δράκος κατέχει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, απάντησε πως «δεν κατέχει καμία πολιτική θέση».
Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν ο διορισμός του σε δύο κρατικές θέσεις έγινε, ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση γνώριζε τις καταγγελίες σε βάρος του και τις κατηγορίες για τις οποίες θα δικαστεί.
Αντίθετα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε ότι ο ίδιος τον απομάκρυνε από το Δ.Σ. του ΚΕΜΕΑ, όταν πληροφορήθηκε για τις εις βάρος του κατηγορίες.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Ήταν μέλος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Ερευνών της Αστυνομίας. Ενημερώθηκα ότι έχει μια σειρά δικαστικά θέματα και δικαστικές εκκρεμότητες και δεν ήθελα άτομα με δικαστικές εκκρεμότητες να υπηρετούν στο ΔΣ του συγκεκριμένου φορέα. Και γι’ αυτό έφυγε από εκεί».
Η δήλωση Θεοδωρικάκου αποτελεί ουσιαστικά ανοικτή ομολογία ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι κάτι σοβαρό τρέχει με τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά να φροντίσει να κρατηθεί μακριά από τέτοια άτομα και τις υποθέσεις τους.
Αν και ο ίδιος δεν διευκρινίζει πότε έδιωξε τον καθηγητή, αυτό έγινε το τελευταίο διάστημα, αφού δηλαδή ο Τ.Θεοδωρικάκος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού, στον ανασχηματισμό του Αυγούστου του 2021.
Δηλαδή, τον απομάκρυνε αφότου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν έντονα ποικίλες φήμες για τον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ. Δημόσια, η υπόθεση αναδείχθηκε σε μερίδα του Τύπου, τον Δεκέμβριο του 2021. Σκόπιμο είναι, πάντως, να διευκρινίσει ο Τ.Θεοδωρικάκος πότε τον απομάκρυνε.
Μια περίεργη επίθεση
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης αυτή καθεαυτή η επίθεση που δέχθηκε ο Α.Δράκος, την Τρίτη, μέσα μάλιστα στην αίθουσα της ΑΣΟΕΕ όπου παρέδιδε μάθημα.
Σημειώθηκε πριν από τη δίκη του με την κατηγορία της τοκογλυφίας, που, όπως αναφέρεται στα ΜΜΕ, έχει προγραμματιστεί στις αρχές του 2022. Έως τώρα, οι κουκουλοφόροι δράστες παραμένουν «άγνωστοι».
Λίγο μετά, ο ίδιος στην πρώτη κατάθεσή του στην Αστυνομία υπέδειξε τρεις συναδέλφους του καθηγητές ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης. Είναι οι τρεις καθηγητές που τον έχουν καταγγείλει στο παρελθόν, ενόρκως μάλιστα.
Και απόπειρα δολοφονίας;
Η κατάθεσή του προκάλεσε την έντονη αντίδραση ενός από τους τρεις καθηγητές που τον έχουν καταγγείλει, Παναγιώτη Διαμαντή. Ο δικηγόρος του, Άγης Τάτσης, έγραψε στο Facebook την εξής δήλωση του καθηγητή:
«Είναι προφανές ότι καταδικάζω κάθε πράξη βίας, χωρίς κανέναν αστερίσκο. Με αφορμή όμως δηλώσεις του θύματος (σ.σ. Α.Δράκου) που φωτογραφίζει εμένα και άλλους δύο καθηγητές, ως “υποκινητές” των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σήμερα, δηλώνω ότι αύριο το πρωί θα καταθέσω ενώπιον των εισαγγελικών αρχών έγκληση εναντίον του (σ.σ. ήδη κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση).
Κι εμένα μου προκαλεί απορία ο χρόνος που έλαβε χώρα το συμβάν δεδομένου ότι ο Αναστάσιος Δράκος, δικάζεται την Παρασκευή με την κατηγορία της συνέργειας σε τοκογλυφία.
Κατανοώ τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, να διατάξει άμεσα έρευνα. Είναι επιβεβλημένη.
Θα ήθελα όμως οι εισαγγελικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια σπουδή στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος μου από το γνωστό κύκλωμα των τοκογλύφων – εκβιαστών, και να μην είναι ο φάκελος της δικογραφίας ακόμα και σήμερα, tabula rasa. Θα ήθελα επίσης οι πρυτανικές αρχές να είχαν δείξει την ίδια ευαισθησία απέναντι σε τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά του αντιδίκου μου».
Κατά Κεραμέως
Στη συνέχεια, ο Άγης Τάτσης επιτέθηκε και κατά της Νίκης Κεραμέως αλλά και του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν τις σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες του καθηγητή και αδράνησαν. Μάλιστα, ζήτησε την αποπομπή της υπουργού Παιδείας.
Λίγο μετά, όταν ο ίδιος και ο Π. Διαμαντής κατέθεσαν μήνυση κατά του Α.Δράκου, ο πρώτος δήλωσε:
«Πρόκειται για υπόθεση κρατικής αναλγησίας και διαφθοράς. Ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και πλημμέλημα, ενώ ελέγχεται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων. Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να διδάσκει στο πανεπιστήμιο.
Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας. Υποβάλαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ζητούμε να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Ζητώ από τον πρωθυπουργό να ζητήσει σήμερα κιόλας την παραίτηση της υπουργού παιδείας κυρίας Κεραμέως, καθώς ο κατηγορούμενος εξελίσσεται κανονικά στην ιεραρχία και παράλληλα του ανανεώθηκαν οι θητείες στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου προστασίας του πολίτη και στην αντιπροεδρία του πράσινου ταμείου».