Η Aκροδεξιά απειλεί (και) στην Ελλάδα | Έρχονται σκοτεινές μέρες;

Η Aκροδεξιά απειλεί (και) στην Ελλάδα | Έρχονται σκοτεινές μέρες;

Λίγο πριν την κάλπη της 9ης Ιουνίου τα ακροδεξιά σχήματα στη χώρα φαίνεται ότι διατηρούν τα ποσοστά τους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών εκλογών έφεραν στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα, τα οποία συγκέντρωσαν από κοινού ένα ποσοστό της τάξης του 12,82% (Σπαρτιάτες 4,68, Ελληνική Λύση 4,44% και Νίκη 3,7%).

Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν τα ποσοστά του ακροδεξιού χώρου να παραμένουν πάνω – κάτω τα ίδια, κερδισμένο ωστόσο εμφανίζεται το κόμμα της Ελληνικής Λύσης.

Ποσοστά

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου από 7 έως 8,8%, ενώ κάποιες άλλες το έχουν καταγράψει έως και τέταρτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών (πίσω από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ). Στην Ευρωβουλή δείχνει να εισέρχεται και το κόμμα Νίκη με ποσοστά που κινούνται κοντά σε εκείνα που πήρε στις εθνικές εκλογές του 2023, ενώ στις μετρήσεις αποτυπώνεται κι άλλα κόμματα του χώρου, όπως η «Φωνή Λογικής» να καταγράφουν ποσοστό μεταξύ 1,5-2,5% και οι Πατριώτες με ποσοστό γύρω στο 1-1,3%.

Χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά των εν λόγω σχηματισμών είναι πανομοιότυπα. Επενδύουν στον ακραίο συντηρητισμό, στα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και σε μια εθνοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων. Τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια με την Χρυσή Αυγή, ήταν αρκετά για την ακροδεξιά του σήμερα ώστε να υιοθετήσει ένα «σοβαρό» πρόσωπο που δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και στην Ευρώπη, αλλά αυτό εξετάζεται σε άλλο άρθρο μας.

Βασικός «τροφοδότης» των ακροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα θεωρείται η ΝΔ από τις δεξαμενές της οποίας ελπίζουν να αποσπάσουν ψήφους απογοητευμένων ψηφοφόρων, οι οποίοι κινούνται στο δικό τους ιδεολογικό πεδίο.

Την ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να ελέγξει τις απώλειες και να διατηρήσει τον έλεγχο σε αυτό που παραδοσιακά ονομάζεται «δεξιά πολυκατοικία». Δεν είναι λίγες οι φορές που το επιχειρεί κλείνοντας το μάτι στο ακραίο ακροατήριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο διάστημα τη θέση της στη συμφωνία των Πρεσπών ή π.χ. στο γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες δεν υπήρξε κομματική πειθαρχία στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, εκεί που κατέγραψε σημαντικές απώλειες καθώς ήταν πάνω από 50 οι απουσίες για τη Ν.Δ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά στο θέμα των Πρεσπών μπροστάρηδες της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επηρεάζουν το κοινό στα δεξιά της είναι δύο υπουργοί που προέρχονται από το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ταύτιση των ακροδεξιών κομμάτων κι ο ρόλος της ΝΔ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποια από τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργήσει στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η εταιρεία aboutpeople για λογαριασμό του ινστιτούτου «Έτερον» αναφορικά με τις ακροδεξιές πολιτικές τοποθετήσεις.

1. Ως προς τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, η εικόνα ήταν αρκετά ζοφερή: στην ερώτηση αν πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή, θετικοί/ες κατά πλειοψηφία είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ (55,9%), της Νίκης (52,2%), της Πλεύσης Ελευθερίας (50,9%), σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης (68,5%) και η συντριπτική πλειοψηφία των Σπαρτιατών (85,6%).

2. Η δικτατορία της 21ης Απριλίου εκτιμάται ότι είχε «πολλές καλές όψεις» από το 50-60% των ψηφοφόρων των τριών ακροδεξιών κομμάτων (και από ένα διόλου αμελητέο 23,9% αυτών της ΝΔ).

3. Εξόχως ανησυχητικά ήταν τα ποσοστά των ερωτηθέντων που θεωρούν πως «οι μετανάστες/τριες απειλούν τον ελληνικό πολιτισμό». Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό είναι υψηλό (77,8%), ενώ του ΠΑΣΟΚ 55,5% και του ΣΥΡΙΖΑ 27,1%. Οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης σε πολύ μεγάλα ποσοστά (72% και 64,7%) συμφωνούν με την επαναπροώθηση των μεταναστών/τριών «ακόμα και με κίνδυνο απώλειας ζωών». Στην ερώτηση αυτή οι ψηφοφόροι της Νίκης έχουν χαμηλότερο ποσοστό (36,7%) και από αυτό της ΝΔ (43,4%). Συνολικά πάντως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ελλήνων πολιτών αποδέχεται ρητά το ενδεχόμενο απώλειας της ζωής των ανθρώπων αυτών.

4. Στην μεγάλη τους πλειονότητα οι ψηφοφόροι της Άκρας Δεξιάς τάσσονται υπέρ ενός κόμματος που θα υποστηρίζει τις αξίες της Ορθοδοξίας, δηλώνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά πως η θρησκεία παίζει ρόλο στη ζωή τους (με πρώτους/ες τους ψηφοφόρους της Νίκης), ενώ επίσης τάσσονται κατά των εμβολίων και πολλοί/ες συμμετείχαν στις σχετικές κινητοποιήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *