Οσο οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης «ακόμα και τώρα», κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αναζητούν βηματισμό», το Μαξίμου έρχεται μπροστά και σε γαλάζια στραβοπατήματα, σπεύδοντας σε κεντρική διαχείρισή τους.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτά είναι μάλιστα δύο… ειδών.
Από τη μία φτάνουν στην Ηρώδου Αττικού παράπονα βουλευτών για κυβερνητικούς με κλειστά τηλέφωνα και πόρτες όταν ζητείται ενημέρωση σε θέματα των εκλογικών περιφερειών τους (σχετικές αιχμές καταγράφηκαν στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, την περασμένη εβδομάδα) και από την άλλη άστοχες δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ανοίγουν πεδία συζητήσεων με τρόπο ή και σε χρόνο που δεν θέλει το πρωθυπουργικό γραφείο.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του να καθορίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας ως τον «χειρότερο» και «πιο δύσκολο» αντίπαλο, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι επιπλέον κίνδυνοι προκύπτουν όταν η κυβέρνηση δεν βρίσκει τις «χρυσές» ισορροπίες στη δική της καθημερινότητα.
Η διαχείριση εσωτερικών αρρυθμιών δεν είναι κάτι νέο για το Μαξίμου – υπήρξαν διαδοχικά κρούσματα στην πρώτη τετραετία του Μητσοτάκη, υπήρξαν αναταράξεις και στην έναρξη της δεύτερης γαλάζιας θητείας –, ωστόσο η ανάλωση δυνάμεων για τη διόρθωση λανθασμένων εντυπώσεων προς την κοινωνία σε κρίσιμα θέματα είναι κάτι που προκαλεί δυσφορία στα κεντρικά, σε μια περίοδο που ζητούνται υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Μέσα σε λίγες ημέρες άνοιξαν μέσα από υπουργικές τοποθετήσεις διαφορετικά μέτωπα, που έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, όσο κι αν δημόσια το Μαξίμου δεν «κάρφωσε» κάποιον.
Εμβόλια
Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να διευκρινίσει και ο ίδιος (στον κυριακάτικο απολογισμό του κυβερνητικού έργου) το τοπίο γύρω από τα αντιγριπικά εμβόλια, που προκάλεσε τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών και γενικότερη σύγχυση έπειτα από εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, την οποία διαδέχθηκαν νεότερες επεξηγηματικές δηλώσεις της.
«Τα αντιγριπικά εμβόλια είναι δωρεάν, όλα είναι διαθέσιμα από τώρα με συνταγή, από τις αρχές Νοεμβρίου τα συμβατικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και για τα νέου τύπου θα χρειάζεται συνταγογράφηση», διευκρίνισε ο Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του καθορίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας ως τον «χειρότερο» και «πιο δύσκολο» αντίπαλο, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι επιπλέον κίνδυνοι προκύπτουν όταν η κυβέρνηση δεν βρίσκει τις «χρυσές» ισορροπίες στη δική της καθημερινότητα.
Ελληνοποιήσεις
Τη φράση «δεν τίθεται κανένα θέμα εμπιστοσύνης…» αναγκάστηκε στο μεταξύ να επιστρατεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για δύο κυβερνητικά στελέχη σε ένα 24ωρο – τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Χάρη Θεοχάρη –, αφότου όμως «μάζεψε» (για την ακρίβεια, διέψευσε κατηγορηματικά) το περιεχόμενο των τοποθετήσεών τους.
«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ούτε για ελληνοποιήσεις ούτε για νομιμοποιήσεις», είπε εκ νέου χθες ο Μαρινάκης, στο φόντο αναφορών τόσο του υπουργού Μετανάστευσης όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για μετανάστες – εργάτες γης, θέμα που προκαλεί… δονήσεις στην πιο σκληρή δεξιά πτέρυγα.
Φόροι και εισφορές
Σε ό,τι αφορά τον υφυπουργό Οικονομίας, και σε αυτή την περίπτωση καταγράφηκαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ μετά τις δηλώσεις περί αύξησης της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, τις οποίες «μάζεψε» τελικά και ο ίδιος ο Θεοχάρης με διευκρινιστική δήλωση.
Σε διευκρινίσεις έσπευσε επιπλέον ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% «στις αρχές του επόμενου έτους», ανασκευάζοντας τελικά και μιλώντας για μείωση σε δύο φάσεις, το 2025 και το 2027, όπως προβλεπόταν εξαρχής στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.
«Ο δημοσιονομικός χώρος», κατά τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας, «δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών».
+ There are no comments
Add yours