Η Αλγερία περιπλέκει τη λιβυκή κρίση-Η στάση Ερντογάν

Αλγερία

Περιπλέκεται η κατάσταση στη Λιβύη λόγω της εμπλοκής της Αλγερίας.

9 χρόνια έχουν μεσολαβήσει από την ‘Αραβική Άνοιξη’ και σε αυτή την περίοδο η Αλγερία έχει τηρήσει στάση ουδετερότητας-αποστασιοποίησης από τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Τα γεγονότα όμως της Λιβύης με την προέλαση Χαφτάρ και φυσικά την εμπλοκή των Τούρκων την υποχρεώνουν να ενεργοποιηθεί. Είναι σαφές πως η βορειοαφρικανική χώρα φοβάται για το δικό της μέλλον.

Σήμερα Πέμπτη (23/01/2020)  το Αλγέρι φιλοξενεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών στη Λιβύη χωρών (Αλγερία, Τυνησία, Μαλί, Τσαντ, Σουδάν, Αίγυπτος). Φαίνεται πως οι βορειοαφρικανικές χώρες αποφάσισαν να επιλύσουν τα βορειοαφρικανικά ζητήματα δίχως έξωθεν παρεμβάσεις.

Η εμπλοκή Ερντογάν στην Αλγερία

Ο Ερντογάν παρακολουθεί τις κινήσεις αυτές και φυσικά δεν μένει άπραγος. Αντίθετα επιδιώκει να προσεταιρισθεί την βορειοαφρικανική χώρα εξ ου και η επίσκεψή του την Κυριακή στο Αλγέρι. (πηγή)

Διόλου τυχαίο επίσης πως στις αρχές Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν κοινές ναυτικές ασκήσεις δύο τουρκικών φρεγατών με αλγερινές δυνάμεις. Παράλληλα ανακοινώθηκε η χαλάρωση των απαιτήσεων βίζας για τους Αλγερινούς που επιθυμούν να μεταβούν στη γείτονα χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη – έκπληξη Ερντογάν στην Τυνησία στο τέλος Δεκεμβρίου, που μάλλον λόγω εορτών πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων. Σκοπός του Ερντογάν να στηρίξουν η Τυνησία και η Αλγερία την κυβέρνηση Σαράτζ στην Τρίπολη, αλλά και να διευκολύνουν ναυτικά την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Τόσο ο ηγέτης του και πρόεδρος του τυνησιακού κοινοβουλίου Ρασίντ Γανούσι όσο και ο πρόεδρος της τηνησιακής Δημοκρατίας Κάις Σαγιέντ διέψευσαν τις πληροφορίες περί ευθυγράμμισης της χώρας τους με την Τουρκία στο λιβυκό ζήτημα.

Πολύ πιθανόν αντίστοιχη να είναι και η στάση της Αλγερίας. Αυτό δε παρά τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο. Ο όγκος του τουρκο-αλγερινού εμπορίου έφθασε πέρσι τα 4,5 δισ. δολάρια, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις της Τουρκίας ανέρχονται σε 3,5 δισ. δολάρια, με έμφαση στην ενέργεια και τις κατασκευές. (άρθρο μας για την οικονομική επέκταση στην Ελλάδα)

Η στάση της Αλγερίας

Παρόλα αυτά η εξωτερική πολιτική της κάθε χώρας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της οικονομίας. Υπάρχουν ορισμένες σταθερές που δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Η Αλγερία έχει έντονο το αντιαποικιακό συναίσθημα μιας και απέκτησε την ανεξαρτησία της με σκληρό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει με εξαιρετική καχυποψία τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που συμπαρασύρει στο συλλογικό ασυνείδητο και την Τουρκία.

Επίσης οι Αλγερινοί δεν ξεχνούν ότι το 1957 στον ΟΗΕ, η Τουρκία είχε καταψηφίσει το ψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας.

Εκτός όμως από την ιστορική μνήμη σημασία έχει η ασφάλεια των συνόρων. Τα κοινά σύνορα Αλγερίας-Λιβύης είναι μήκους πολλών χιλιομέτρων και ό,τι συμβαίνει στη μία χώρα γρήγορα ‘μετακομίζει’ στην άλλη.

Το Αλγέρι είναι παραδοσιακάσύμμαχος της Ρωσίας, από όπου και εισάγει όπλα. Η Ρωσία στηρίζει Χαφτάρ, οπότε δεν είναι εύκολο για την Αλγερία να στηρίξει Σάρατζ. Η Γαλλία (λόγω ιστορικού παρελθόντος) έχει επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα κι από τη στιγμή που ο Μακρόν είναι σε κόντρα με τον Ερντογάν δεν είναι εύκολη η στήριξη στον δεύτερο.

Χαρακτηριστική η διακήρυξη του νέου Προέδρου της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν: “η Αλγερία είναι η πρώτη χώρα που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της Λιβύης, είτε αυτό αρέσει είτε όχι, και δεν θα αποδεχθεί ποτέ τον αποκλεισμό της από τις συζητούμενες λύσεις στη λιβυκή κρίση”.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε πως η επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη δεν είναι απλή υπόθεση, μιας και οι εμπλεκόμενες χώρες είναι πολλές. Στήριξη δεν θα βρει εύκολα ο Ερντογάν. Την ίδια στιγμή πιθανόν να δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Αθήνα, για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κοινά συμφέροντα με το Αλγέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *