ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση

Αν ρωτήσετε κάποιον παλιό Αθηναίο να σας υποδείξει ένα σημείο στην πόλη που έχει συνδέσει το όνομά του με τα μικρά, λαχταριστά και άκρως δελεαστικά σοκολατάκια που λιώνουν στο στόμα προκαλώντας απολαυστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο, αυτό σίγουρα δεν θα είναι άλλο από το ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ.

Μια οικογενειακή επιχείρηση που σε πείσμα των καιρών, επιμένει στην παράδοση, τιμώντας την παρακαταθήκη των προγόνων, εξελίσσοντάς τη, ταυτόχρονα, με σεβασμό και αγάπη προς τα επιτεύγματά τους.

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση

Η ιστορία του μας γυρνάει πολύ πίσω στο χρόνο, σχεδόν έναν αιώνα πριν. Ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Καρράς, έφυγε από το χωριό Βασιλικό, του δήμου Πωγωνίου, στο νομό Ιωαννίνων, για να έρθει στην Αθήνα και να εργαστεί σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Ήταν το 1928 όταν αποφάσισε να ανοίξει του δικό του ζαχαροπλαστείο, στον αριθμό 2 της Βουκουρεστίου. Ήταν της «μόδας» τότε να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ονόματα και έτσι το βάφτισε «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ ».

Επρόκειτο για ένα τυπικό, αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με πάστες, τούρτες, σουδάκια, εκλεράκια και ό,τι άλλο έβρισκε κανείς σε ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο. Ωστόσο, ο παππούς Καρράς έβλεπε μπροστά και αφουγκραζόμενος τις επιθυμίες των Αθηναίων άρχισε να επικεντρώνεται στα σοκολατάκια, καταργώντας σιγά σιγά τα υπόλοιπα γλυκά.

Τη δεκαετία του ’60 η κόρη του, Τούλα Μπιτσοπούλου, μεταφέρει το Αριστοκρατικόν στον αριθμό 6 επί της Βουκουρεστίου. Είναι η εποχή που η φήμη του απογειώνεται, με την καλή Αθήνα να το έχει μάθει, πλέον, και να το έχει καθιερώσει στη συνείδησή του.

Το 1993, με την τρίτη γενιά, πια, στα ηνία μετακομίζει και πάλι, επί της Καραγεώργη Σερβίας αυτή τη φορά, για να καταλήξει το 2011, επί ιδιοκτησίας τέταρτης γενιάς, επί της Βουλής, στη Στοά Μπολάνη.

Όπως μου αποκαλύπτει χιουμοριστικά ο κύριος Θωμάς Μπιτσόπουλος –δισέγγονος του ιδρυτή του Αριστοκρατικόν, ζαχαροπλάστης- σοκολατοποιός και σημερινός «καπετάνιος» του– «αυτό που λέμε και γελάμε σαν οικογένεια μερικές φορές, είναι το ότι είναι ευχή και κατάρα κάθε γενιά του Αριστοκρατικόν να μετακομίζει το κεντρικό μας κατάστημα»!

Όπως ο ίδιος μας εξηγεί «στην αρχή οι κωδικοί στα μικρά σοκολατάκια μπουκίτσες ήταν 40-50 για να φτάσουν σήμερα τις περισσότερες από 200 διαφορετικές γεύσεις, που εναλλάσσονται αναλόγως με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες της».

Όλα παρασκευάζονται καθημερινά στο χέρι (γι αυτό τόσο στο σχήμα, όσο και στη γεύση δεν θα βρείτε πανομοιότυπα) στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου στον Λυκαβηττό και διατίθενται στα καταστήματα (διαθέτει και στην Κηφισιά) πάντα ολόφρεσκα.

Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν διάφορες γεύσεις, πάντα βασισμένες στις παραδοσιακές συνταγές του προπάππου –ακόμη τα υλικά ζυγίζονται σε οκάδες– με κάποιες παραλλαγές, ανάλογα πάντα με το τι ζητάει ο κόσμος, ποια είναι η τάση της αγοράς και τι επιτάσσει η «μόδα» (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακολουθείται πάντα και πιστά).

Από τις προσθήκες που γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό το δαμάσκηνο με καρύδι, μία πρόταση που μετρά σχεδόν 20 χρόνια ζωής, οι σοκολατένιες φιγούρες (μια έμπνευση του κυρίου Θωμά Μπιτσόπουλου) σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, φλατ ή τρισδιάστατα (μοτοσυκλέτες, αυτοκινητάκια, γραβάτες, γόβες, ζωάκια κ.α.), εποχιακά και μη, αλλά και οι πειραματισμοί στους γευστικούς συνδυασμούς, όπως λευκή σοκολάτα με κανέλα, μαύρη σοκολάτα με πιπέρι ή με μαστίχα Χίου κ.α.

Φυσικά, κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου ανάρπαστα γίνονται τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες του. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν, κάνουν «κράτηση» για να είναι σίγουροι ότι θα βρουν την ποσότητα που επιθυμούν!

Βούλα, Πειραιάς, Νέα Σμύρνη, Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αιγάλεω είναι κάποιες από τις περιοχές που ξεκινάνε οι λάτρεις του ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ , προκειμένου να προμηθευτούν τα φημισμένα σοκολατάκια του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποκαλύπτουν στον κύριο Μπιτσόπουλο ότι «έρχομαι γιατί μου το έμαθε η γιαγιά μου το μαγαζί», αποτελώντας κι αυτοί με τη σειρά τους πελάτες τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Διάσημες προσωπικότητες που έχουν δοκιμάσει τα περίφημα σοκολατάκια του Αριστοκρατικόν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις οι Γκρέις Κέλι, Μαρία Κάλλας, Τζάκι Κένεντι, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές της εγχώριας σκηνής. Μεταξύ άλλων και ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης, ο οποίος άφησε και ένα χειρόγραφο αυτόγραφο στο κατάστημα της Κηφισιάς.

Αυτό που κάνει τον κύριο Μπιτσόπουλο σήμερα να νιώθει περηφάνια, είναι το γεγονός ότι οι απανταχού έχοντες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν οποιοδήποτε γλυκό, από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και σε οποιοδήποτε κόστος επιλέγουν τα κλασικά και διαχρονικά σοκολατάκια του ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ .

Μάλιστα, η φήμη τους φτάνει μέχρι την Αραβία, με πελάτες να παραγγέλνουν απίστευτες ποσότητες σε σοκολατάκια για τους υπέρλαμπρους και χλιδάτους γάμους τους.

«Ό,τι θα έδινα στα παιδιά μου, το ίδιο κάνω και για τους πελάτες μου» εξηγεί ο κύριος Γιώργος Μπιτσόπουλος, από την τρίτη γενιά ιδιοκτητών, ο οποίος παρόλο που παρέδωσε τα ηνία στο γιο του, αρνείται να απομακρυνθεί από τους πελάτες του!

Παρακαταθήκη του παππού οι συνταγές και η άριστη ποιότητα. «Το φάντασμα του παππού αρνείται οι συνταγές να μετρούνται σε γραμμάρια, γι αυτό και δεν βγαίνουν έτσι όπως πρέπει», αποκαλύπτει χιουμοριστικά.

Κλείνοντας, ο κύριος Θωμάς Μπιτσόπουλος μου εξομολογείται ότι θέλει να έχει «προσωπική παρουσία στους χώρους παραγωγής και εξυπηρέτησης, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση τόσο για τα κομπλιμέντα, όσο (και κυρίως) για τα παράπονα, τα οποία μας βοηθάνε να γινόμαστε καλύτεροι».

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση

Στο ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ το να ψωνίζεις αποτελεί εμπειρία καθώς ο χώρος είναι  πλημμυρισμένος με αρώματα σοκολάτας. Όλα ξεκίνησαν όταν ο παππούς Παναγιώτης Καρράς ήρθε το 1928 από το Βασιλικό Πωγωνίου της Ηπείρου στην Αθήνα για να επενδύσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο σ᾽ένα σοκολατένιο όνειρο. Στον αριθμό 2 της οδού Βουκουρεστίου δίπλα στο καφενείο του Ζαχαράτου, το Αριστοκρατικόν, έγινε το σήμα κατατεθέν των bon viveurs της εποχής .

Ο ναός της σοκολάτας στην Αθήνα. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε το 1928 ο παππούς Παναγιώτης Καρράς στην οδό Βουκουρεστίου 2 και σήμερα συνεχίζει η τέταρτη γενιά Θωμάς και Γιώργος Μπιτσόπουλος διατηρώντας την ίδια ακριβώς εμμονή στη σοκολάτα.

Η Μαρία Κάλλας προμηθευόταν ανελλιπώς το αγαπημένο της κουτί με γροθιές από φιστίκια, η Τζάκι Κέννεντυ προτιμούσε λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια, η Γκρέις Κέλλυ φιστίκια καραμελέ, ενώ η  Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία φυλλαράκια μέντας.

ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ | Από το 1928 μέχρι σήμερα | Πιστό στην παράδοση


AΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ

Από το 1928 μέχρι σήμερα το ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ παραμένει πιστό στην παράδοση της αυθεντικής σοκολάτας, της υψηλής γεύσης και των αγνών υλικών.

Το μυστικό της επιτυχίας μιας επιχείρησης που νικάει το χρόνο, δεν είναι μόνον η άφθαστη ποιότητα και γεύση. Είναι φυσικά η οικογενειακή παράδοση. Ο Θωμάς Μπιτσόπουλος (4η γενιά) μαζί με τον Γεώργιο Μπιτσόπουλο γράφουν σήμερα τη νεώτερη ιστορία του ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ. Ο Γεώργιος Μπιτσόπουλος παρέλαβε τη σκυτάλη από τη μητέρα του Τούλα Μπιτσοπούλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο παππούς του Παναγιώτης Καρράς ήρθε το 1928 από το Βασιλικό Πωγωνίου της Ηπείρου στην Αθήνα, για να επενδύσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο σ᾽ένα σοκολατένιο όνειρο.

Στον αριθμό 2 της οδού Βουκουρεστίου δίπλα στο καφενείο του Ζαχαράτου, το ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ θριάμβευσε, έγινε το σήμα κατατεθέν των bon-viveurs, έδωσε το δυναμικό ελληνικό παρόν στη διεθνή αριστοκρατία της σοκολάτας και άνοιξε νέους δρόμους γεύσης, ποιότητας κι έμπνευσης στη ζαχαροπλαστική.

Το Φεβρουάριο του 1939 ήρθε και η επίσημη αναγνώριση.  Το ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Βιομηχανική και Ειδική Έκθεση Ζαχαροπλαστικής της Άθήνας.

Το 1960 η πρώτη ελληνική confiserie μετακόμισε στον αριθμό 6 της οδού Βουκουρεστίου, απέναντι από το κινηματοθέατρο Παλλάς.
Η Μαρία Κάλλας προμηθευόταν ανελλιπώς το αγαπημένο της κουτί με γροθιές από φιστίκια, η Τζάκι Κέννεντυ προτιμούσε λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια, και η Γκρέις Κέλλυ φιστίκια καραμελέ, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία.
Η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, προτιμάει τα φυλλαράκια μέντας και δεν ξέχνα να επισκευθεί το ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ κάθε φορά που βρίσκεται στην χώρα μας.

Από το 1983 στο σοκολατένιο χάρτη έχει προστεθεί το κατάστημα της Κηφισιάς που τροφοδοτεί καθημερινά τα βόρεια προάστια με γλυκά ῾της ημέρας῾ χάρη στη προσωπική φροντίδα της Δέσποινας Μπιτσοπούλου, συζύγου του ιδιοκτήτη.

Το 1994 το κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, μεταφέρθηκε στον αριθμό 9 της οδού Καραγεώργη Σερβίας, σ᾽ένα πολυτελή χώρο σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Ρίζο.

Το 2010 έρχεται το νέο μας κατάστημα, ηλεκτρονικό μέσω διαδικτύου αυτή την φορά. Με το e-shop έχουμε την δυνατότητα να συνδυάζουμε τις παραδοσιακές αξίες με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Το 2012 το κατάστημα του Συντάγματος μεταφέρεται στην οδό Βουλής 7, σε μεγαλύτερο χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας.


Οι παραδοσιακές αξίες, το μεράκι και η πίστη στη παράδοση του Γιώργου Μπιτσόπουλου, της συζύγου του και του μεγαλύτερου υιού τους συνεχίζουν σήμερα με συνέπεια και επιτυχία τη φιλοσοφία του παππού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *