Πρωθυπουργός | Ανασχηματισμός μετά το “όχι” σε πρόωρες εκλογές

Στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε το ερμητικό από πλευράς πρωθυπουργού κλείσιμο κάθε παραθύρου για προσφυγή σε πρόωρη εθνική κάλπη κινείται πλέον το πολιτικό ημερολόγιο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Με το σκηνικό της πόλωσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να ορίζει το momentum των προηγούμενων ημερών, υπενθυμίζοντας, πάντα, ότι η χώρα περπατάει τα πρώτα βήματα μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, οι στρατηγικές και οι σχεδιασμοί που είχαν ως σημείο αναφοράς το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων, ακόμα και μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αναπροσαρμόζονται, καθώς είναι αναμενόμενο “γαλάζιοι” υπουργοί και βουλευτές να… κατεβάζουν ταχύτητα στη διαδρομή για τη διεκδίκηση του “σταυρού”.

Εκεί, πάντως, που το πόδι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη, βρίσκεται και θα βρίσκεται… κολλημένο στο γκάζι είναι στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου και την παραγωγή μεταρρυθμίσεων, με… DNA, κατά κύριο λόγο, κοινωνικό. 

Το πρόσημο

Έχοντας μπει στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης και σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων (ενεργειακών κυρίως και οικονομικών), ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην ατζέντα της καθημερινότητας των πολιτών, έχοντας ως στόχους τόσο την εμπέδωση των αλλαγών που έχει προωθήσει το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία όσο και την ισχυροποίηση του “γαλάζιου” αποτυπώματος στη μεσαία τάξη, στους εργαζόμενους, στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες. Η μεγαλύτερη έμφαση στο πρόσημο της κοινωνικής πολιτικής “είναι εδώ” όσον αφορά τους κεντρικούς σχεδιασμούς.

Και, μέσω της χθεσινής δήλωσής του, με αφορμή την εφαρμογή του Power Pass, ο πρωθυπουργός κατέδειξε, εκ νέου, αυτό που βρίσκεται στην προμετωπίδα του κυβερνητικού λόγου: τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκέσουν οι… Συμπληγάδες του ενεργειακού ράλι. “Θα εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να προστατεύουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όμως τα περιθώρια έχουν και όρια. Και όποιος υπόσχεται εύκολες λύσεις λέει, απλώς, εύκολα ψέματα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, που έβαλε στο στόχαστρο, όπως σημειώνουν παράγοντες, και τον λαϊκισμό της ακατάσχετης και κενής υποσχεσιολογίας. 

Ανεβαίνουν οι στροφές

Κόβοντας… μαχαίρι την εκλογολογία, γεγονός που προκάλεσε μεγαλύτερο ή μικρότερο αιφνιδιασμό σε όσους εντός ή εκτός των “γαλάζιων” τειχών θεωρούσαν άκρως πιθανό το… πάτημα του κουμπιού μέσα στο φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός… στρώνει το πολιτικό γήπεδο των επόμενων κρίσιμων μηνών, με ανοιχτές σε παγκόσμιο επίπεδο τις γεωπολιτικές και οικονομικές παραμέτρους στην εξίσωση των αβεβαιοτήτων.

Η επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής του κυβερνητικού έργου είναι το μεγάλο στοίχημα, με τα σήματα του κ. Μητσοτάκη προς τους υπουργούς να είναι εμφατικά όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται ανά χαρτοφυλάκιο. Η φράση-κλειδί “το είπαμε, το κάναμε” είναι χαρακτηριστική των κεντρικών στοχεύσεων, όπως και οι αναφορές (πλέον αποκτούν σχεδόν καθημερινά χαρακτηριστικά) ότι υλοποιείται το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα “στην πράξη και την υποσχεσιολογία”, ανάμεσα “στην παραγωγή έργου και την αδράνεια”, αναμένεται ότι θα αναδεικνύονται εξακολουθητικά το επόμενο χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση. Το σήμα της εντατικοποίησης του νομοθετικού ντεμαράζ είναι σαφές, όπως εξίσου σαφές είναι ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει κανονικά και με μεγαλύτερους ρυθμούς τις περιοδείες σε Αττική και περιφέρεια.

Μετά την Κομοτηνή και τη Δυτική Αττική, σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, σε έναν νέο κύκλο επαφών και συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη με την κοινωνία, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου. “Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στους πολίτες τις κινήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών βαρών. Όσον αφορά την ανάπτυξη, τη στήριξη απέναντι στις κρίσεις, τη θωράκιση των πλέον ευάλωτων.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η παιδεία και η υγεία, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους”, σχολιάζουν στελέχη. Στην τελική, στη σύγκριση των πεπραγμένων της “γαλάζιας” τετραετίας με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Γιατί τα διλήμματα μπροστά στην εθνική κάλπη ήδη έχουν τεθεί. 

“Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, θα πούμε “τι θυμόμαστε ακριβώς από την τετραετία Τσίπρα”; Φόρους, περικοπές στις συντάξεις και ψέματα. Τουλάχιστον για εμάς, ο ελληνικός λαός θα πει: μείωσαν την ανεργία, έφεραν επενδύσεις, μείωσαν φόρους και εισφορές. Στηρίξαμε την κοινωνία και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση”, έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. 

Οι αλλαγές 

Με το ηχηρό κλείσιμο των όποιων σεναρίων για πρόωρες εκλογές, η συζήτηση στο… γαλάζιο εσωτερικό σχετίζεται πλέον με το πότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να προωθήσει τις αλλαγές που σχετίζονται με τη σύνθεση της υπουργικής ομάδας. 

Με δεδομένο ότι ο χρόνος μέχρι την εθνική κάλπη δεν είναι αμελητέος, στελέχη επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης θα ενεργοποιήσει τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Ένα σχήμα που θα πορευτεί μέχρι την εθνική κάλπη. Ένα ορόσημο που “βλέπουν” ορισμένοι σχετίζεται με αυτό του Δεκαπενταύγουστου.

Και οι ημέρες που θα ακολουθήσουν το συγκεκριμένο τριήμερο θεωρούνται κομβικές, καθώς θα ακολουθήσει η πρωθυπουργική άνοδος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου), η οποία θα μπορούσε να συνοδευτεί από ένα μήνυμα συνολικής επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα, εκπεφρασμένο όχι μόνο από την ανάπτυξη στρατηγικών, αλλά και από ένα νέο σε σύνθεση υπουργικό συμβούλιο. 

Το ερώτημα, πάντως, σε αυτή την περίπτωση είναι, εφόσον ο πρωθυπουργός… πυροδοτήσει τον ανασχηματισμό, τι είδους θα είναι αυτός. Μέχρι τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ότι προτιμά τις στοχευμένες κινήσεις, σε χαρτοφυλάκια στα οποία παρατηρούνται δυσλειτουργίες ή απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν έχει φτάσει η στιγμή των δομικών αλλαγών και του μεγαλύτερου ανακατέματος της… τράπουλας, μέσα από συγχωνεύσεις ή κινήσεις που θα καλύπτουν τον ευρύτερο κυβερνητικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, η γνωστή αποστροφή “όλοι αξιολογούνται και κρίνονται” ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, εν αναμονή των όποιων πρωθυπουργικών αποφάσεων. 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί 
 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours