Ακούγιου- Το 2023 η λειτουργία του.Κίνδυνος για την Ελλάδα και μοχλός πίεσης

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:31 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ακούγιου
Ακούγιου, ένα όνομα που μπορεί να σημαίνει τον πυρηνικό όλεθρο για τους Έλληνες

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου είναι μάλλον κάτι αδιάφορο στο ευρύ κοινό, ωστόσο δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για έναν δυνητικό κίνδυνο στην Τουρκία που επηρεάζει πλήρως την Ελλάδα κι όχι μόνο.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς το World Nuclear News και ο τουρκικός Τύπος είναι εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας υπό ανάπτυξη στο Ακούγιου και συγκεκριμένα στο Μπουγιουκετσελί στην Επαρχία Μερσίν της Τουρκίας. Θα γίνει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Το ιστορικό του Ακούγιου

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου της Τουρκίας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023, ενώ η κατασκευή των άλλων τριών μονάδων πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίζ Ντονμέζ. (Δήλωση στο Bloomberg το Σεπτέμβριο του 2019).

Τον Μάιο του 2010, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία όπου μια θυγατρική της Rosatom, η Akkuyu NGS Elektrik Üretim Corp θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Ακούγιου που θα περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες VVER ισχύος 1.200 MW. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Τουρκικό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2010. Οι εργασίες μηχανικής και έρευνας στον χώρο ξεκίνησαν το 2011.

Το 2013, η ρωσική πυρηνική κατασκευαστική εταιρεία Atomstroyexport (ASE) και την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Ozdogu υπέγραψαν την σύμβαση προετοιμασίας του εργοταξίου για το προτεινόμενο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου. Η σύμβαση περιλαμβάνει εργασίες εκσκαφής στο χώρο.

Η επίσημη τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015. Η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018 και η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025. Η χρηματοδότηση παρέχεται από Ρώσους επενδυτές, με το 93% να προέρχεται από θυγατρική της Rosatom. Μέχρι και το 49% των μετοχών μπορούν να πωληθούν αργότερα σε άλλους επενδυτές.

Οι δυνητικοί επενδυτές είναι οι τουρκικές εταιρείες Park Teknik και Elektrik Üretim. Η Τουρκική Εταιρεία Εμπορίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και Συμβάσεων έχει εγγυηθεί την αγορά του 70% της ενέργειας που θα παραχθεί από τις δύο πρώτες μονάδες και 30% από τις τρίτες και τέταρτες μονάδες πάνω από μια συμφωνία αγοράς με δεκαπενταετή ισχύ.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα αγοραστεί στην τιμή των 12.35 αμερικανικών σεντς ανά kWh και η υπόλοιπη ενέργεια θα πωλείται στην αγορά από τον παραγωγό. Η πιο σημαντική ένσταση είναι ότι το Μπουγιουκετσελί και οι γύρω ακτές μπορεί να χάσουν το τουριστικό δυναμικό μετά την υλοποίηση του έργου. Οι κάτοικοι του Μπουγιουκετσελί ανησυχούν ότι ο ήδη χαμηλός πληθυσμός της πόλης μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και η πόλη και μπορεί να χάσει το καθεστώς δήμου. Ωστόσο, ο πρόεδρος του εμπορικού συμβουλίου του δήμου Αλπέρ Γκουρσόι πρόσθεσε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για την οικονομία και ότι η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου εγκαταστάσεις μπορεί να ωφελήσει οικονομικά την πόλη.

Στις 17 Απριλίου 2011, σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα στην Μερσίνη για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης. Προγραμματίστηκαν 30 θέσεις για τον σχηματισμό αλυσίδων κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει τη Μερσίνη με το Ακούγιου. Αλλά η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και αρκετές από αυτές τις αλυσίδες συγχωνεύθηκαν. Το ανατολικό άκρο της αλυσίδας ήταν στο κέντρο της Μερσίνης και έφθασε τα 20 χιλιόμετρα δυτικά κατά μήκος της εθνικής οδού χωρίς διακοπή.

Επίσης συμμετείχαν και οι οικισμοί στο δυτικό μέρος της αλυσίδας συμπεριλαμβανομένων των επαρχιακών κέντρων Σιλίφκε και Ερντεμλί, καθώς και το Μπουγιουκετσελί, η πλησιέστερη πόλη στο εργοστάσιο. Στις 12 Ιανουαρίου 2015, αναφέρθηκε ότι οι υπογραφές των ειδικών για μια έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου κυρωμένη από τη κυβέρνηση είχαν πλαστογραφηθεί. Οι ειδικοί είχαν παραιτηθεί έξι μήνες πριν από την υποβολή της και η εταιρεία που ανέλαβε την εκπόνηση της έκθεσης είχε κάνει τότε μονομερείς αλλαγές στην έκθεση.

Το ζήτημα της ασφάλειας το επεσήμανε κι ο ΥΠ.ΕΞ Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ “Α’ Πρόγραμμα” της ΕΡΑ και τους δημ/φους Θάνο Σιαφάκα και Αλφόνσο Βιτάλη (20.05.2020).

«Ζήτημα ασφαλείας για όλη την ευρύτερη περιοχή» ήταν η χαρακτηριστική φράση το  Νίκου Δένδια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στα νότια της Τουρκίας στο Ακούγιου ενώ στη συνέχεια υπέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα ως ένδειξη της στάσης της Αγκυρας να μη συνομιλεί με καμία από τις γειτονικές χώρες της. «Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Υπάρχει ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δεν συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Πολύ ωραία. Δεν θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δεν στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;», είπε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα βέλος στη φαρέτρα της Ελλάδας και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μοχλός πίεσης από την πλευρά μας. Να αναδειχθεί δηλαδή ο κίνδυνος και σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες να πιέσουμε (οικονομικά εν προκειμένω) την Τουρκία.

Άλλωστε στις μαξιμαλιστές απαιτήσεις των Τούρκων, δεν θα ήταν κακό να προβάλλουμε δικές μας απαιτήσεις, ειδικά σε ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να βρούμε συμμάχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *