Απάντηση στον Τομσεν:Ποιος φταίει για την οικονομία στην Ελλάδα;Φταίει ο COVID-19;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:00 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τομσεν

Ακριβά θα στοιχίσει στην Ελλάδα η εξάρτησή της από τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις μεταφορές καθώς θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά από την ύφεση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τομσεν.

Πρόσθεσε ότι ένας ακόμα παράγοντας που θα δυσκολέψει την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι έχει μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Τομσεν, η Ελλάδα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη. Για το χρέος της χώρας μας, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.

«Η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει του καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό μομέντουμ πριν την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου.

Εκτός από Τομσεν έχουμε προβλέψεις ΔΝΤ για 10% ύφεση. Η απάντηση της Ελλάδας

Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ εκτίμησε  ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Τις προβλέψεις αυτές δεν συμμερίζεται ωστόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας  δήλωσε  ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Όπως ήταν φυσικό η παρέμβαση αυτή του Τομσεν προκάλεσε αντιδράσεις καθώς πολλοί υποστήριξαν πως το ΔΝΤ και οι εντεταλμένοι του, δεν έχουν δικαίωμα για να ομιλούν.

Αρκετοί θυμήθηκαν τις εντολές της Ευρώπης για καταστροφή της ελληνικής βιομηχανίας – βιοτεχνίας. Πήγαν μάλιστα αρκετά πίσω σε εποχές ΙΖΟΛΑ-ΠΙΤΣΟΣ -ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ-ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ. Φυσικά οι περισσότεροι θυμήθηκαν τα ναυπηγεία που έκλεισαν και ποτέ δεν ξανάνοιξα με τεράστιες ευθύνες των Γερμανών κυρίως.

Θυμήθηκαν την Κεντρική Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης που με επιδότηση ανά ρίζα (!) προσπάθησε να αλλάξει την αγροτική παραγωγή της χώρας. Θα θυμούνται τις ελιές στην Πελοπόννησο που ξερίζωναν για μία περίοδο, με επιδότηση πάντα.

Οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών είναι μεγάλες. Είτε στο μακρινό είτε στο πρόσφατο παρελθόν. Τα λάθη της ΕΕ είναι μεγάλα επίσης. Η ευθύνη όμως των πολιτικών, ηθικά τουλάχιστον είναι μεγαλύτερη καθώς και την ΕΕ χρησιμοποίησαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς και όταν έπρεπε δεν μίλησαν για τις στρεβλώσεις τις Ένωσης.

Ο Τομσεν είπε δυστυχώς την αλήθεια. Μπορεί να μην μας αρέσει το ποιος την λέει, ωστόσο δε λέει κάτι που δεν ισχύει. Χώρα που στηρίζεται μόνο στον τριτογενή τομέα, έχει τεράστιους κινδύνους από τον λεγόμενο αστάθμητο παράγοντα.

Ο COVID-19 δυστυχώς, εκτός από τις εκατόμβες θυμάτων, χτυπά την Ελλάδα στους βασικούς τομείς της, αναδεικνύοντας έτσι τις αδυναμίες της ακόμα περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *